HDP ve DBP İl Örgütleri Yüksekova ve diğer kentlerde süren sokağa çıkma yasaklarını düzenlenen basın açıklaması ile protesto etti.

 

Yüksekova ve bir çok ilçede süren sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla DBP ile HDP öncülüğünde Fegiyê Teyran parkında bası açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasına DBP Van İl Eş Başkan Yardımcıları Nazmiye Acar, Metin Kutaz, HDP Van İl Eş Başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Barış Anneleri Meclisi ile KJA Aktivistleri ve halk katıldı.

 

Basın açıklamasında konuşan DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Metin Kutaz, Cizre, Sur,  Derik, Silopi, Nusaybin ve son olarak Yüksekova’daki sokağa çıkma yasaklarını hatırlatarak, “Gençlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız öldürülüyor, evlerimiz yakılıyor, yıkılıyor.  Tüm bunlar yetmezmiş gibi bunu da gönderdikleri televizyoncularla Holywood filmi çeker gibi tüm dünyaya ilan ediyorlar. Savaşın bir ahlakı ve sınırı vardı onu de en son Gever’de toprağa gömdüler. Gever 40 gündür tanklarla, toplarla dövülüyor, on binlerce insanımız zorla göçe tabi tutuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortağı Devlet Bahçeli’nin ‘Taş üstünde taş kalmasın’ dileğini aynen yerine getiriyor. Kapıları bombalarla havaya uçuruyorlar, bunu büyük bir zevkle yapıyorlar ve sonra kendi sosyal medya hesaplarından duyuruyorlar.” Dedi.

 

‘KANA SUSAMIŞLAR, DAHA FAZLA CAN İSTİYORLAR’

Konuşmasını ‘Kana susamışlar daha fazla can ve kan istiyorlar.’ diyerek sürdüren Kutaz,  Kürtlerin en insani hak taleplerinin şiddetle bastırıldığını belirterek, “Mülteci tehdidiyle batı dünyasının bu katliamlara sessiz kalmasını istiyorlar, ne yazık ki bu katliamlar karşısında batı dünyası kendi değerlerini çiğniyor ve mülteci şantajına boyun eğiyor. Kürt halkını bu şekilde susturacaklarını zannedenler tarihte olduğu gibi bir kez daha yanılacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yaveri Davutoğlu, 90’lı yıllardan hatırladığımız Çiller’i, Ağar’ı, Demirel’i bile aratacak bir politika ile ülkemizi ve halklarımızı her gün biraz daha felakete götürüyor. Çiller ve Ağarları bile aşan şiddette bir Kürt politikası izleyen Erdoğan, tam da bugünlerde ‘Ergenekon diye bir örgüt yoktur’ kararını mahkemelerden çıkartarak bugün Kürt kasabalarını bombalayanlara ‘Rahat olun biz arkanızdayız, asla yargılanmayacaksınız’ mesajı vererek yeni katliamlara zemin hazırlıyor.” Diye konuştu.

 

‘SONUNA KADAR GEVER HALKININ YANINDAYIZ’

Kutaz, Van’da son olarak 7 aylık hamile olan Remziye Bor’un Hacıbekir Mahallesi’nde çıkan çatışmada yaralandığını kaydetti. Kürt halkı olarak bu şiddet politikalarını 90’lı yıllarda kabul etmediğini gibi bugün de kabul etmeyeceğini ifade eden Kutaz, “Bize ölümü dayatanlara karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Kimsenin bundan kuşkusu olmasın. Yaklaşık 40 gündür abluka altında olan Yüksekova halkımızdan on binlerce kişi kentimize göç etti. Onların sorunlarıyla ilgilenmek ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaz bizim en temel görevimizdir. Bu nedenle halkımız,  onurlu Yüksekova halkını sonuna kadar ağırlayacak kadar onurludur. Bizlerde siyasi partilerimiz ve belediyelerimiz olarak sonuna kadar onurlu Gever halkımızın yanındayız. Gever halkımız yaşadığı tüm sıkıntıları bizlere, belediyelerimize ve Rojava derneğine aktarabilir. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

 

‘DERHAL MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNÜN’

Kutaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son olarak AKP hükümetini bu akıl ve insanlık dışı savaş politikalarını terk etmeye ve müzakere masasına yeniden dönmeye çağırıyoruz. AKP hükümetine buradan bir kez daha sesleniyoruz. Gittiğiniz yol doğru bir yol değil bu yoldan geri dönün ve halklarımızın özgürlük ve demokrasi taleplerini yerine getirin.” 

Editör: TE Bilisim