Van’da son dönemlerde sokaklarda gezen başıboş köpekler halkın korkulu rüyası oldu... Sürü halinde sokaklarda gezen köpekler yüzünden öğrenciler sabah okula gidemezken, akşam saatlerinde ise halk sokağa çıkamaz oldu. Bir hayvan barınağının olmadığı kentte geçtiğimiz aylarda yıkılan barınaktan kaçan köpeklerle birlikte bir anda kuduz köpek saldırıları da artarken kentin neredeyse her yanında sürüyle gezen köpekler konusunda halk belediyeden çözüm bekliyor...

 

Geçtiğimiz yaz ayında yıkılan ve yerine yapılması planlanan yeni hayvan barınağı henüz faaliyete girmiş değil. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi hazırlanan ve yaklaşık 2 ay önce yapıma başlanan hayvan barınağın 30 iş günü içinde tamamlanması bekleniyor. Kış ayının gelmesiyle birlikte sokaklarda aç kalan hayvanlar ise hayvan barınağı olmadığı için tedavi edilemiyor ve toplanmıyor. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri aşı yapmaya devam ediyor ancak vatandaş sokak hayvanlarından rahatsız oluyor. Özelliklede akşam geç saatlerde toplu taşıma araçları bulamayan vatandaşlar korku içerisinde evlerine gidiyor. Belediye barınak olmadığı için hayvanları toplamadığı için vatandaşın bu korkusu tepkilere neden oluyor. Şehrivan Gazetesi olarak bizde vatandaşın bu korkusunu, sokak hayvanlarının çaresizliğini ve belediyenin yapmış olduğu çalışmaları sizler için araştırdık. İşte haberimizin detayları...

 

VATANDAŞ KORKU İÇİNDE EVİNE GİDİYOR

Kış ayının gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte sokak havanları soğuktan ve açlıktan sokaklara döküldü. Yaşanan bu durum vatandaşı hem huzursuz etti hem de sokağa çıkmasında korkuya neden oldu. Özelliklede akşam geç saatlerinde evlerine giden vatandaşlar kokulu anlar yaşıyor ve yaşanan bu korkulu anlar tepkiyi de kendisiyle beraber getiriyor. Belediyenin hayvanlara müdahale etmemesinden yakınan vatandaşlar, soruna bir an önce çözüm getirilmesini istiyor.

 

YILDIZ: EVE GİDERKEN SALDIRIYA UĞRUYORUZ

Sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan sorunları bizlerle paylaşan Mehmet Yıldız, “Ben Hacıbekir Mahallesi’nde oturuyorum. Çalıştığım yerde akşam geç saatlerden çıktığım zamanlar oluyor. Kent olarak iyi bir toplu taşıma ve ulaşıma da sahip olmadığımız için akşam saat 9-10’dan sonra mahallemize araç kalmıyor. Bende evime yürüyerek gitmek zorunda kalıyorum. Eve gidene kadar yolda en az 10 yerde sokak köpekleri ile karşılaşıyorum. Bazen bana saldırıyorlar. Şehir merkezinde olan bir mahallede bunun olması ne kadar doğru bilmiyorum ama köpekler hastalıklı olursa ve bir insana zarar verirse o zaman ne olacak. Ben köpekleri öldürelim, götürüp çöpe atalım da demiyorum ama bu köpeklerin barındırılacağı bir yer yok mu? Yetkililer bizi bu dertten kurtarsınlar.”

 

“ONLARIN BAŞINA GELSE 1 GÜNDE ÇÖZÜLÜR”

Yıldız yetkililerin konuya duyarsız olduğunu belirterek, “Emin olun ki bu konuyla ilgili yetkili olan isimlerin bizim gibi akşam eve giderken sokak köpekleri gibi bir sorunları olsaydı. Sorun en fazla 1 günde çözülürdü. Söz konusu gariban insanlar olunca ne yazık ki kimsenin umurunda olmuyor. Bunun için illa ki insanların ölmesi mi ya da başına bir iş mi gelmesi gerekiyor? Kim ama her kim bu sorunla ilgili yetkiliyse gerekenleri hemen yapmalı. Zaten kent olarak saat 9’dan sonra toplu taşıma araçları kalmıyor. Hem ulaşım konusunda hem de bu sokak hayvanları konusunda gerekenler yapılmalı.” Dedi.

 

SABAH SAATLERİNDE DE AYNI SORUN!

Bir başka ismini vermek istemeyen kadın vatandaş ise şehir merkezinde bile sokak köpeklerinin dolaştığını söyledi. Kadın vatandaş şu ifadelere yer verdi: “Akköprü Mahallesi’nde yani şehir merkezinde oturuyorum. Bunun için araç kullanma ya da toplu taşıma aracına binmeme gerek yok ki zaten Akköprü’ye toplu taşıma aracı yok. Akşam saatlerinde değil de sabah saatlerinde genelde köpeklere denk geliyor. Şehir merkezinde olan bir mahallede sabah saatlerinde köpeklere denk gelmek nasıl bir mantıktır bilmiyorum. Ama şunu iyi biliyorum ki büyükşehir gibi bir kentte bunun olması normal değil. Belediyenin bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Yaz aylarında bu tür durumlarla çok karşılaşmıyoruz. Ancak kış aylarında bu sorunu çok yaşıyoruz.”

 

DOĞAN: SİZDEN RİCAMIZ SORUNU ÇÖZÜN

Sosyal paylaşım sitesi üzerinden bize ulaşan Diyar Doğan adlı öğrenci de sokak hayvanların çok fazla olduğunu ifade etti. Doğan, “Ben lise 2 öğrencisiyim. Tuşba ilçesine bağlı İstasyon Mahallesinde oturuyorum. Mahalledeki öğrenciler olarak sokak hayvanlarından çok rahatsız oluyor ve korkuyoruz. Sabah saat 6 sularında uyanıyor ve okula gidiyoruz ve hiçbir zaman tek gitmiyoruz. Arkadaşlarla birlikte buluşup hep beraber okula gidiyoruz. Bunun sebebi ise mahallede başıboş ve çok fazla köpeklerin olmasından kaynaklanıyor. Köpekler zaman zaman bize saldırıyorlar. Hatta geçen gün bir öğretmen olmasaydı köpek bize saldıracaktı. Sizden ricamız bu sorunu dile getirin. Yetkili kişiler kimse bu soruna çözüm bulsunlar. Biz yine liseye gidiyoruz ve arkadaşlarımızla kendimizi savunuyoruz. Ya bizden küçük çocuklar nasıl yapıyorlar onu düşünemiyoruz bile. Bu soruna bir çözüm bulun.” Sözlerine yer verdi.

 

BARINAK KÖPEK SALDIRISINDA GÜNDEME GELMİŞTİ

Yaz ayında İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Esenler, Yenimahalle ve Şerefiye Mahallelerinde meydana gelen köpek saldırısında da hayvan barınağı gündeme gelmişti. Gazetemizde yer alan haberde barınağın yıkılmasından sonra köpeklerin başı boş bırakıldığı iddia edilmiş, ancak belediye yetkilisi bu iddialara cevap vermişti. Yetkililer köpeklerin aşıları yapıldıktan bırakıldığı belirtilmişti. Yetkililer o dönem şu ifadelere yer vermişti: “Barınakta hayvan tutma gibi bir yetkimiz yok. Ancak yaralı hayvanların tedavileri süresinde barınakta tutula biliyor. Barınağa getirilen tüm hayvanların aşıları yapıldıktan sonra tekrar alındıkları alana bırakılıyor. Ancak aşı yapılmadan hiçbir hayvanın barınaktan bırakılmıyor.”

 

YENİ HAYVAN BARINAĞI 2016’DA

Özalp yolu üzerinde bulunan küçük ve işlevsiz hayvan barınağı geçtiğimiz yaz ayında, yerine planlanan yeni hayvan barınağı için yıkıldı. İhalesi ve yapım çalışmalarının geç başladığı yeni hayvan barınağını temelleri yaklaşık olarak 2 ay önce Büyükşehir Belediyesi tarafından atıldı. Kentin ve bölgenin önemli projelerinden bir tanesi olan hayvan barınağının 2016’nın 6’ncı veya 7’inci ayında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak kış ayının gelmesiyle birlikte çalışmalar şu an için durmuş durumda. 2-3 aylık gecikmenin ardından hayvan barınağının hizmete açılması gelen bilgiler arasında. Konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şu an için hayvanların aşılarını yaptıklarını ifade etti.

 

BELEDİYE YETKİLİLERİ: ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Gazetemize konuşan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sokak hayvanları için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Yetkililer, “Belediye olarak sokak hayvanları için gereken tüm çalışmaları yapıyoruz. Sokak hayvanlarının tüm aşılarını yapıyoruz. Bu yıl içerisinde 600 civarında hayvanın aşısını yaptık ve serbest bıraktık. Şu an için bir barınağımız yok. Önceki barınağımız yeterli olmadığı için yıkmak zorunda kaldık. Sokak hayvanları için aşılamanın yanı sıra özellikle yabani ve diğer hayvanlar için yemler doğaya bırakıyoruz. Kurmuş olduğumu 50’nin üzerinde yem merkezleri ile her gün bu yemleri doğaya bırakıyoruz. Belediye olarak ayrıca bir mobil veteriner projemiz var. Bu projeyle birlikte mobil bir şekilde hizmetimizi daha hızlı vermeyi planlıyoruz.” Dedi.

 

20 BİN METREKARELİK BARINAK YAPILACAK

Yeni hayvan barınağıyla ilgili de bilgiler veren yetkililer şu ifadelere yer verdi: “Daha önce Özalp yolu üzerinde bulunan barınağımızı yıktık. Çünkü o barınak Van için yeterli olan bir barınak değildi. Ancak yeni yapmış olduğumuz barınak hem kent hem de bölge için önem arz eden çok büyük bir proje. 20 bin metre kare alanı ile tüm kentte hizmet verecek olan hayvan barınağımızın içinde her türlü ihtiyaca cevap verecek olanaklarımız olacak. 200 hayvanı barındıra bileceğimiz barınağımızda hayvan doğum yerleri dahi olacak. Daha önce ihale aşamasında ve yapımı konusunda gecikmelerimiz oldu. Ancak 2 ay önce hayvan barınağımızın temelleri atıldı ve bir sorun olmazsa 2016 yazının içinde barınağımızın açılışını gerçekleştireceğiz.”

 

İŞTE O HAYVAN BAKIM EVİ

Yapımına başlanan hayvan barınağı 300 iş gününde tamamlanacak ve 20 bin m2 alan üzerine inşa edilecek. Kapalı alanı 2 bin 200 m2 olan ve 200 hayvan kapasitesi olacak bakımevinde, kedi evi ve köpekler için ayrı bir alan oluşturulacak. Hayvan bakım evinde ayrıca doğumhane, yavru bakım odası, ameliyathane, laboratuar, karantina, oturma odası, kedi ve köpekler için gezi alanı, teknik oda ve veteriner odası bölümleri de olacak. Yapılacak olan hayvan bakım evinde 18.000 m2 açık alan üzerine yeşil alan yapılacak, burada huş, yabani iğde, dişbudak, süs elması, sarkık dut, süs eriği, mavi ladin, sarıçam ve pramit mazı gibi ağaçlarında olacağı çeşitli süs bitkisi ve meyve ağaçları dikilerek burada oturma alanları ve misafirlerin keyifli zaman geçirmesi sağlanacak.

 

KONTROLSÜZ ÇOĞALMALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bakım Evi'nde veteriner hekimler tarafından, sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama ve kulak küpesi takılması işlemleri ile aşılama esnasında kuduz, iç-dış parazitlerine özellikle insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan kistte karşı ilaç uygulamaları yapılarak, kontrolsüz çoğalmaların önüne geçilecek. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşı, muayene, tedavi ve sahiplendirme çalışmaları da burada yürütülecek, her türlü ihtiyaçları karşılanacak, barınma ve tedavi süreçleri uzman ekipler tarafından takip edilecek. Tesisin bu şekilde dizayn edilmesi barınağı ziyaret eden vatandaşların, barınak sakini hayvanlarla birebir temas etmeleri ve hayvan sevgisinin gelecek nesillere aşılanması yönünde de önemli bir başlangıç yapılacak.

 

ONLARIN HAYATINI KURTARMAK SİZİN ELİNİZDE

Haberimizde yaşanan sorunların hepsini dile getirdik ve çözüm noktasında gereken tüm çözüm yolları söyledik. Ancak gazete olarak vereceğimi bir mesajda sokak hayvanları için. Kış aynın gelmesiyle birlikte sokakta üşüyen ve aç kalan hayvanlar için şu mesajı veriyoruz: “Kış ayında sokak hayvanları yiyecek bulmada büyük sıkıntı çekmektedirler. Bunun için evinize yakın yerlerde sokak hayvanları var ise oralara bir kap içerisinde kuru mama (Hayvan maması) alıp koyarsanız oradaki hayvanlar bu nimetten faydalanacaklardır. Çünkü kuru gıda kolay kolay bozulmaz ve soğuktan etkilenmez. Yine aynı şekilde imkânınız var ise bahçenize veya evinizin önüne bir kap içerisinde sıcak (Isıtılmış/kaynamış) su bırakın. Böylece bıraktığınız su donmadan bir süre dayanabilir ve hayvanlar bunlardan faydalanabilir. Bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir konu daha var. Eğer size ait veya ailenize ait bir arabanız varsa mutlaka çalıştırmadan önce, aracınızın kaputunu bir kere açın ve içini bir kontrol edin. Çünkü geceleri soğuk olduğundan sokak kedileri arabaların motorlarına girerler. Motor bölümünün yanı sıra arabanızın lastiğinin üzerindeki jantların içerisine, arabanızın altına bakarak kedi olup olmadığını kontrol edin böyle 2-3 dakikanızı ayırarak bir sokak hayvanın hayatını kurtarabilirsiniz.”


ŞEHRİVAN YAŞAM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim