Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte bir haftadır etkisini sürdüren kar yağışıyla ilgili çarpıcı rakamları paylaşırken, Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, ise kentin 60 yıllık kar karnesini açıkladı. Yağışın hem maddi hem de manevi kayıpları çok büyük oldu!

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık olarak bir haftadır etkisini sürdüren yoğun kar yağışı Van’ı olumsuz yönde etkiledi. Haftalardır yağan kar yağışı ile birlikte sadece ulaşımda değil her anlamda büyük sorunlar yaşandı. Önce Bahçearay’da meydana gelen çığda 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hemen sonraki günlerde 13 göçmen donarak vefat etti. O ölümlerin acısı dinmeden, çalışmaları tamamlanmadan kar etkisini daha çok hissettirdi. Bölgedeki çalışmaların bile tamamlanmasına izin vermeyen yağışlardan sonra kent adeta kar hapsi yaşadı. Son birkaç günde felç yaşatan kar yağışı hem maddi hem manevi kayıplar yaşatırken Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çarpıcı rakamlar paylaştı. Bilmez, kar çalışmaları, kapanan yollar, çığ hadisesi ve karla mücadele çalışmalarının parasal giderin 9 milyon TL olduğunu açıklarken, yapılan çalışmalarla birlikte kar ve tipiden kaynaklanan 10 bin ihbar aldıklarını kaydetti. Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, ise kentin 60 yıllık kar karnesine değinerek, Van'da 1968 yılı Ocak ayında 106 santim, 1994 yılı Aralık ayında 120 santim, 2020 Şubat ayında ise 91 santim kar yağdığını ifade etti.

24 ESASINA GÖRE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler 7/24 esasına göre karla mücadele çalışması devam ediyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında kurulan kriz merkezinde il merkezi ve ilçelerde olası olaylar değerlendirilerek anında müdahale ediliyor. Kriz merkezinde Van Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu, Edremit belediye başkanlıkları, AFAD, UMKE, jandarma, karayolları, emniyet müdürlüğü ve VEDAŞ’tan temsilciler 24 saat boyunca görev yapıyor.

ELKATMIŞ: SON 60 YILIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞI GERÇEKLEŞTİ

Kentte olumsuz hava şartları nedeniyle etkisini son birkaç gündür devam ettiren yoğun kar yağışı nedeniyle hayat durma noktasına gelirken, kent merkezinde yağan kar yağışına ilişkin Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, Şehrivan Gazetesi’ne önemli demeçlerde bulundu. Elkatmış kent merkezine son 60 yıllık süre içerisinde en yüksek üçüncü kar yüksekliği gerçekleştiğini kaydetti. Elkatmış, “İlimizde 1968 yılının ocak ayında 106 santim yüksekliğinde kar yağışı, 1994 yılın aralık ayında 120 santim yüksekliğinde kar yağışı gerçekleşti. 1994 yılının aralık ayından bu yana ilimize en yüksek kar yağışı yüksekliği bu yıl oldu. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü olarak yaptığımız ölçümler sonucu 2020 şubat ayında 91 santim yüksekliğin kar yağışı olurken son 60 yılın üçüncü en yüksek kar yağışı gerçekleşti” dedi.

“VAN GÖLÜ’NÜN BÜYÜK BİR KISMINI TOPRAKLA DOLDURACAK KADAR KAR TAŞIDIK”

Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte bir haftadır etkisini sürdüren kar yağışıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Bilmez, bu yıl kış mevsiminin ilk zamanlar kurak geçtiğini, şubat ayında da halkın tabiriyle ‘bir yağdı pir yağdı’ durumunun olduğunu söyledi. Tipi ve çığ olayları meydana gelince karla mücadele çalışmalarının kendilerini zorladığını ifade eden Bilmez, “Van Büyükşehir Belediyesi olarak 988 yerleşim yerine yol hizmeti veriyoruz ve bizim yol ağımızdaki uzunluk 6 bin 340 kilometredir. 177 iş makinesiyle karla mücadele çalışmalarını yürütüyoruz. 630 personelimiz 17 şantiyeden yönetilerek bu mücadeleyi yürütüyoruz. Sadece bu son dönemde Van merkezden 8 bin 400 kamyon karı şehir dışına taşıdık. Hesapladığımız zaman bu 134 bin metreküp kar ediyor. Van Gölü’nün büyük bir kısmını toprakla dolduracak kadar kar taşıdık” dedi.

“10 BİN İHBAR ALDIK”

Çığ düşmesi sonucu kapanan Çatak yolunda Karayolları ve Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin birlikte çalıştığını hatırlatan Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Bununla birlikte birçok yerde çığ olayı gerçekleşti. Sadece bu süre zarfında biz 600 mahsur kalan veya hasta olan vatandaşımızı kurtardık. Yapılan çalışmalarla birlikte kar ve tipiden kaynaklanan 10 bin ihbar aldık. Bu çalışmalarda 624 bin ton mazot kullandık, bakım atölyelerimizde 24 saat esasına göre de arıza yapan makinelerimizin bakımı yapıldı. Karla mücadele eden çalışanlarımız da 24 saat esaslı çalıştı. Bu süre zarfında ciddi bir gayret gösterdiler. Sadece karla mücadele çalışmalarının bize parasal gideri 9 milyon civarında tuttu. Çalışmalarda 2 bin ton tuz kullandık.”

“BU SÜRE ZARFINDA 90 BİN TON YAKIT KULLANDILAR”

Vali Bilmez, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğünün de bu süre zarfında hem Erciş hem de Van merkez olmak üzere 150 araç ve 207 personelle bin 69 kilometre yol ağında 7/24 esasına göre çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Karayolları ekiplerinin de bu süre zarfında 90 bin ton yakıt kullandıklarını ifade ederek, “3 bin ton tuz kullanıldı. 5 bin ton da agrega kullanıldı. Hava çok soğuk olunca maalesef tuzda etki etmiyor. Bu yüzden agrega kullanıyoruz. Bu süre zarfında sahada çalışan Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediye ekiplerine ve Karayolları ekiplerine teşekkür ediyorum. Ciddi bir fedakârlık gösterdiler. Vatandaşımızda yine bize ciddi anlamda yardımcı oldu. Ancak yer yer arabanın lastiği hiç uygun olmadığı halde yola çıkan hemşerilerimiz de oldu. Onlarda bizi baya uğraştırdılar. Tuşba ilçemizde araçlarımız mahsur kaldı. Kesinlikle hiç çıkmaması gereken ve bütün uyarılara rağmen yola çıkanlar oldu. Onları kurtarmak yarım günümüz aldı. Eğer vatandaşlarımız seyahat etmek zorunda kalıyorlarsa mutlaka araçlarının kış koşullarına uygun olması, bu da yetmiyor trafik ekiplerinin uyarılarına mutlaka uymaları gerekiyor” şeklinde konuştu. (İHA - ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim