Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan


Daha önce pazar günleri ve resmi tatillerde sigortalıların ücretsiz muayene olmasını yasaklayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de tatillerde doktorun yazdığı ilaç reçetelerini karşılamayacağını açıkladı. SGK sadece acil, hemodiyaliz ve onkoloji reçetelerinin bedelini ödeyecek. Bu uygulamalara ek olarak 1 Temmuz’dan itibaren başlayan uygulama ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TSK’ya bağlı 2. ve 3. basamak hastanelere e-reçete ve e-rapor düzenlenmesi zorunluluğu getirdi. SGK bu tarihten itibaren askeri hastanelerde zorunlu haller dışında manuel olarak düzenlenen ilaç reçetelerini ödemeyeceğini açıkladı.

Alınan bu son düzenleme ile ilgili Şehrivan olarak görüşlerini almak üzere 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel ile görüştük. Görüşmeye Genel Sekreter Demet Mermit, Yönetim Kurulu Üyesi Melek Yıldız, Denetleme Kurulu Üyesi Gonca Bozkurt ve üyelerden Sidal Oflaz, Münir Şaybak gibi isimler katıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel “Hastalar hafta sonları acillere gittiklerinde röntgen tam olarak çalışmıyor veya basit röntgen çalışıyor ama tomografi çalışmıyor. Bu durumda hasta muayene ediliyor ve hafta içinde tekrar gelmesi isteniyor. Tekrardan gelecek olan hasta için yeni bir ek ücret daha oluşuyor. Böylece hastalar zor durumda kalıyor.” İfadelerini kullandı.

‘GEREKÇE, FAZLA MESAİ’

Getirilen düzenlemenin gerekçesini fazla mesaiye bağlayan Baransel “Tedavi hizmetleri genel müdürlüğünden bir genelge yayımlandı. Özel olmayan hastanelerde mesai saatleri dışında ek bir poliklinik açılırdı. Orada yoğun dönemlerde vatandaşa hizmet verilirdi. Buna Türk Tabipler Birliğinin tepkisi oldu. Çünkü hekimleri etkileyecek uzun bir ek mesai süresi oluşacaktı. Bu ek süreyi kontrol altına almak devlet hastanelerinde yasalar yolu ile kolay olabilirdi fakat özel hastanelerde bu kontrol altına alınamıyordu. Doktorlar bu alandaki aslında en iyi kesim. Hastanelerde otomasyon personelleri var. Bu personellerin ücretleri bellidir. Çalışma saatleri ister 40 saat olsun ister 80 saat. Fazla mesaide alamıyorlar. Belki bu konuda onlarda çok mağdur oluyordur. Bu yüzden hafta sonları ile ilgili böyle bir düzenleme getirilmiş olabilir. Bunun yanında hastalar hafta sonları acillere gittiklerinde röntgen tam olarak çalışmıyor veya basit röntgen çalışıyor ama tomografi çalışmıyor. Bu durumda hasta muayene ediliyor ve hafta içinde tekrar gelmesi isteniyor. Tekrardan gelecek olan hasta için yeni bir ek ücret daha oluşuyor. Türk Tabipler Birliği bu konuda devlet ile aynı tarafta olduğu için bu yasayı çıkarmak daha kolay oldu. Hafta sonu reçeteleri konusunda getirilen yasanın gerekçesi budur bence. Yani hafta sonları özel doktora gidiyor gibi muayene olunacak. Bununla birlikte karışıklıklar yaşanıyor tabi ki. Normalde yasalar ile güvence altına alınmış resmi tatil Cumartesi öğleden sonra başlar ve Pazar günü 24 saat olarak değerlendirilir.” Diyerek ekledi.

‘HAFTA SONU POLİKLİNİK ATEŞ PAHASI’

Tatil günlerindeki muayenelerin ciddi ücretler gerektirdiğini belirten Baransel “Hastaneler şu anda Cumartesi günleri polikliniğe hasta kabulü yapabilir ama bunu Pazar günü yapıp fatura edemezler. Yani hasta kabul edilmiş olur fakat fatura edilemez. Yani tüm ücretler hastaya yansıtılmış olur. Üstelik röntgen, MR veya tomografi bunlar ciddi ücretler gerektirir. Hasta bunları ödeme ciddi güçlükler yaşar. Yani hafta sonları gidilen polikliniklerin özel doktorlardan hiçbir farkı yoktur. Tahlillere verilen ücretlerden, muayene ücretlerine kadar hafta sonları poliklinikler özel alanlar haline gelmiştir. Poliklinik varsa ve reçete yazılmıyorsa tabi ki öfkelenecekler. Ama eğer poliklinik yoksa ve muayene olmadılarsa reçete için sıkıntı çıkaracaklarını sanmıyorum. Aslında bu tür yasalar her çıktığında ‘Kervan yolda dizilir.’ Misali bizde patlıyor. Yasa çıkıyor kimsenin haberi olmuyor. Hastalar eczaneye geldiklerinde yasayı öğrenince ilacımı alamadım diye veryansın ediyor. Ama bu konuda pek sıkıntı yaşanır mı bilinmez. Çünkü hasta poliklinik olmayınca reçete alamayacak. Reçete olmayınca da ödeme ile ilgili herhangi bir sıkıntı da olmayacak.” Dedi.

‘ÜYELERİMİZE YOL GÖSTERİYORUZ’

Eczacılar Odası olarak üyelere gerekli yol haritasını gösterdiklerini belirten Baransel “Biz gelişmeler konusunda üyelerimizi bilinçlendiriyoruz. Üyelerimizin bize olan taleplerini değerlendiriyoruz. Yeni getirilen düzenlemeler ve genelgelerde eğer bize göre bir sakıncası varsa ya da getirilen düzenleme olumsuz etkiler doğuracaksa biz bu düzenleme karşısında girişimlerde bulunuruz. Gerek Türk Eczacılar Birliği olarak gerek de oda olarak üyelerimiz adına ve istekleri doğrultusunda çeşitli adımlar atabiliyoruz. Reçete ödemeleri konusunda üyelerimizi bilgilendirerek bu yasa süreci içerisinde onlara gerekli yol haritalarını gösteriyoruz. Yapmaları gerekenleri ve takınmaları gereken tavırları anlatıyoruz. Yasa konusunda ise ben olumlu düşünüyorum. Sonuçta bizim sektörümüz en yoğun sektörlerden bir tanesi konumundadır. Belki bu sektörde iyi kazanıldığı düşünülüyor fakat bir doktorun çok fazla mesaisi var. Yani günde 50 hastaya bakmak ile 100 hastaya bakmak arasında dağlar kadar fark var. Doktor sayımız yeterli mi dersek, bence evet yeterlidir. Tek sıkıntı doktora ulaşmanın sıkıntılı ve zor olmasıdır. Van’da doktora ulaşmak ile bir İstanbul’da doktora ulaşmak gerçekten çok farklı.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim