ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van'daki arıcılar yaz ayı ile birlikte doğaya bıraktıkları kovanlarda elde edilen balların hasadına başladı.

 

Binlerce metre yükseklikte bal hasadı yapan arıcılar, aylar öncesinden doğaya bırakılan kovanları açarak, bal hasadına başladı. Doğada el değmeden üretilen ballar gerek ilden gerekse de dışarıdan gelen misafirlerin ilgisini çekiyor. İlgiden memnun olan arıcılar ise bu yıl ki verimden oldukça memnun. Üretici ve pazarlamacılar son 10 yılın en verimli bal hasadını geçirdiklerini söyledi.

 

Bal hasadı ile ilgili konuşan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgenin arıcılık merkezi olduğunu söyledi. Van'ın kovan bakımından Türkiye’de ilk 10 sırada yer aldığını ifade eden Tandoğan, "2017 sezonu çok verimli ve bereketli bir sezon oldu. Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlara geçti. İnanılmaz bir bal hasadımız oldu. Bal kalitesi de oldukça iyi ve bir sıkıntımız yok. Kaliteli bir bal sezonu ile iyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz." dedi.

 

 

"ORTALAMANIN ÜZERİNE HASAT BEKLİYORUZ"

Türkiye’deki bal hasadının üzerine bir hasat beklediklerini dile getiren Tandoğan şöyle konuştu: "Ballı bitkilerin çok yoğun olduğu bir coğrafyaya sahibiz. Çevre kirliliğinin olmayışı ve doğanın temiz olması bal verimini etkiliyor. En iyi ve en çalışkan arı ırkı ile çalışıyoruz. Tahminimiz Türkiye ortalaması üzerine bir bal hasadı bekliyoruz. Kovan başına ortalama 20 kilogramlık bir bal üretimi yaptık bu sene." Tandoğan, yağışın fazla olması ve mevsim sıcaklığının istenilen seviyede olması nedeniyle iyi bir hasat elde ettiklerini söyledi.

 

 

NE KADAR ÇİÇEK O KADAR VERİM

Bölgedeki güvenliğin bal hasadına olumlu yönde etki sağladığını ifade eden Tandoğan, "Bizim işimiz kırsalda, yaylalarda ve yüksek kesimlerde olduğu için bizleri tabi ki de olumlu yönde etkiledi. Biz çiçeğe ne kadar yakın olursak o kadar verim alabiliyoruz. Güvenlik dolayısıyla daha bazı yasak bölgeler oluşturuldu. Bizde bu bölgelere gidemediğimiz için olumsuz etkilendik." diye konuştu. Van'da arıcılığın henüz yapılmadığı ilçelerin olduğuna işaret eden Tandoğan, yasaklı bölgelerin arıcılığı olumsuz etkilediğini söyledi.

 

 

TANDOĞAN: PETEK BAL ÜRETİYORUZ

Dışarıdan gelen arıcıların bölgede arıcılık yaptığını dile getiren Tandoğan, bölgede petekli bal üretim yaptıklarını ifade etti. Tandoğan şöyle devam etti: "Arıcılık ile ilgili çalışma alanımızda petek bal üzerinedir. Bu anlamda tüketicilerin de petek bal tüketmelerini istiyor ve tavsiye ediyoruz. Petek balın inanılmaz bir faydaları var. Bunun tüketimi insanlar açısından önemlidir. Bizim bölgemizde petek bal üretiliyor. Bazı bölgelerde ise tamamen süzme bal üretiliyor."

 

 

"BEKLEDİĞİMİZİN ÜZERİNDE BİR REKOLTE ALDIK"

2017 yılının ilk hasadını yaptıklarını söyleyen bal üreticisi Burhan Baran ise, "Bu yıl beklediğimizin üzerinde bir rekolte aldık. Çok mutlu ve sevinçliyiz. Çok güzel ve kaliteli ballarımız çıktı. Bu yılın bütün arıcılara bol ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum. İnşallah herkes bereketli bir sezon geçirir. Temennimiz tüm arıcıların emeklerinin karşılığını almasıdır." dedi. Güzel bir mevsim geçirdiklerini söyleyen Baran bölgede son 10 yılın en büyük hasadını yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

 

COŞKUN: BALA RAĞBET VAR

Son yılların en kaliteli balının tezgahtaki yerini aldığını söyleyen bal satıcısı Rojda Coşkun, artan yağışın hasadı olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Coşkun, "2017 yılın yeni sezon ballarımız geldi. Bu sezon son yılların en iyi hasadı gerçekleşti. Kar yağışının fazla olması bunun en büyük etkenlerindendir. Kuraklık bu yıl çok fazla yoktu. Kuraklığın olmaması yaylalarımızda daha fazla çiçeğin olmasına katkı sağladı. Güzel ballar elde ettik. Son 10 yılın en verimli balları şu anda tezgahlarındaki yerini alıyor." Balla talebine yüksek olduğunu söyleyen Coşkun, "Yerli insanlarımız olsun, yabancı turistlerimiz olsun bala büyük ilgi gösteriyor. Fuarlar özellikle Van balına büyü bir rağbet var. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. Bölge balı kalite olarak çok yüksek bir seviyede. Balı sattığımız zaman bunun karşılığını da çok iyi alabiliyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim