Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Van İl Temsilciliği üyeleri, 2014-2015 yılları Toplu İş Sözleşmesi sürecinde verilen ücret zamlarını maaş bordroları ile protesto etti.

Türk Eğitim-Sen Van Temsilciliğinde düzenlenen basın açıklamasını okuyan Türkiye Kamu-Sen Van İl Temsilcisi Kutbettin Yıldız, 2013 Ağustos’unda imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Anlaşması olmuştur dedi. Bu yıl da enflasyon hedefinin tutmayacağını kaydeden Kutbettin Yıldız, “Bugün memurlarımız sözde zamlı maaşlarını aldılar ve acı gerçekle bir kez daha yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2013 Ağustos’undan beri, gerçekleri dile getiriyoruz. İmzalanan toplu sözleşmenin defolu olduğunu, memurların haklarının gasp edildiğini ifade ediyoruz. Malum konfederasyon ise 123 lirayı, %3+3 zammı anlata anlata bitiremiyor. Gerçekler ortada; 2014 memurlarımız ve emeklilerimiz için kara bir yıl odu. 2015 daha da zor olacak. Şimdi malum konfederasyon, iktidarın arkasına saklanmış, Başbakan’a perde arkasından sufle yapıyorlar” dedi.

YILDIZ: İSTATİSTİKLERE YANSIYAN ENFLASYON %8 OLDU

Başkan Yıldız, İstatistiklere yansıyan enflasyonun %8, ceplerine yansıyan enflasyonun ise en az %10 olduğunu söyledi. Yıldız, “2013 Ağustos’unda imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Anlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başlarında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış; 2 milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası, memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında, herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hâlâ muammadır. Sonuç itibarı ile basiretsiz, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz, memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çalmıştır.2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zam; ortalama memur maaşında %5,2; en düşük memur maaşında %7,2; mühendis maaşında %3,7; avukat maaşında %4; doktor maaşında %3 artış demekti. Ama yıllık enflasyon %8,17 oldu. Buna göre 2014 yılında aylık olmak üzere, bir doktor 182 lira, mühendis 175 lira, avukat 156 lira, imam 69 lira, hemşire 56, düz memur 42; şoför 36; 15 inci derecenin 1 inci kademesindeki hizmetli ise, 24 lira enflasyon nedeniyle zarara uğradı.”

“2014’DE 425 LİRA ZAM ALAN VAR MI?”

Memur-Sen ve hükümetin açıklamalarının akıllara zarar veriyor diyen Yıldız, “Yaşanan bu erime ortalama olarak maaşlarda %12,56’ya denk geliyor. İşte biz, bu yüzden %12 ek zam istiyoruz. Gerçekler ortadayken hem Memnun-Sen, hem de iktidarın pişkin açıklamaları akıllara zarar veriyor. Bu durumda dahi, “Memurlarımızı enflasyona ezdirmedik” diyebiliyorlar. Başbakan, “Memurlara %17 zam verdik” diyor; Maliye Bakanı, “%8,5 zam verdik” diyor. Ortalama memur maaşını Maliye Bakanlığı yaklaşık 2 bin 700 lira olarak hesaplıyor. Biz diyelim ki, 2 bin 500 lira. Başbakan’ın dediği gibi memura %17 zam yapılması için, 425 lira zam almamız gerekir. Soruyorum, 2014’de 425 lira zam alan var mı? Yok. Maliye Bakanı’nın dediği gibi %8,5 zam yapılması için, 213 lira zam almamız gerekir. Soruyorum, bu kadar zam alan var mı? Devletin bütün resmi kurumları teyakkuza geçti ama şu 123 liranın memur maaşına ne oranda yansıdığını hesaplayamadı. Maliye Bakanı, “Memur maaş zammını abarttık” diye de bir ekleme yapmış. Gerçekten 2 yıldır, memura verdikleri 123 lirayı abarta abarta bitiremediler. Kim ne derse desin; güneş balçıkla sıvanamaz. Memurların ve emeklilerin koskoca iki yılı resmen çalınmıştır. Kelime oyunları yaparak kamu çalışanlarını kimse kandırmaya ve aldatmaya kalkmamalıdır.” Sözlerine yer verdi.

YILDIZ: LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ

Memurların artık gerçeği görmesi gerektiğini belirten Yıldız şöyle devam etti: “Bunların sendikacılık gemisi yalanla, lafla yürümüyor. Gemi su alıyor; 2015 yılında batacak ama kendileriyle birlikte memurları da batıracaklar. Memurlar adına bir tek açıklamaya imza atmayanlar, Memuru unutup, yolsuzluğa, hırsızlığa destek verenler, Bir yılda ailenin zorunlu harcamaları 403 lira artmışken, 123 lira zamma “Evet” diyenler. Hizmetlileri yok sayanlar, 4/C’lilere; vekil ebe, hemşire, imam ve aile sağlığı elemanlarına üvey evlat muamelesi yapıp kadroya geçirmeyenler. Öğretmeni, akademisyeni, sağlık çalışanını, maliyeciyi, adliye çalışanını unutanlar. Postacıya, ormancıya, belediye çalışanına, diyanet çalışanına kör bakanlar, Emeklileri, ek gösterge sorunlarını, ek ödeme sorunlarını, fazla mesaileri, döner sermayeleri bir kenara bırakıp, 2 gün içinde memuru masada satıp kaçanlar, “Ben sendikacıyım” diyemezler. “Milli iradeye saygı” kisvesi altında, milletin kaynaklarını sömürenlere yardım ve yataklık eden ama memurun iradesini yerle bir edenler, “Sendikacıyım” diyemezler. Bunlar olsa olsa, yancı, yalancı olurlar.”

“SONUNA KADAR DİLE GETİRECEĞİZ”

%12 ek zammı sonuna kadar dile getireceklerini belirten Yıldız, “2015 yılının yeni bir toplu sözleşme sürecine sahne olacağı düşünüldüğünde, memurlarımızın bugünkü kayıplarının ve ellerinden uçup giden 730 günün hesabını yaparak sendikal taraflarını belirlemeleri, hayati derecede önem kazanmıştır. İktidar, sarı sendika işbirliği, 730 günümüzü cehenneme çevirmiştir. Memurlarımızın artık kaybedecek, feda edecek, heba edecek bir tek günü dahi kalmamıştır. Bu bakımdan, memur ve emeklilerin kayıplarının telafisi hayati derecede önemlidir. Biz, %12 ek zam talebimizi sonuna kadar dile getireceğiz. Biz, memurlarımızın haklarını sonuna kadar müdafaa edeceğiz. Biz, gerçekleri, her şeye rağmen, her platformda, her ortamda söyleyeceğiz. Milyonlarca memurun, emeklinin, masumun hakkını yiyenler, ek zam talebimize herkesten önce itiraz eden, hesap bilmez sözde sendikalar, yüzleri kızarmadan, “Memura %17 zam yaptık” yalanını söyleyenler ise, yarattıkları ekonomik yangının ateşini, milyonlarca memurun bordrolarında görecekler. Ay sonunu getiremeyen, borç batağında çırpınan, masada pazarlanan milyonlarca memurun, bordrosundan yükselen bu ateş, hem bu dünyada, hem öteki dünyada yalancıları, arsızları ve memur pazarlamacılarını saracaktır.” İfadelerine yer verdi.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim