2011 yılında meydana gelen depremler sonrasında kurulan konteyner kentler deprem konutların yapılmasıyla birlikte boşaltıldı. Anadolu Konteyner Kentte yaşayan depremzedeler ise kalacak yerleri olmadığı gerekçesiyle konteyner kentte yaşamaya devam etti. Yaklaşık 3 ay önce buradan da çıkan depremzede yaklaşık 50 aile Kevenli TOKİ’deki üç bloğa sığındı. Konutlara sığınan aileler yetkililerin soruna çözüm bulmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Anadolu konteyner kentte yaşayan yaklaşık 50 aile 3 ay önce buradan ayrıldı. 50 aile gidecek bir yerleri olmadığı için Kevenli’de TOKİ tarafından yaptırılan konutlara sığındı. Aileler, 2010 yılında TOKİ tarafından Kevenli TOKİ’de öğretmenler için yaptırılan ancak deprem sonrası öğretmenlerin boşalttığı konutlara sığındı. Gidecek bir yerleri olmadığı gerekçesiyle bu konutlara sığındıklarını ifade eden depremzedeler mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

ÖĞRETMENLER BOŞALTINCA…

2010 yılında yapılan konutların bir kısmının Milli Eğitim Müdürlüğü, bir kısmının da polis memurları için yapıldığını söyleyen, depremzedeler, meydana gelen depremler sonrası konutların öğretmen ve polis memurlarına tahsis edildiğini belirterek, öğretmenlerin ayrılmasından sonra boş kalan konutlara bir bekçinin bırakıldığını ve bu bekçinin de ayrılmasının ardından konutların tinerciler ve hırsızlar tarafından talan edildiğini vurguladı.

‘BURAYI ARTIK SAHİPLENDİK’

Deprem sonrasın kaldıkları Konteyner Kent’ten çıkmaz zorunda kaldıklarını söyleyen Ali Ahi isimli vatandaş ise, adeta sokakta kaldığını dile getirdi. Barınma sorunu nedeniyle daha önce yapılan ve boş kalan konutlara sığındıklarını ifade eden Ahi, “İki gün önce TOKİ’den memurlar geldi buraya. Bize buranın deprem öncesi TOKİ tarafından yapıldığını ve daha sonra çeşitli kurumlara tahsis edildiğini söylediler. Doğrudur bu konutlar o dönem TOKİ tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Konutlara deprem öncesi öğretmeler yerleştirildi. Ancak sonraki süreçte öğretmenler gidince buralar hırsızlar ve tinercilerin mekanı haline geldi. Bu konutlar hırsızlar tarafından talan edilmiş vaziyette. Elektrik, su ve kalorifer tesisatlarının tamamı hırsızlar tarafından sökülerek götürülmüş. Bizler ailelerimiz ile birlikte yaklaşık 4 yıl konteynerlerde kaldık. Sonraki süreçlerde sıkıntılar yaşayınca buradan çıkmak zorunda kaldık. Çare bulamayınca mecbur olarak gelip buraya yerleştik. Bir nevi burayı artık sahiplendik.” Dedi.

‘SAĞLIK VE EĞİTİM SORUNLARI YAŞAYACAĞIZ’

Yetkililerin soruna çözüm bulmasını isteyen Ahi, “Yetkililere buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Buradaki ailelere sahip çıksın, muhatap alsın ve barınma sorununu çözsünler. Biz burada sadece barınma sorunu yaşamıyoruz işsizlik sorunu da yaşıyoruz. Ben 3 çocuğum ve eşimle birlikte bu barınma sorunu yüzünden dışarıda kaldım ve şuan da işsizim. Gayri resmi olarak gelip bu konutlara yerleşmek zorunda kaldık. Buna artık mecbur kaldık. Gidecek bir yerimiz yok. Geçen gece çocuklarımla birlikte sobadan çıkan gazdan dolayı zehirlendik. Yani mecburiyetten burada kalıyoruz. Şuan da burada ne elektrik ne de su var. Bunlar da olmadığı için hijyende olmuyor. İleriki süreçte çok ciddi sağlık problemleri yaşayabiliriz. Tüm bunlarla birlikte eğitim sıkıntısı da meydana gelecek. Burada yaklaşık 50 aile var ve bu aileler çocuklarını hangi okula gönderecek. Hadi okula gönderdi diyelim su ve elektrik olmadığı için nasıl okula gidecek bu çocuklar. Bu sorunda ileriki süreçte önümüze çıkacak.” Dedi.

AHİ: HALKIN İÇİNE İNİN

Yetkililere sorunlarını yerinde görmek için çağrıda bulunan Ahi, “Yetkililer ile görüşme fırsatı bulamadık. Bu hafta içerisinde yetkililer ile görüşmek istiyoruz. Hatta yetkilileri buraya davet ediyoruz. Yetkililer gelsin buradaki insanların mağduriyetini görsün. Amacımız gündemi meşgul etmek veya sıkıntı yaratmak değil. Amacımız buradaki mağduriyetin giderilmesidir. Yaklaşık 4 yıldır bu sıkıntılar devam ediyor. Artık yetkililer bu soruna bir el atsın. Buradan kentin Valisine, Milletvekillerine, Belediye Başkanlarına ve STK’larına sesleniyorum. Bu sorun yaklaşık 4 yıldır halen devam ediyor. Bu mağduriyeti artık giderin. Buradaki insanların mağduriyetinden şüpheniz varsa gelin kendi gözlerinizle görün. Artık yukarıdan aşağıya doğru halkın içerisine inin.” Dedi.

‘KENT MERKEZİNDE ÇADIR KURARIZ’

Bu konutlardan da çıkarılmaları durumun çeşitli eylemler gerçekleştireceklerini söyleyen Ahi, “Buradan da çıkarırlarsa ailemiz ile birlikte çadır bulup kent merkezinde eylem yapacağız. Yani eylem derken sembolük bir eylem değil. Burada gerçek bir mağduriyet var. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesi lazım. Bu mağduriyetin giderilmesi için birilerinin ölmesi mi gerekiyor. Yetkililer buraya gelsin ve mağduriyeti gidersin artık. Birilerinin dur demesi lazım. Seçimler öncesi gelip oy isteyeceklere sesleniyorum. Bu insanların mağduriyetini bir an önce çözün. Bu sorunun çözümünü seçim sonrasına bırakmayın seçim öncesi bu sorunları çözün.” Şeklinde konuştu.

SUBAK: KENDİMİ DE BİNAYI DA YAKARIM

Oğlunun cezaevinde eşinin ise öldüğünü söyleyen Cemile Subak isimli depremzede ise, kiraya gidecek maddi durumunun bulunmadığını belirtti. Subak, “Yaklaşık 4 yıl boyunca her türlü sıkıntıyı yaşadık. Yetkililer 4 yıldır bizim çektiğimiz sıkıntılara bir çözüm bulamadı. Artık yeter diyoruz. Bu sorun ve sıkıntıları çözün. Buradan hiçbir güç beni ve çocuklarımı çıkaramaz. Buradan ancak ölümüz çıkar. Biz 4 yıldır mağdur durumdayız. Deprem sonrası birçok kişiye konut verildi. Hatta bazı kişilere ikişer konut bile verildi. Bize neden konut verilmedi. Bunun araştırılması lazım. Biz kendi hakkımızdan başka bir şey istemiyoruz. Bizler 4 yıldır dışarıda yaşıyoruz. Artık mecbur kaldık buraya yerleşmekte. Benim oğlum cezaevinde eşim de vefat etmiş. Ben ve gelinim bir arada yaşıyoruz. Gidip nereye sığınacağız. Ev kirasını ödeyemiyoruz. Ben namusumu koruyacağım bir yer istiyorum. Buradan hiçbir güç beni çıkaramaz. Zorla çıkarmaya çalışsalar dahi kendimi binanın penceresinden atarım. Hem kendimi hem de bu binayı ateşe veririm.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL - ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim