Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) 1 Eylül Dünya Barış Günü münasebetiyle basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağında yapılan açıklamayı okuyan HTKP üyesi Fırat Kaya IŞİD’in AK Parti’den güç alarak daha da güçlendiğini belirterek ayrıca IŞİD’in paralı askerlerle Alevileri, Şiileri, Ezidileri, Kürtleri ve Türkmenleri katlettiğini söyledi. Kaya, HTKP olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek, eşitlikçi, özgürlükçü ve barışın egemen olduğu sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarına yer verdi.

KAYA: FİLİSTİN HALKINA ZULÜM EDİLİYOR

Ortadoğu’nun ve bölgenin bir cenderenin için olduğunu dile getiren Kaya, ayrıca Filistin halkına zulümlerin yapıldığını vurguladı. Kaya şu sözlere yer verdi: “Dünya Barış Günü emperyalizme, gericiliğe ve onların taşeronluğunu yapan iktidarlara karşı mücadele günüdür. Bundan 75 yıl önce Nazilerin Polonya’yı işgal ettiği, İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı gün olan 1 Eylül günümüzde tüm tün dünyada barış günü olarak kutlanmaktadır. Bu savaşta Sovyetler Birliği’nin ve ezilen halkların mücadelesi sonucunda faşizm yenildi. Kuşkusuz mücadele aynı zamanda emperyalizme karşı verildi. Kendi ülkelerine sahip çıkan yurtseverlerin, komünistlerin ve tüm dünyadaki ilericilerin zafer insanlığın tarihine kazındı. Bölgemiz bugün böyle bir cenderenin içerisinde, reel sosyalizmin geriye düştüğü dönemden bu yana işgallerin, kan siyasetinin ve savaşların boyunduruğu altındadır. Sovyetler Birliği’nin ortadan kalması ile birlikte emperyalistler hem Balkanlarda, hem de Ortadoğu’da aynı hedefle saldırdılar ve işgal ettiler. Boyunduruğu altına almak, sömürgeleştirmek, enerji kaynaklarına, el koymak ve süreklileşmiş bir kaos ortamı yaratmak. Bu hedef doğrultusunda İsrail, Ortadoğu’nun ABD emperyalizmine sonsuz hizmet eden işgalci ülkesi olarak yıllardır Filistin halkına bölgedeki halklara zulmetti, çocukları ve kadınları katletti. Güncel olarak da aynı politika doğrultusunda işgal politikasına devam etmektedir.”

“IŞİD, AKP DESTEĞİ İLE GÜCÜNÜ ARTTIRDI”

Gerek Suriye iç savaşında gerekse de IŞİD örgütünün oluşmasında ve güçlenmesinde BAK Parti’nin elinin olduğunu belirten Kaya, ayrıca IŞİD katliamlara devam ettiğini vurguladı. Kaya, “Bugün ülkemizin savaş suçlusu, gerici, emperyalizmin bölgedeki tetikçisi bir iktidar tarafından yönetiliyor. Barış mücadelemiz aynı zamanda ve öncelikle bu iktidardan kurtularak yolunu açacak. Hatırlanacağı üzere AKP iktidarı Suriye’de savaşı kışkırtmaya çalıştı, oradaki sözde muhalif özde emperyalizmin yönlendirdiği gerici çetelere para, silah ve lojistik destek sundu. Suriye halkının direnişi ile planları boşa düşen AKP iktidarı döneminde halkımız Reyhanlı’da büyük bir katliam yaşadı, Türkiye’de birden fazla kere Suriye’deki savaşın ortağı olmanın ucundan döndü. Bugün bir kere daha AKP iktidarının, geçmişte tüm bu suçların oluşmasında önemli bir aktör olan ve bugün de Başbakanlık koltuğunda oturan Ahmet Davutoğlu’nun aslında savaş suçlusu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Dahası gelinen nokta itibariyle kendine Irak Şam İslam devleti (IŞİD) adını veren cihatçı terör örgütü emperyalizmin ve AKP iktidarının desteğiyle gücünü arttırdı. IŞİD sadece sınırlarımı tehdit etmekle kalmıyor, ülkemizden devşirdiği paralı askerleriyle Alevileri, Şiileri, Ezidileri, Kürtleri, Türkmenleri katletmeye devam ediyor. Emperyalizmin mezhep çatışmaları çıkıyor ve körüklüyor. Sonrasında kendi beslemesi olan çeteleri temizleme süsü vererek Ortadoğu’da savaşların, çatışmaların ve kan gölünün ortasında inisiyatifi kendisine geçirmeye çalışıyor.” Dedi.

KAYA: IŞİD ÇETELERİNE BOYUN EĞMEYECEĞİZ

IŞİD’in yaptığı katliamların dışında Türkiye’yi de tehdit ettiğini dile getiren Kaya son olarak eşitlikçi, özgürlükçü ve barışın egemen olduğu sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarını belirterek şunları kaydetti: “Bununla birlikte IŞİD ülkemizi de tehdit etmektedir. 11 Haziran 2014 günü IŞİD Musul Konsolosluğu çalışanlarını kaçırmıştır. Hangi pazarlıkların döndüğü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının neyin karşılığında pazarlandığını AKP hükümetinin halkımıza tam da bugün, dünya barış gününde açıklaması gerekmektedir. Kafan kesen örgütlere terörist demekten imtina eden eski Dışişleri Bakanı, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu mutlak olarak bu açıklamayı yapmalıdır. Emperyalizme ve onunun bölgedeki taşeronu olan IŞİD çetelerine boyun eğmeyeceğimizi buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Bölgenin emekçi halkların kuracağı anti-emperyalist mücadele hattı, cihatçı terör örgütlerini yenmenin tek yoludur. Barışın ve kurtuluşun yolu buradan geçmektedir. Yoksulluğa, işgale ve sömürüye halkların mücadele kardeşliğini örgütleyerek başkaldıracağız. Dünya Barış Günü mücadele günüdür. Ülkemizde yeni bir cumhuriyet, eşitlikçi, özgürlükçü ve barışın egemen olduğu sosyalist bir cumhuriyet kuracağız. Bölgemizdeki ilerici, emekçi halklarla dayanışarak, emperyalizme, gerici çetelere ve taşeron AKP iktidarına karşı mücadeleyi yükselterek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.”

Açıklamaya basının ilgi göstermemesi gözlerden kaçmazken, açıklamanın ardından halktan büyük bir alkış toplayan grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim