Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer17 yaşındaki Ömer Açay’ın ölümünü meclise taşıdı. Geçtiğimiz günlerde elektrik direğindeki kaçak akımına kapılarak yaralanan ve hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan 17 yaşındaki Ömer Açay’ın ölümü meclise taşındı. HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. Üçer verdiği soru önergesinde olayla ilgili VEDAŞ yetkilileri tarafından tutulan tutanakta sorumluluğun açık ve net bir şekilde görüldüğünü belirtti.

“DAHA ÖNCE BAŞVURU OLMADI”

Geçtiğimiz günlerde Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesinde yaşanan olay herkesi yasa boğdu. Şabaniye mahallesinde ikamet eden 17 yaşındaki Ömer Açay elektrik direğindeki kaçak nedeniyle elektrik akımına kapıldı. Vatandaşlar tarafından hastaneye kaldırılan Açay yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Bunun üzerine harekete geçen Açay’ın ailesi olayda VEDAŞ yetkililerinin ihmali olduğunu ifade ederek olayla ilgili şikâyetçi oldu. Şikayet üzerine VEDAŞ tarafından bir yazılı açıklama yapıldı. VEDAŞ yaptığı yazılı açıklamada, “Gencecik yaşında aramızdan ayrılan kardeşimizin acısını yaşarken, olay ile ilgili araştırma da şirketimiz tarafından derhal yapılmıştır. Elim kaza 23.55’te 186 arıza ihbar hattı aranarak bildirilmiştir. İhbarı alan ekiplerimiz olay yerine intikal ederek incelemelerde bulunmuşlardır. İnceleme tutanağına göre, bahçe içerisinde yer alan demir alçak gerilim direğinde bulunan sokak aydınlatma armatürünün şiddetli rüzgâr nedeniyle döndüğü, armatür borusunun faz iletkenine temas etmesi sonucunda da direğe elektrik geçtiği tespit edilmiştir. Genç kardeşimizin; söz konusu elektrik direğine temas ettiği ve havanın da yağmurlu olması nedeniyle elektrik akımına kapıldığı anlaşılmıştır. Kayıtların incelenmesi sonucunda; söz konusu direkte daha öncesinde elektrik kaçağının olduğuna dair şirketimize yazılı ya da sözlü bir başvuru olmadığı tespit edilmiştir. Olay günü yaşanan olumsuz hava koşullarının direkte meydana getirdiği hasar elim kazanın olmasına neden olmuştur. VEDAŞ çalışanları adına merhuma rahmet, acılı ailesine de sabırlar diliyoruz” denildi.

“TUTANAK İTİRAF NİTELİĞİNDEDİR”

Tüm bu gelişmeler yaşanırken olayla ilgili bir hamlede HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’den geldi. Üçer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. Üçer verdiği soru önergesinde “Tutulan tutanak bile tek başına sorumluluğun kimde olduğunu göstermekte ve adeta bir itiraf niteliği taşımaktadır.” Dedi.

Üçer verdiği soru önergesinde “Van İl’i Edremit İlçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde ikamet eden 17 yaşındaki Ömer Açay, evinin bahçesinde bulunan elektrik direğindeki kaçak akıma kapılmış ve ağır yaralı olarak kaldırıldığı İpekyolu Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Bu feci olayla ilgili olarak VEDAŞ Tarafından hazırlanan tutanak aynen şöyledir: “Bahçe içerisinde yer alan demir alçak gerilim direğinde bulunan sokak aydınlatma armatürünün şiddetli rüzgâr nedeni ile döndüğü, armatür borusunun faz iletkenine temas etmesi sonucunda da direğe elektrik geçtiği tespit edilmiştir. Genç kardeşimizin; söz konusu elektrik direğine temas ettiği ve havanın da yağmurlu olması nedeni ile elektrik akımına kapıldığı anlaşılmıştır. Kayıtların incelenmesi sonucunda; söz konusu direkte daha öncesinde elektrik kaçağının olduğuna dair Şirketimize yazılı ya da sözlü bir başvuru olmadığı tespit edilmiştir. Olay günü yaşanan olumsuz hava koşullarının direkte meydana getirdiği hasar elim kazanın olmasına neden olmuştur. Bu tutanak bile tek başına sorumluluğun kimde olduğunu göstermekte ve adeta bir itiraf niteliği taşımaktadır.” Dedi.

ÜÇER: SORUMLULUK VATANDAŞIN DEĞİL, VEDAŞ’INDIR

Üçer verdiği soru önergesinde Bakan Yıldız’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
1-Tutanağın 2. paragrafında yer alan: ‘‘kaçak olduğuna dair bir başvurunun olmadığı’’ yönündeki bilgi dikkate alındığında; elektrik direklerindeki kaçağın tespiti ve bildirimi vatandaşların sorumluluğunda mıdır? Konu ile ilgili hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan vatandaşlar nasıl böyle bir sorumluluk altına sokulabilir?
2-Tutanağın 1. paragrafında yer alan: böyle bir olaya ‘‘şiddetli rüzgârın sebep olduğu’’ bilgisi dikkate alındığında; elektrik direklerinin bu tür doğa olaylarına karşı dirençli bir şekilde imal ve monte edilmeleri zorunluluğu neden göz ardı edilmiştir? Van İli’nde rüzgâr oluşum şiddeti bilindiğine göre; en ufak rüzgârlı havada bile deforme olan ve kaçak akımına sebep olan elektrik direkleri neden hala değiştirilmemektedir?
3-Elektrik direklerinin kontrolü VEDAŞ tarafından ne sıklıkla yapılmaktadır? Söz konusu direğin akım kaçak kontrolü en son ne zaman yapılmıştır?
4-Bakanlığınızın ilgili kuruma bu durumlarla ilgili ne tür yaptırımlarda bulunma yetkisi vardır? Söz konusu elim olayın ışığı altında; bu yetkiler neden kullanılmamış ve önlemlerin alınması için (gerekli denetim mekanizması işletilerek) kurum zorlanmamış/uyarılmamıştır? Böyle bir sorumluluk bakanlığın yasal sorumluluğu değil midir?
5-Konu ile ilgili bakanlık tarafından başlatılan bir idari soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır ve sonuçları nelerdir?
6-Konuyla ilgili savcılık tarafından başlatılan bir cezai soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır ve sonuçları nelerdir? 

Editör: TE Bilisim