ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL - Geçtiğimiz günlerde İran’da yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı vatandaşlar sokağa çıkıp gösteri yapmıştı ve bu gösteriler kısa sürede rejim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

 

İran’da yaşanan gergin anları Van yakından takip etmiş ve tedirgin olmuştu. İran’da olaylar devan ederken de İranlılar Van’a gelmekten vazgeçmeyerek, “Telaşa mahal yok” mesajı verdi. Ülkelerinde yaşanan sıkıntıları ve Van’ı tercih etme nedenlerini Şehrivan’a anlatan İranlı turistler, Van’ı çok sevdiklerini ve Van’ı kendi memleketleri gibi gördüklerini belirtti.

 

Geçtiğimiz hafta İran’da yaşanan ekonomik sorunlardan kaynaklı vatandaşlar sokağa çıkıp gösteri yapmıştı ve o gösteriler kısa sürede hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü. Protestolarda 28 kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişide tutuklanmıştı. İran’da yaşanan olaylar en fazla Van’ı etkilemişti. İranlı turistlerin en uğrak noktası olan Van, olayları tedirginlikle izlese de İranlı turistler Van’dan vazgeçmediklerini ifade etti. Öte yandan önceki yıllarda sadece yılın belli tarihlerinde Van’a akın eden İranlılar, 2017 yılının 12 ayını Van’da geçirmeyi tercih etti. 2017 yılında yarım milyon İranlının Van’ı tercih etmesi Van esnafının yüzünü güldürürken, İran’da yaşanan olaylarda İranlıların Van’a gelmesine engel olmadı.

 

İRANLILAR VAN’I ÇOK SEVİYORLAR

Şehrivan’a konuşan İranlı İş Kadını, Farahnaz Karimzadeh, 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişiminden dolayı sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekerek, darbe girişiminin ardından İranlıların Türkiye’ye ve Van’a gelme konusunda tedirgin davrandığını belirtti. Karimzadeh, “Ancak 2017 yılında güzel güzel bir süreç geçirdik. Başta Van olmak üzere Türkiye’nin birçok iline İranlılar turizm amaçlı geldi. Bu çok güzeldi. Bizde bu sayede Van’daki iş ortaklarımız ve aynı sektörde yer alan insanlar ile güzel işler yaptık. İranlılar Van’ı çok seviyorlar. Van’a daha önce alışveriş ve eğlence için gelen İranlı turistler, son zamanlarda ayrıca Van’da gezilecek ve ziyaret edilecek alanları da bizlere soruyorlar. Bunlar güzel gelişmeler. Van’da çok güzel bir göl var. Bu yıl Van’da yapılan plajlarla birlikte Van’a gelen İranlılar denizin de tadını çıkardı. Van gelişmeye devam ederse Van’a gelen İranlı turist sayısı da katlanacaktır diye düşünüyorum.” Diye belirtti.

 

 

“DEVLETİN İÇİŞLERİNİ BAĞLAYAN BİR OLAYDI”

İran’da 5-6 gün süren olayların İranlı turistlerin Van’a ve Türkiye’ye gelmesine engel olmadığını ifade eden Karimzadeh, “İran’da yaşanan olaylar daha çok devletin içişlerini bağlayan bir olaydır. Turistlik amaçlı ülke dışına çıkmak isteyenler yine bunu yapacaklardır. Yaşanan olaylar İran için büyük olumsuzluktur. 6 günlük süreçte çok sayıda insan gözaltına alındı. Bu olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. İran çok güzel bir ülke. Gezilecek ve görülecek bir ülke bu yüzden de İran bu olaylarla gündeme gelmemeli.” Dedi. 

 

AHMADİ: BURADA ÇOK RAHATIZ

Van’a gezmek amaçlı gelen Reza Ahmadi de, İranlılar olarak Van’ı ve Türkiye’yi çok sevdiklerini ifade ederek, “Özellikle de Van’ı çok seviyoruz. Van’a geldiğimiz zaman kendimizi yabancı hmiyoruz. Sanki İran’da başka bir şehre gitmiş gibi oluyor. İran ile arasında tek bir fark var o da Van’ın daha serbest olması. Kültür, gelenek ve göreneklerin de benzerliğinden dolayı burada çok rahatız. Türkiye’de birçok şehre gittim. Van başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde İranlılara karşı güzel bir hoş görü ve saygı var. Bu da bizleri mutlu ediyor.” Dedi.

 

 

“İNSANLAR RAHAT YAŞAMAYI TERCİH EDİYOR”

İran’da gelişmelere dair konuşan Ahmadi, yaşanan gelişmelerin hükümetin aldığı kararlar ve yaptığı işlerden kaynaklandığına vurgu yaptı. Ahmadi, “İran’da yaşamın ve özellikle de yurt dışına çıkışların pahalanmasından dolayı bu tür olaylar başladı. Devlet ben her şeyi yapar ve bilirim dediği için insanlar buna dur demek istedi. İran çok güzel bir ülke, dünyadaki belli başlı ülkelerden bir tanesidir. Ancak burada herkesin İran çıkarı için çalışması ve bu anlamda adım atması gerekiyor. İnsanlar rahat bir şekilde yaşamayı tercih ediyorlar artık. Yaşanan olayların çokta olmazsa 2 ülke arasında geliş-gidişleri düşüreceğine inanan biriyim. Çünkü insanlar Türkiye’ye Van’a geldiklerinde de zaman zaman sorunlar yaşayabiliyor. Umarım her şey çok güzel olur ve bir daha bu tür olaylar olmaz.” İfadelerine yer verdi.

 

HASHEMİ: VAN’IN İNSANLARI ÇOK SICAKKANLI

Yine gezmek amaçlı Van’a gelen İranlı vatandaş Erfan Hashemi, Van’a ve Türkiye’ye daha çok alışveriş ve eğlence için geldiğini söyleyerek, Van’ın özellikle İran’a göre giyim ve eğlencede konusunda daha ucuz bir şehir olduğunu belirtti. Hashemi konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Van’daki konaklama ücretleri de çok düşük. Buraya gelmekten mutluluk duyuyorum. Çünkü Van’ın insanları çok sıcakkanlı. İnsanlar bize sıcak ve samimi bir şekilde yaklaşıyorlar. Bu yüzden de Türkiye özellikle de Van’a gelmekten mutluyum. Alışveriş ve eğlencenin yanı sıra tatil içinde Van’a geliyor. Tatil için geldiğimizde ise ailelerimizle birlikte geliyor ve çok eğleniyoruz.”

 

 

“İNSANLARA ZORLA BİR ŞEY YAPTIRAMAZSINIZ”

Ülkelerinde yaşanan olaylara ilişkin konuşan Hashemi, bu tür olayların hemen her ülkede yaşandığını kaydederek, “Ancak hangi ülkede olursa olsun, o ülkenin halkı ne isterse her zaman o olur. Ben bu anlamda İran’daki halkıda haklı görüyorum. Bizim babalarımız zamanında diğer yönetimi değil bu yönetimi seçti ve bu insanları sevdi. Ancak biz gençler olarak böyle bir yönetim istemiyoruz. Biz gençlere göre insanlar nasıl isterlerse öyle yaşamaları gerekiyor. İnsanlara zorla bir şey yaptıramazsınız. İnsanlar neyi nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşamalı ve kendi isteğine karar vermelidir. İnsanlar serbest kalması ve ekonomik olarak güçlü olması gerekiyor. Zorla yaptırılan bir şeylerle hiçbir şey yoluna girmez.” Şeklinde konuştu.

 

“HALKINA DEĞER VEREN BİR YÖNETİM GELMELİ”

Hükümetin kendi vatandaşının sorunlarıyla yakından ilgilenmediğinden yakınan Hashmi, “Bizim devletimiz tarafından Suriye, Lübnan ve diğer ülkelere destek yapılıyor ancak kendi ülkesindeki insanlar sıkıntı yaşıyor. Örneğin hammaddesi bizde olan benzinin bizde ücretsiz olması gerekirken, üstüne üstlük zam yapılıyor. Ben çıkan olayları buna bağlıyorum. İran güzel bir ülke ve kendi halkına değer veren bir yönetimin gelmesi gerekiyor. Bu kadar sıkı ve halkını düşünmeyen bir yönetimle olmaz.” Dedi.

 

VAN’DA YABANCILIK HİSSETMİYORLAR

Ticaret işi ile uğraşan Solmaz Farzaneh ise Van’da ayda en az 2-3 defa gelip gittiğini söyleyerek, “Daha çok işi için Van’a ve Türkiye’ye gelirim. İranlılar Van’a daha çok rahat bir şekilde hareket etmek için geliyorlar. Gerek eğlence gerek tatil gerekse de her türlü gelişlerde insanlar rahat davranabiliyorlar Van’da. İran’da çok faza zorunluluklar var. Bu yüzden de insanlar rahat edebilecekleri yerlere geliyor. Van’ı çok fazla tercih etmemizin sebeplerinden bir tanesi de Van’ın İran’a ve İran’ın illerine çok benziyor olması. Ben yeni İstanbul’dan geliyorum. Van’a geldiğimde İran’a gelmiş gibi hissediyorum.” Diye konuştu.

 

 

FARZANEH: GİYİM ÇOK UCUZ

Farzaneh, tekstil işinde çalıştığını söyleyerek, ancak İran’da tekstil ve tekstil ürünlerinin çok pahalı olduğunu belirterek, “Bu yüzden de Türkiye’de bu işi yapmaya çalışıyorum. Türkiye giyim, tekstil ve diğer birçok konudan İran’dan daha ucuz. Bu yüzden de burada daha iyi kazanıyorum. Bu yüzden de Van’ı ve Türkiye’yi tercih ediyorum.” Dedi.

 

“KEŞKE BU OLAYLAR YAŞANMASAYDI”

İran’da yaşanan olaylara dair konuşan Farzaneh, yaşanan olayların durduğunu ifade ederek, olayların durmasından fazlasıyla memnun olduğunu vurguladı. Farzaneh, “Bu olaylarda birçok insan hayatını kaybetti. Bu en kötü durumlardan bir tanesiydi. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Çıkan olayları ben daha hayatın pahalanmasına bağlıyorum. İran’da ne yazık ki pahalı bir yaşam var. İnsanlar da bu pahalıya karşı çıkıyorlar. Bu yüzden de bu tür olaylar oldu. İnsanlar özgür ve kararını kendisi verebilmek için sokaklara çıktı. Keşke böyle bir şey olmasaydı ve insanlar ölmeseydi. Bizim petrolümüz var. Bu yüzden de mazot ve benzini daha ucuza almamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki başka ülkelere yarım yapmaktan bizim ülkemizin insanları düşünülmüyor. Bana göre halkını düşünmeyen bir yönetim anlayışı doğru değil.” Şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilisim