Van, 10-12 Kasım'da, 13 ülkeden diplomat, bakan yardımcısı, akademisyen ve gazetecilerin katılacağı Helsinki Politika Forumu'na ev sahipliği yapacak.

 

Güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği etkili operasyonlarla bölgenin huzurlu kentlerinden biri haline gelen, şu ana kadar 400 binin üzerinde İranlı turisti ağırlayarak turizmde altın çağını yaşayan Van'da, 13 ülkeden çok sayıda diplomat, bakan yardımcısı, akademisyen ve gazetecilerin katılacağı Helsinki Politika Forumu düzenlenecek. 

 

Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın artık terör saldırılarıyla, olumsuz haberlerle gündeme gelmesini istemediklerini söyledi.

 

Van'ın bölgenin en huzurlu kenti olduğunu, günde 20 uçağın indiğini anlatan Kayatürk, bölgenin lideri konumundaki Van'ın uluslararası toplantılara ev sahipliği yapabileceği kapasitesini de ortaya çıkarmak istediklerini kaydetti.

 

"Uluslararası toplantılar nasıl Davos'ta, Londra'da, Helsinki'de, Kopenhag'da yapılıyorsa aynı şekilde artık Van'da da yapılabileceğinin imajını yaratmak istiyoruz. Helsinki Forumu bir sınav olacak. Çok büyük değil ama çok prestijli bir toplantı." diyen Kayatürk, dünyada otorite olarak kabul edilen çok sayıda diplomatın, akademisyenin, gazeteci yazarın; başbakan, kral ve cumhurbaşkanlarına danışmanlık yapan kişilerin, müsteşar ve bakan yardımcılarının forum vesilesiyle Van'a geleceğini aktardı.

 

"VAN'IN GÜZELLİKLERİNİ GÖRDÜLER"

Dünyanın önemli kentlerinde yapılan Helsinki Politika Forumu'nu Van'da da yapmak için gerekli girişimlerde bulunduklarını anımsatan Kayatürk, "Bu toplantıyı Türkiye'ye getirmek istedik. Öncelikle Dışişleri Bakanının katılması gerektiğini söylediler. Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu toplantıya katılacağını söyledi. Bununla birlikte Van'a gelerek 5 yıldızlı otelin olup olmadığını araştırdılar. Geldiklerinde otellerin yanında başka bir şey daha gördüler. Van'ın ne kadar güzel bir kent olduğunu, Van'ın aslında bu tür toplantılar için önemli bir yer olduğunu gördüler ve bunu kabul ederek geri döndüler." diye konuştu.

 

"VAN HUZURSUZLUĞUN DEĞİL HUZURUN KENTİDİR"

Van'ın artık kabuğunu kıran bir kent olmasını istediklerini ve toplantının buna öncülük edeceğini ifade eden Kayatürk, şunları söyledi:

 

 "Van huzursuzluğun değil huzurun kentidir, bunu da bütün dünya böyle bilsin istiyoruz. Van'da, bölgenin, Türkiye'nin problemleri tartışılmayacak, Körfez krizi, Katar ile 6 ülke arasındaki problemler, İran ile Suudi Arabistan arasındaki problemler, Kuzey Irak'ta yapılan referandumun etkileri tartışılacak. Strazburg'da, Brüksel'de, Van'ın, Doğu'nun, bölgenin sorunlarını tartıştığımız bir dönemden sonra şimdi Van'dan binlerce ötedeki ülkelerin problemlerini tartışmış olacağız."

 

Kayatürk, Van'da muazzam bir İran turisti hareketliliğinin yaşandığını ancak kente dünyanın her yerinden turistin gelmesini arzuladıklarını aktararak, binlerce yıllık geçmişi, tarihi ve doğal güzellikleriyle Van'ın bunu hak ettiğini söyledi.

 

"BİN 700 METREDE DENİZ KENARINDA TOPLANTI İMKANI SUNUYORUZ"

Toplantı vesilesiyle Van'ın güzelliklerini, tarihi ve kültürel değerlerini, stratejik coğrafyasını bütün dünyaya tanıtmayı hedeflediklerinin altını çizen Kayatürk, şöyle devam etti:

 

"Bin 700 metre yükseklikte bir deniz var Van'da. Küresel ısınmanın bu kadar yüksek olduğu bir dönemde artık toplantılarınızı Van Gölü'nün etrafında yapabilirsiniz. Türkiye'de böyle bir yer var. Bunu göstermek istiyoruz. Aynı zamanda çok önemli coğrafik bir noktada. Nasıl ki İstanbul Asya ile Avrupa'yı birleştiriyorsa, Van da aynı şekilde Ortadoğu ile Orta Asya'yı birleştiriyor. Dünyanın odaklandığı iki bölgedir buralar. Orta Asya'daki problemler henüz tam anlamıyla çözülmüş değil, Ortadoğu problemlerin içinde. Bu kadar önemli iki noktanın tam kavşak noktası da Van. Biz bu özellikleriyle Van'ın tanınmasını istiyoruz. Dünyanın birçok yerinden turistlerin gelerek bu güzellikleri görsün istiyoruz. Forum için koordinatör Van'a gelir gelmez Van Gölü'nde gezdirdik. Akdamar adasına gitti ve dayanamayarak denize girdi. Sonra bunun resimlerini bütün dünya medyasıyla paylaştı. 'Böyle bir yere gittim ve bugüne kadar burayı bilmiyordunuz. Çok büyük bir güzellik ve deniz' diye paylaşımda bulundu."

 

Van'ın uluslararası toplantıların yapılacağı merkez olma yolunda küçük bir adım attığını belirten Kayatürk, yazın da Asya Parlamenter Asamblesi'nin başkanlar toplantısını Van'da yapacaklarını kaydetti.

 

Önümüzdeki günlerde Asya Parlamenterler Asamblesi başkanlığının Türkiye'ye geçeceğini söyleyen Kayatürk, şöyle devam etti:

 

"İlk toplantımızı İstanbul'da yapacağız. Ama iki genel kurul, iki de komite toplantısı yapılacak başkanlığımız döneminde. Genel kurulların birini İstanbul, diğerini de Antalya'da yapacağız. Komitelerden birini de Ankara, diğerini Van'da yapacağız. Van, Helsinki Forumu'ndan daha büyük bir toplantıya yaz aylarında ev sahipliği yapacak. Van'ı Türkiye'nin Davos'u haline getireceğiz. Van, çok rahat Türkiye'nin Davos'u olur, bizim hedefimiz de bu. Yazın, kışın da muhteşem bir il. Kar, dağ, deniz, tarih, su, jeopolitik konum ne isterseniz var. Biz dönem başkanlığını Türkiye'ye aldık ama bunun Türkiye'ye gelmesinde Vanlı milletvekillerinin, siyasi aktörlerin emeği var."

 

"VAN'IN TANITIMINA DA ÖNEMLİ KATKI SUNACAKTIR"

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise Van'ın önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

 

"Helsinki Forumu özellikli yerlerde yapılır. Van bu anlamda iyi bir aşamaya gelmiş durumda. Toplantı için Van'ın seçilmesi bizim için onur verici bir durum. 3 gün sürecek forumda Ortadoğu'daki gelişmeler, Kuzey Irak konusu, Katar ile diğer ülkeler arasındaki kriz ele alınacak. Daha sonra da bu meyanda uluslararası toplantılar Van'da yapılacaktır.  Huzur olduğu takdirde Van'ın kısa sürede ne kadar önemli konuma gelebileceği, uluslararası arenaya çıkabileceğinin göstergesidir bu toplantı. Van'ın tanıtımına da önemli katkı sunacaktır." 

Editör: TE Bilisim