Abdurrahman Gazi Mahallesi'ndeki kamu bankasına soygun amacıyla girip, içerde bulunanları rehin alan ve ardından da 500 bin TL para ve helikopter isteyen 29 yaşındaki Veysel Yolcudağ, ifadesinde paraya ihtiyacı olduğu için bu işi yaptığını ancak pişman olduğunu söyledi. Soygun olayının arka palanında gerçekleşenler ve ikna çabalarının detayları da ortaya çıktı.

 

Şabaniye Mahallesi'nde yaşayan ve 40 gün önce işten çıkarılan 3 çocuk babası Veysel Yolcudağ, bomba süsü vererek üzerine bağladığı düzenek, kurusıkı bir tabanca ve pompalı tüfekle akşam saat 16.50 sıralarında bankaya geldi. Hak-İş'e bağlı Öz-İş Sendikası'nın Van eski temsilciliğini de yapan Yolcudağ, ilk olarak bankanın güvenlik görevlisini dışarıdaki ATM'ye çağırarak işlem yapmasını istedi. Bu sırada güvenlik görevlisinin silahını da alan Yolcudağ, silahlarla birlikte bankanın içine girerek soygun yapacağını söyleyip 10 banka görevlisini rehin aldı.

 

EMNİYET SEFERBER OLDU

Olay üzerine kısa sürede özel harekat polisinin de aralarında bulunduğu birçok ekip banka önüne sevk edildi. Güvenlik önlemi alan polisler, operasyon için de hazırlık yaptı. Olay üzerine Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan bankanın önüne gelerek operasyonu kendisi yönetti. Bu saatten sonra polis Yolcudağ'ı ikana çabalarına başladı.

 

500 BİN LİRA PARA İÇERİ GÖNDERİLDİ

Zaman zaman rehineleri öldüreceğini telefonla dışarıdaki emniyet yetkililerine ileten Yolcudağ, bir erkek rehineyi serbest bırakarak 380 bin TL'lik borcunu ödemek için 500 bin lira ve helikopter istedi. Bu sırada bir başka banka şubesinden çanta içinde getirilen 500 bin lira bankanın elektronik kepenklerinin altından polis tarafından içeri verildi. Ayrıca yine Yolcudağ'ın isteği üzerine bir otomobilde bankanın kapısında bekletildi.

 

ÇANTASINA PARA KOYDUĞU REHİNELERİ SERBEST BIRAKTI

İkna edilmesi için emniyet yetkililerinin çaba gösterdiği Yolcudağ, saat 19.30 sıralarında biri hamile olmak üzere iki kadın rehineyi daha serbest bıraktı. Yolcudağ'ın serbest bıraktığı iki kadın rehinenin çantalarına para koyarak alacaklılarına vermelerini istedi. Polis serbest bırakılan rehine kadınlardaki isimlerle Yolcudağ'ı görüştürüp alacaklarını aldıklarını söyletti.

 

OPERASYONDAN VAZ GEÇİLDİ

Banka içindeki güvenlik kameralarından da soyguncu ve rehineler saniye saniye izlenirken, bazı banka görevlileri dışarıdaki polislerle cep telefonu aracılığıyla mesajlaşarak içerdeki durumu anlatmaya çalıştı. Bu sırada izlendiğini fark eden Yolcudağ, bankanın içindeki güvenlik kameralarını kırdı. Operasyon için polis son hazırlığı yaparken, bankaya kapı dışında girilebilecek alternatif bölgeler araştırıldı. İçeri girmek için camların kesilme ihtimali üzerine olay yerine camcı getirildi. Ancak camların kalın olması nedeniyle bu seçenekten vazgeçen polis, camlara patlayıcı yerleştirerek operasyon için emir beklemeye başladı. Ancak, olayı başından beri yerinde takip eden Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Yolcudağ ile irtibat kurmak için bankanın önüne geldi. Bundan sonra operasyondan vazgeçildi. Bir süre dışarıda telefonla görüşme yapan Emniyet Müdürü Karaaslan, daha sona Yolcudağ'ı ikna ederek içeri girdi. Yaklaşık 9 saat süren ikna çabaları sonrası Yolcudağ, Van Emniyet Müdürü Karaaslan'a teslim olarak beraber dışarı çıktı.

 

PİŞMAN OLDU

Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen Yolcudağ'ın emniyetteki ifadesi sürüyor. Yolcudağ, ilk ifadesinde borcu olduğu için soygun yapmak zorunda kaldığını ve pişman olduğunu söyledi. Yolcudağ, emniyetteki ifadesinin ardından savcılığa sevk edildi. Bu arada Yolcudağ'ın ailesi ise, gazetecilerle görüşmek istemedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim