Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Geçtiğimiz hafta Van’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş’ın hem kentteki ziyareti hem de ziyaretinin detayları tartışılmaya devam ediyor. Van’da seri bir ziyaret gerçekleştirip, çok küçük mesajlar paylaşarak ayrılan Baş’ın Van ziyaretinde Akdamar Adası’nda gezerken rehber yerine güvenlik görevlisinden bilgiler alması da tartışılan bu konulardan sadece birisi olmuş ve medyada yer bulmuş, kentteki rehberlerden de tepki almıştı. Yaşanan bu olayın ardından konu tartışılmaya devam ederken İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ yaşananlar hakkında Şehrivan’a konuştu. Aktuğ konu hakkında kendilerinden bir rehber talep edilmediğini, oradaki güvenlik görevlisinin rehberlik yapıp Akdamar Kilisesini anlatmasının ise anlık bir olay olduğunu dile getirdi.

AKTUĞ: BİZDE REHBER BULUNMUYOR

Geçtiğimiz günlerde Bakan yardımcısının Van ziyaretinde yaşanılan rehber olayı ile ilgili Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ gazetemize konuştu. Akdamar adasında sürekli bir güvenlikçi görevlendiremediklerini dile getiren Aktuğ, “Bizde rehberler bulunmuyor. Arkeologlar ve sanat tarihçileri bulunuyor. Biz adada rehber bulundurursak, rehberlik yapan insanların önünü kesmiş oluruz” dedi. Aktuğ şu sözlere yer verdi: “Biz Akdamar adasında sürekli olarak bir rehber görevlendiremiyoruz, herkesin müzede işi gücü var. Zaten o işi yapmak için insanlar rehberlik kurslarına gidiyorlar, bizden sertifika alıyorlar, uygulamalar yapıyorlar ve sonuç itibariyle rehber oluyorlar. Akdamar Kilisesine ya da diğer yerlere giden yabancı ya da yerli gruplar mutlaka kendileri ile birlikte rehberler götürüyorlar. Biz orada rehber bulundurursak bu rehberlik yapan insanların ekmeğini kesmiş oluruz. Ki bizde rehberde bulunmuyor. Bizde müzede çalışan arkeologlar var, sanat tarihçileri var. Rehber dediğimiz kişiler ise bizden sertifikasını almış, turizm elçisi dediğimiz bu anlamda Van’a gelen herkese Van’ı tanıtan, bu anlamda bilgi veren ve kendini çok iyi bir şekilde yetiştirmiş olan kişilerdir rehberler. Bu anlamda ben her gün için adada bir rehber görevlendirirsem bunun da ücretini ödemek zorundayım. Böyle de bir kaynağımız olmadığı için bunu nasıl yapacağız?”

“AKDAMAR ADASINDAKİ OLAY ANLIK GELİŞMİŞTİR”

Geçtiğimiz hafta sonu Bakan yardımcısı Baş’ın ziyaretinde adanın tanıtımı konusunda kendilerine bir müracaatın ya da bir bilginin verilmediğini söyleyen Aktuğ, kendilerinden böyle bir istekten bulunulduğunda ise bunun için müzede birilerini görevlendirdiklerini belirtti. Aktuğ ayrıca Bakan yardımcısı Baş’ın ziyaretinde yaşanılan olayı ise, “Bu olay spontane yaşanılan yani anlık yaşanılan bir olaydır” şeklinde yorumladı. Aktuğ, “Bakan beyin gelişi konusuna gelecek olursak. Bakan beyin gelişi ile ilgili bizden her hangi bir rehber talebinde bulunulmamıştır. Biz bunu daha önce yapmıyor muyduk? Hayır yapıyorduk. Bir bakan buraya ziyarete geldiği zaman adayı anlatacak bir arkadaşımızı, müzeden olan bir arkadaşımızı görevlendiriyorduk ve rehber olanağı sağlıyorduk. Bu arkadaşlarımızda rehber değiller. Müzede arkeolog olan ve bu işi de en iyi bilen arkadaşlarımızdır. Bu anlamda Bakan Bey geldiği zaman bakan beye kaleyi, adayı anlata bilecek arkadaşlarımız var. Ancak bu arkadaşlarımızda tekrardan söylüyorum rehber değiller. Bu arkadaşlarımız arkeologlar ve sanat tarihçileridir. Bu anlamda böyle ziyaretlerde biz arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Bakan beyin bu gelişinde ne valilikten ne de her hangi bir yerden bize bu talepten bulunulmadı. Bakan bey adaya geçtikten sonra orda üniformalı bir güvenlikçi ada ile ilgili birkaç bilgi vermiş. Bu olaydan anlık gelişen bir olaydır. İşte o ziyarette adayı kim anlatabilir? Denilince güvenlikçi aslında bu benim görevim değil ama isterseniz bir birkaç bilgi verebilirim demiş. Bakan beyinde hoşuna gitmiş. Üzerinde üniforma olan birisinin insanlara adada yardımcı olabildiğini görmüş ve anlat demiş. İş tam olarak bundan ibaret kendiliğinden gelişen spontane bir olaydır. Biz bu anlamda güvenlikçi görevlendirdik diye bir şey söylemek kesinlikle yanlıştır ve böyle bir şey söz konusu değildir. İşin tam olarak özü budur” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim