Van Valisi Münir Karaloğlu, Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Van’a son 3 yılda 38 milyon lira kaynak aktarıldığını söyledi.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Çiçekli Belde Belediyesi’nin SODES programı desteğiyle yaptırdığı 3 semt sahası Van Valisi Münir Karaloğlu’nun katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Çiçekli Beldesinde düzenlenen törende konuşan Vali Karaloğlu,“Çiçekli Belediyemiz dönüşümünü gerçekleştirmeye, köyden şehre dönüşümünü tamamlamaya çalışan yerlerden biridir. Ciddi bir mesafe aldığını da görüyorum. Çiçekli’de eğitimden sağlığa,ulaşımdan diğer hizmetlere kadarki değişim açıkça görülüyor.” dedi.

“VAN’A 38 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI”

SODES kapsamında başta sivil toplum olmak üzere yerel yönetimler, belediyeler ve kamu kurumlarının desteklendiğini kaydeden Karaloğlu, şunları kaydetti: “Son 3 yılda sadece SODES üzerinden Van’a gelen kaynak 38 milyon lira. Çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, özürlülerimize, toplumda desteğe ihtiyacı olan herkesime küçük dokunuşlarla onların hayatını dönüştürmek istiyoruz. Onların hayatlarını daha yaşanılabilir kılmaya çalışıyoruz. İşte bugün buradayız. Gençlerimizin enerjilerini doğru olarak yönlendirebilmeleri için, spor yapabilmeleri için Belediyemiz öncü olmuş, SODES destek olmuş ve bugün semt sahalarımızı açıyoruz. Van genelinde buna benzer yüzlerce proje hayata geçirildi. Her ilçemizde buna benzer projelerimiz, her beldemizde buna benzer projelerimiz var. Ben her şeyden önce bu projeyi uygulayan Bakanlığımızın başındaki Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz Bey’e huzurlarınızda sizin adına teşekkür ediyorum. Gerçekten Van’dan giden projeler hep öncelikli olarak değerlendirildi. Biraz da deprem dolayısıyla pozitif ayrıcalık aldık. Emeği geçen herkesi tekrar kutluyorum.” dedi.

“ÇİÇEKLİ EDREMİT İLÇESİNE BAĞLANACAK”

Van’da yeni döneme girileceğini anımsatan Karaloğlu, Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler dolayısıyla yeni büyükşehir yasasına göre Çiçekli beldesinin olmayacağını bildirdi. Çiçekli belediyesinin kapanmasıyla birlikte buraların sahipsiz kalmayacağını ifade eden Karaloğlu, “Edremit Belediyemizin sınırları köyleri, Çiçekli’yi ve Van Belediyesi’nden de 3-5 mahalleyi de kapsayacak.Çiçekli yaklaşık 120 bin nüfuslu büyük bir ilçe belediyesinin mahallesi olacak.İmkânı daha çok olan, parası daha çok olan belediyenin mahalleleri olacak buralar. Belediye hizmetleri çok daha kaliteli gelme şansı olacak. Bugün Çiçekli Belediyemize gelen kaynağa baktığınızda çok büyük kaynaklar değil. Ama 120 bin nüfuslu Edremit ilçe belediyesine gelecek kaynaklar çok fazla olacak. O belediyemizin imkânları bugünkü hem Edremit belediyesinden hem de Çiçekli belediyesinden daha çok imkânı olacak. Ve vatandaşımıza da daha çok belediyecilik ve şehircilik hizmeti sunacak bu belediyemiz.

Van yeniden şekilleniyor. Artık Van’da belde belediyesi kalmıyor. Sadece 13 tane ilçe belediyesi, bir de büyükşehir belediyesi olacak. Buralar büyükşehrin de sorumluluk alanına girecek. Çiçekli’nin içme suyundan, kanalizasyonundan, çöpünün toplanmasından Edremit belediyesi, diğer işlerinden de büyükşehir belediyesi sorumlu olacak. Onlar artık buralara hizmet getirmek mecburiyetinde olacak. Yani gerçekten yeni bir dönem şehrimiz için.“ dedi.

BORÇLU BİR BELEDİYE DEVRALDIK”

Çiçekli Belde Belediye Başkanı Yılmaz Kılıç’ta törende bir konuşma yaptı. 9 yıldır Çiçekli’ye hizmet etmeye devam ettiğini belirten Kılıç, ilk kez bir toplu açılışı yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. 2004 yılında göreve geldiklerinde borçlu ve 5 yıllık bir belediye devraldıklarını anımsatan Kılıç, göreve geldikten sonra yapılan hizmetleri anlattı. “İlk işimiz Ak Parti misyon ve vizyonuna uygun olarak mevcut bulunan belediye binasını düzeltmek oldu. Hizmet binamız inşaat halindeyken 1 kat daha ekleyip, güzel bir çevre düzenlemesi yaparak modern bir belediye sarayı yaptık. 80 km’lik Çiçekli yollarına 20 km asfalt, ara ve arazi yollarına stabilize yaptık. Mahalle merkezlerine ve cami önlerine 20 km. kilit taşı döşedik.Bakımlı Mahallesine Devlet Su İşleri Müdürlüğüyle belediyemizle müşterek 3 km. yeni yol açtık ve sulama kanalı yaptık”

“HÜKÜMETİMİZ BELDEMİZE 5 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPTI”

Kılıç, “Bozuk ve iş görmez şebeke hatlarını kaldırıp yerine yeni şebeke hatları döşedik. 1 Adet 500 tonluk su deposu yaptık. Suyu olmayan cadde ve sokaklarımıza yeni şebekeler çektik. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz bir proje ile 300.000 Euro’ya  9.750 m² park ve mesire alanı yaptık. 1 adet 400 m² araç garajı yaptık.  2 adet kepçe, 1 adet Greyder, 2 adet çöp aracı, 1 adet cenaze aracı, 1 adet itfaiye, 1 adet vidanjör,150 adet çöp konteyneri  200 adet çöp bidonu aldık. 10 yılda beldemiz çok dağınık olmasına rağmen her evin önüne, mutfağına hatta güneş enerjisine su şebekesi çektik ve düzenli olarak çöpünü aldık.Belediye hizmetlerimiz dışında belediyemize Ak Parti hükümeti döneminde 4 adet ilköğretim, 1 Adet lise 1 adet 5 katlı sağlık ocağı yapılması için girişimlerde bulunduk ve yaklaşık 5 milyon liralık bu yatırımları beldemize kazandırdık.Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından Beldemize 4km. bölünmüş yol yapıldı, bu yolların büyük bir kısmına Bekasa asfalt döşendi, kaldırımlar ve orta refüj yapıldı. Bununla birlikte bu asfalt yolda iki adet üst geçit ve bir adet alt geçit yapıldı”

“BELDEMİZ MODERN KENT HALİNE DÖNÜŞTÜ”

Kılıç, “SODES kapsamında Sayın Valimizin de destekleriyle 2010 yılında beldemize 5 adet Çocuk Oyun Parkı yaptık. Bu proje için SODES’ten 167.475 TL. destek aldık. Bu yıl da yine üç semt sahası için SODES’ten 100.000 TL. destek aldık. Bu desteklerinden dolayı sayın Valimize ve katkıda bulunan tüm yetkililerimize şükranlarımızı sunuyorum.Yaptığımız çalışmalar sonucu beldemiz köy görünümünden çıktı, modern bir kent haline dönüştü” diye konuştu.

KILIÇ’TAN VALİ KARALOĞLU’NA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Yapılan konuşmaların ardından projeye desteklerinden dolayı Çiçekle Belde Belediye Başkanı Yılmaz Van Valisi Münir Karaloğlu’na bir ‘teşekkür’ plaketi verdi. Daha sonra Çiçekli Belediyesi tarafından düzenlenen kızlar spor müsabakalarında dereceye giren sporcuların kupa ve ödülleri verildi. Açılış törenine katılan Vali Münir Karaloğlu, Edremit Kaymakamı Mehmet Akif Celep, Çiçekli Belediye Başkanı Yılmaz Kılıç, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve Edremit Ak Parti İlçe Başkanı Handan Fidan tarafından hizmete alınan tesislerin toplu açılış kurdelesi kesildi. Programın sonunda kız hentbol takımları bir gösteri maçı yaptı. Törene ayrıca Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, SODES Koordinatörü Sinan İmamoğlu, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Macit Mumcuoğlu, çevre köyleri muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı. 

Editör: TE Bilisim