Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek ‘Stajyer Ehliyet’ uygulamasından önce ehliyet almak isteyenler, sürücü kurslarında yoğunluk oluşturdu.

                                                     

‘Stajyer Ehliyet’ uygulamasından önce ehliyet almak isteyenler için sürücü kurslarına kayıt süresi, bugün saat 17.00'de doldu. Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu (TUSEKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Kenan Çetin, yaptığı açıklamada, stajyer ehliyet uygulamasının 1 Ocak 2016'da yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Çetin, stajyer sürücülük, meydana gelen trafik kazaların önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfredata konulmuş faydalı bir sistem olduğunu belirtti. Gazete olarak görüştüğümüz Van’daki sürücü kursları da stajyer ehliyetin daha iyi olacağına inandıklarını ifade etti. Kurs yetkilileri ayrıca 10 Ekim’de yapılacak olan sınav için yerin kalmadığını vurguladı.

 

Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu: "Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda ehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan o 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler." Çetin, "stajyer ehliyetin" getirdiği yeni kurallara tabi olmak istemeyenlerin sürücü kurslarına akın ettiğini, kurs kaydı için bugün son gün olduğunu ifade ederek, "10 Ekim'de bir sınavımız olacak. Bu sınava yetişmek için insanlar telaş içerisinde. Sürücü kurslarının işleri yoğunlaştı ama kontenjan sınırlaması olduğu için kontenjanlar doldu" dedi.

 

ÇETİN: YENİ UYGULAMA GEREKLİYDİ MEMNUNUZ

Yeni uygulamanın son derece yerinde olduğunu beliren Çetin, Türkiye trafik kazalarında dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığını, binlerce insanın trafik kazasında hayatını kaybettiğini vurguladı. Çetin, "10 milyarlarca maddi zararlar oluyor. Bu kazaların yüzde 75'i sürücü hatasından kaynaklanıyor. 'Stajyer' uygulaması da sürücü kusurlarının, hatalarının azaltılması için bakanlık tarafından yapılmış bir uygulamadır, çok iyi olacaktır. Sürücülerimiz dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde araç kullanma mecburiyeti içerisine gelecekler, hoşgörülü olacaklardır. Bundan çok memnunuz. Hatta trafiğin düzene girebilmesi için sürücü olma sürecinin daha da zorlaşmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

KURS FİYATLARI YÜKSELECEK

Çetin, 2016'dan itibaren kurs ücretlerinin artış beklendiğini de kaydetti. Taban fiyat uygulaması için konfederasyon olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Çetin, yeni dönemde sürücü kursu ücretlerinin 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

 

SULAR: KURALLARA UYMAMA HAKKI TANINMIYOR

Güvenli sürüş teknikleri uzmanı Özgül Sular sürücülükte "Stajyerliğin" kamuoyunda olumsuz bir konu gibi algılandığını ancak sürücülerin trafiğe adaptasyonu açısından yararlı bir uygulama olduğunu belirtti. Bazı Avrupa ülkelerinde ‘Stajyer Sürücülerin’ bu süreçte yanlarında ehliyeti olan bir refakatçiyle araç kullanabildiğine işaret eden Sular, şunları kaydetti: Stajyer ehliyete kalmamak için sürücü kurslarına kayıtlarda son dönemde yüzde 20-30 civarında artış yaşandı. Stajyerliğe kalmama isteği şu anlama mı geliyor; 'Ben kurallara uymayacağım. Bu yüzden bir an önce ehliyetimi alayım, yasadan etkilenmeyeyim'. Bu yasa, herkes için faydalı. Bu anlayışla ele alınmasını doğru bulmuyoruz.”

 

KIVAM: 10 EKİM İÇİN YER KALMADI

Ehliyette yeni dönem başlarken bizde Şehrivan Gazetesi olarak Van’daki sürücü kursları ve ehliyet almak isteyen sürücüler ile görüştük ve ‘Stajyer Ehliyeti’ sizler için derledik. Konuyla ilgili ilk olarak görüştüğümüz Vanlılar Sürücü Kursu Büro Memuru Erdal Kıvam eski sistem ile yeni başlayacak olan stajyer ehliyet arasında pek bir fakın olmadığını ifade etti. Kıvam şu sözlere yer verdi: “Şimdi kullandığımız sistem ile Ocak 2016’da yürürlüğe girecek olan stajyerlik sistemi genel anlamda çok farklı değil. Ancak 2016’da yürürlüğe girecek olan sisteme sürücülerin daha dikkatli olmasında etkili olacaktır. Çünkü stajyerlikte 2 yıl boyunca sürücüler denetim altında olacak ve kura hataları yaptıkları taktirde ehliyetleri ellerinden alınacak. Biz bu kuralın daha iyi olacağı düşünüyoruz. Stajyer ehliyetten önce son sınav 10 Ekim’de yapılacak. 10 Ekim’de yapılacak sınav için yerlerimiz doldu. Artık insanlar ehliyet almak için stajyer ehliyette girecekler.”

 

“STAJYER EHLİYET DAHA İYİ OLACAK”

Stajyer ehliyet için görüştüğümüz Beşyol Sürücü Kursu Yetkilisi ise, “10 Ekim’de bir yazılı sınav olacak. Bunun yanı sıra 2015 yılı içerisinde 12 Aralık’ta da bir sınav olacak. Ancak stajyer ehliyet öncesi son sınav 10 Ekim’de olacak. Normal şartlarda 12 Aralık’ta yapılacak olan sınav son sınav olması gerekiyordu. Ancak böyle bir durum olmadı. Bu yüzden son sınav 10 Ekim, son başvuru ise bugün. Bugün son başvuru günü ama sınav için boş başvuru yeri de uzun zaman önce bitti. Stajyer ehliyet ile şimdiki ehliyet alma yöntemi arasında pek bir fark yok. Ancak stajyer ehliyet için var olan cezalar ve 2 yıllık stajyerlik zamanı sürücülerin daha dikkatli olması konusunda etkili olacaktır. Bizde bunun daha iyi olacağı görüşündeyiz.” Dedi.

 

YERLİKAYA: SINAVA GİREBİLECEĞİM

Yeni döneme kalmamak için son gün kayıt yaptıran kursiyerlerden Bilal Yerlikaya esnaf olduğunu belirterek şu sözlere yer verdi: "Ehliyet için 2 yıllık stajyer ehliyet uygulamasının geleceğini duydum. İki yıl staj görmek istemediğimden gelip hemen kaydımı yaptırdım. Kursta yoğunluk vardı bende ancak kendime kontenjanda yer bulabildim. 10 Ekim'deki sınava girebileceğim. Stajyer ehliyet vermek daha güzel olacaktır. Çünkü insanlar araç kullanmada daha dikkatli olacaklardır. Benim fazla zamanım olmadığı için beklemek istemedim."


(ŞEHRİVAN HABER-AA)

Editör: TE Bilisim