Van’da düzenlenen ve iki gün devam eden ‘Türkiye-AB İlişkileri Sempozyumu’, ‘Avrupa Birliği Yolunda Sivil Toplum ve Gençlik’ konulu oturum ile sona erdi. Laszlo Gaspar Koszorus moderatörlüğünde yapılan son oturumda Romanya Senatosu’ndan Senatör Petru Ehegartner, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve Küresel Demokrasi Girişimi (GDI) Başkan Yardımcısı Richard Balfe ile Uzay Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Semra Odabaşı’nın konuşmacı olarak katıldığı son oturumda katılımcılara bilgiler verildi.

ORHAN: VAN’DA 337 STK VAR

İlk olarak konuşan Gülşen Orhan, bugün bambaşka bir bakış açısıyla bakan bir Türkiye’de bu konferansı gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye topraklarının büyük bir kültürel çeşitliliğe sahip olduğunu anlatan Orhan, “Van’da 337 adet sivil toplum kuruluşu var. Türkiye Cumhuriyeti’nin AB üyeliği sürecinde sivil toplum kuruluşlarına önemli bir görev düşüyor. Kadınların aktif rol aldığı sivil toplum kuruluşlarını önemsiyoruz. Son 10 yılda Türkiye’de toplumsal bir reform gerçekleşiyor ve Türkiye’nin yatırımları enerjiye, enerjisi kaynaklara, gücü demokrasiye çevriliyor. Daha da ilerleyeceğimize olan inancımız tamdır” dedi.

ODABAŞI: AB’NİN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR

Uzay Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Semra Odabaşı da, iletişimin ilk halinin anlaşılmak ve anlatmak olduğunu belirtti. Bugün bunun için burada olduklarını vurgulayan Odabaşı, “Türkiye olarak büyük bir değişimin içindeyiz. Yasaların yetmediği yerlerde, sivil toplum kuruluşları kendi güçlerini kullanmaktadırlar. Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olduğu gibi, AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve GDI Başkan Yardımcısı Richard Balfe’nin de kısa bir konuşma yapmasının ardından Laszlo Gaspar Koszorus da meclislerin kanun çıkarttığını ama sivil toplumda aktif bir topluluk yoksa arzu edilen hedeflere ulaşılamayacağını belirtti. Koszorus’un sivil toplum örgütlerinin önemine değinmesinin ardından oturum katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona ererken, iki gündür devam eden sempozyumda tamamlanmış oldu.

 

Editör: TE Bilisim