Geçtiğimiz günlerde İpekyolu İlçesi Hacıbekir Mahallesi’ndeki Van Gölü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘nde yaşanan olaylar Van ve ülke gündemine oturdu. Okuldaki öğrenciler ile polislerin adeta meydan savaşı verdiği görüntüler çok tartışıldı. Fakat en çarpıcı iddia ise öğretmen ve okul müdüründen geldi. Olayın içinde kalan okuldaki öğretmenler polisin kendilerine hakaret ettiğini iddia etti. Bu hakaretlerden sonra patlak veren olaylarda polisin bir türlü çekilmediği belirtilirken güvenlik güçlerinin bir milletvekilinin araya girmesi sonrasında okul önünden ayrıldığı belirtildi. Milli eğitim camiası konu ile ilgili yorum yapmazken, kentteki eğitim STK’larından tepki geldi. STK’lar yaptıkları açıklamada, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün aradan geçen bunca zamana rağmen halen sorumluluklarının gereği bir davranış sergilemediğini belirtti.

 

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen YGS sonrası, bazı sıkıntıların yaşandığı bir liseden güvenlik kamerası görüntülerini almaya giden polis ile öğrenciler arasında çıkan olaylar tüm Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü. Olay hem Van hem Türkiye’de gündem olurken o günden bu yana yaşananlara her kesimden farklı tepkiler geliyor. Ancak buna tek duyarsız kalan kurum ise o okulun bağlı bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü. İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Kaymakamının tüm girişimlerine rağmen okul önünde öğrenci ve öğretmenlere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale eden polis çıkarılmamıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olayla ilgili sessizliğini korurken, telefonla görüştüğümüz İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, olayın kendilerini ilgilendirmediğini konuyla ilgili sorumluluğun Valilikte olduğunu belirtirken topu valiliğe attı. Van’daki eğitim STK’ları tüm bu gelişmelere sessiz kalan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tepki göstererek yapılanların yanlış olduğunu belirtti. 

 

SAYYİĞİT: ÇOCUKLAR ÖLÜME TERK EDİLDİ

Yaşanan bu olaylara tepki gösteren Eğitim Sen Van Şubesi, Türk Eğitim Sen Van Şubesi ve Eğitim Bir-Sen başkanları yaşanan olaylar karşısında rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Eğitim Sen Van Şubesi Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, yaşanan olaylara tepki göstererek, yaşanan olayların yasalaşma sürecinde olan ‘İç Güvenlik Paketi’nden kaynaklandığına dikkat çekti. Sayyiğit, “Geçtiğimiz pazar günü yapılan YGS için okulda görevli bir şahsın aracı tahrip edilmiş, konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında okulun güvenlik kamerası kayıtları ilgililere verilmiştir. Pazar günü kamera kayıtları alınmasına rağmen Pazartesi günü tekrar okula gelen polisler yeniden kamera kayıtlarını istemiş ve kayıtlar yeniden kendilerine verilmiştir. Kayıtları almaya gelen memurlar buna rağmen bahçede bulunan öğrencilere ve öğretmenlere hakarette bulunmuş ve ağza alınmayacak küfürler etmişlerdir. Kişilik haklarına saldırılan ve hakarete uğrayan eğitim emekçilerinin konuyla ilgili hukuki haklarını kullanacaklarını ifade etmesi üzerine tekrar küfür ve hakaretler edilmiş ve okul terk edilmiştir. Saat 14.30 sıralarında takviye güçler, TOMA ve akreplerle tekrar okula giden polis gaz, boyalı - tazyikli su ve silah kullanılarak okul adeta savaş alanına çevrilmiştir. Yaralı öğrencileri almaya gelen ambulansların dahi okula girmesine izin verilmemiş, çocuklar adeta ölüme terk edilmiştir.” İfadeleri ile olayları özetledi.

 

SAYYİĞİT: MİLLİ EĞİTİM ÖZÜR DİLEMELİ

Sayyiğit, bütün bu olayların yaşandığı esnada defalarca konuyla ilgili bilgilendirilen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin konuya duyarsız kaldığına işaret ederek, “Aradan geçen bunca zamana rağmen halen sorumluluklarının gereği bir davranış sergilememişlerdir.” Dedi. Sayyiğit, “İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin halen olayın gereği bir davranış sergilememeleri kabul edilir bir durum değildir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başından bu yana Van Gölü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘ne yönelik emniyet kaynaklı sistematik bir baskı yaşanması, polislerin sürekli okula giderek öğrencilere, öğretmenlere küfretmesi üzerinde konu defalarca Milli Eğitim Müdürlüğü`ne bildirilmesine rağmen, polis tacizine son verilmemiş olması ve yetkili kurumların yaşananlara tepkisiz kalması sonrasında böyle bir saldırının yaşanmış olması dikkat çekicidir. Bu okul Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde olan bir okul ve orada okuyan gençler de bu ülkenin gençleri. Bu duyarsızlığın nedeninin yetkililer tarafından açıklanmasını bekliyoruz.  Milli Eğitim yetkililerini en kısa sürede gerek eğitim emekçilerinden gerekse de öğrencilerimizden özür dilemeye, üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz.” Dedi. 

 

SAYYİĞİT: OKULLAR KARAKOL DEĞİL

Son yıllarda polis şiddetinin yaşamın her alanında belirgin bir şekilde arttığını kaydeden Sayyiğit, mecliste görüşmeleri devam eden ve polisin yetkilerini arttıran ‘İç Güvenlik Paketi’nin daha çıkmadan sonuç vermeye başladığını söyledi. Sayyiğit, “Okullar karakol değil, eğitim kurumlarıdır. Öyle anlaşılmaktadır ki iç güvenlik yasası ile tüm ülkede olduğu gibi, okullar da sıkıyönetim kuralları ile karşı karşıya kalacaktır. Anlaşılan odur ki polisin her fırsatta öğretmen ve öğrencileri fişleyip sürekli taciz etmesi yeterli görülmemekte, öğretmen ve öğrenciler fiili saldırılarla, plastik mermi ve gaz bombaları ile sindirilmeye çalışılmaktadır.” İfadelerini kullandı.  

 

SAYYİĞİT: SORUMLULARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Sayyiğit son olarak şu ifadeleri kullandı: “Polisin istediği zaman okullara girip öğrencileri ve öğretmenleri taciz etmesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu tacize ve şiddete seyirci kalması kabul edilemez. Eğitim Sen olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere tüm sorumluları göreve çağırıyor. Okullarda polis kaynaklı saldırıların ve şiddetin önüne geçilmesini, eğitim hizmetlerinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılması niçin gerekli önlemlerin derhal alınmasını talep ediyoruz.”  

 

ŞAKAR: HAKARET ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

Yine yaşanan olaylara dair değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar ise, Van Gölü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘nde geçtiğimiz Pazar günü YGS sınavı esnasında polisin kullandığı aracın camının kırıldığını hatırlatarak, “Bu camların çocuklar tarafından kırılması yanlış bir davranış. Ama olayın bu kadar büyümesi gerçekten endişe verici. Bu barış sürecinde bana göre olay fazla büyümeden kapanması gerekir. Okul müdürüyle görüştüm bana ‘geldiler kayıtları aldılar.’ Sonra pazartesi günü tekrar gelip kayıtları almak istiyorlar, polisler okula gelip öğretmenlerle tartışıyorlar. Derken bir daha kayıtları alıyorlar. Olay büyüyor ve okula TOMA’lara, zırhlı araçlarla gidiyorlar. Bence bir polisin bu olayı kadar büyütüp kamuoyunu sıkıntıya sokmaması gerekiyor. Barış sürecinde böyle tatsız bir olayın yaşanmasını istemezdik. Biz gerçekten endişeliyiz ve endişeli bir şekilde bekliyoruz. Keşke o polis memuru öyle bir davranışta bulunmasaydı. Polis memurunun amirinin polisi frenleyip ‘Tamam aracına zarar geldi, bu kadar çok işi büyütme, aracına gelen zararın masrafını karşılarız’ demesi gerekiyordu. Ama araca biraz zarar gelmiş diye okula gidip öğrencileri tartaklayıp veya öğretmene hakaret etmeye kimsenin hakkı yoktur. Burada hepimizin duyarlı olması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

ŞAKAR: MİLLİ EĞİTİM AÇIKLAMALIDIR

Polis memurlarının bu tür olaylarda daha sakin olması gerektiğini vurgulayan Şakar, “Evet, arabasının camı kırılmış. Kırılmaması gerekiyordu ama kırılan bir camın yerine gidip okulu yıkmakla olmaz ki. Gençtirler hata yapmışlar. Emniyet müdürünün konuyu kapatması gerekiyordu. Duyduğum kadarıyla kaymakam bey müdahale etmiş olaylara. Öte yandan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bir açıklama yapması gerekiyordu.” Dedi. Yaşanan olayları savaşın bir kıvılcımına benzeten Şakar, “Tıpkı birinci dünya savaşı gibi. Bazen bir kıvılcım şehri felakete götürür. İnanın bana camı kırılan o kadar çok insan var ki ama sesini çıkarmamıştır. Ne olacak ki çocuktur nasıl olsa. Ben şahsım olarak polisin bu şiddetini kabul etmiyorum. Olmaması gereken bir olaydı.” Şeklide konuştu.

 

YILDIZ: OLAYLARIN SORUMLULARI ÇOK

Türk Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Kutbettin Yıldız da, Van Gölü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘nde yaşanan olayları hatırlatarak, kendilerine göre bir araştırma yaptıklarını belirtti. Yaşanan olaylarda sorumlu 4 tarafın olduğunu dile getiren Yıldız, “Bunlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul idaresi ve emniyet müdürlüğü. Hatta kaymakamlıkta var bu işin içinde. En son da valilik var. Neden bunları saydım diyorsanız çünkü olay bir okulda meydana geldi. Malum sınav esnasında bütün okullarda güvenlik güçleri görevli olur. Bir sıkıntının yaşanmaması için bu güvenlik alınmalı.” İfadelerini kullandı.

 

YILDIZ: SORUŞTURMA KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI

Yaşanan olaylarda okul müdürünün, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, İlçe Kaymakamlığının, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve valiliğin haberdar olduğunu belirten Yıldız, “Ortada üstü örtülmeye çalışılan bir olay yok. Asayişle ilgili bütün soruşturmalar yapılıyor. Burada suçlu çocuklar ise cezalandırılmalı, eğer polis yanlış ise oda cezalandırılmalıdır. Eğer ihmal okulun ise bunun müsebbipleri bulunup cezalandırılmalı. Yanılmıyorsam konu vali beyin bilgisi dâhilinde ve onların takibindedir. Örtülecek bir mesele yok ortada. Öncelikle bütün soruşturmalar tamamlanıp kamuoyuyla paylaşılmalı.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ / ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim