Van’da bulunan 20 Sivil Toplum Kuruluşu siyasi partileri ziyaret ederek sükunet çağrısında bulundu. STK temsilcileri Cuma günü yayınlayacakları deklarasyon ile siyasi partilerin tabanlarına sükunet çağrısı yapacaklarını söyledi.

Aralarından VATSO, İHD, Mazlum-Der ve Memur-Sen’in de bulunduğu 20 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi, gerilimin iyice artığı Van’da ‘huzur’ açılımı yaptı. Sırasıyla kent genelindeki partileri gezmeye başlayan STK’lar VAN TSO Başkanı Necdet Takva öncülüğünde ilk gün CHP, AK Parti, SP ve Hüda Par’ı ziyaret etti. Partiler ile huzur ortamının sağlanması ve demokratik bir seçim ortamı için sohbetler gerçekleştiren STK’lar son günlerde partilere yönelik saldırıların son bulması için Cuma günü yayınlayacakları deklarasyon ile sükunet çağrısı yapacak.

DESTEK İSTEDİLER

STK temsilcileri Cuma günü yayınlayacakları deklarasyon öncesi siyasi parti İl Başkanlarını ziyaret ederek, destek istedi. STK’lar Saadet Partisi İl Başkanını ziyaret ettikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Cemal Şen’i makamında ziyaret etti. STK temsilcileri adına konuşan VATSO Başkanı Necdet Takva, demokratik enstrümantarlardan birinin seçimler olduğunu söyleyerek, siyasi parti temsilcilerinden destek istedi.

TAKVA: DEMOKRATİK ENSTRÜMANTARLARDAN BİRİ SEÇİMLERDİR

Takva, “Yaklaşık 2 aydır siyasi partilerin çalışmaları sırasında karşılaştıkları şiddet ortamı çerçevesinde 30 Mart öncesi demokratik bir tavır olmadığı gerekçesiyle önceki gün 20 STK ile bir araya geldik. Bu STK’lar bir girişim kurulu oluşturdu. İlimizde faaliyet gösteren siyasi partilerle görüşüp bu konuda sükunete bir çağrı yönünde bir oluşum içerisindeyiz. İlimizdeki siyasi parti temsilcileriyle görüşeceğiz. Bunun demokratik ilkeler içerisinde uygulanan bir yöntem olmadığını aktaracağız. Özellikle siyasi partilerin çalışmalarını özgür bir şekilde yürütmelerine ilişkin kanaatimizi de kamuoyu ile paylaşmak yönünde bir karar aldık. Cuma günü açıklamamızı yapmak istiyoruz. Ama görüşeceğimiz siyasi parti İl Başkanları da uygun görürlerse bizimle birlikte kamuoyunun en azından bu konudaki tutum ve davranışlarından feragat etmeleri yönünde bir ortak deklarasyon yayınlamayı planlıyoruz. Şunu çok önemsiyoruz. Şu anda demokratik enstrümantarlardan biri seçimlerdir. Halkın iradesinin özgür bir şekilde sandığa yansımasını temin edecek kurallar en azından şuanda hepimizin üzerinde mutabık olduğu kurallardır. Daha iyisi oluncaya kadar durum budur. Ama bunu da en iyi şekilde kimsenin burnu kanamadan kimse zarar görmeden farklı bir uygulamaya maruz kalmadan sürdürülebilir kılmak bizler sorumlu yurttaşlar olarak görevimizin bilincindeyiz.” Dedi.

ŞEN: BÖLGEDE KARANLIK GÜÇLER DEVREDE

Takva’nın ardından konuşan CHP İl Başkanı Cemal Şen ise seçimlerin sükunet içerisinde geçmesi için yayınlanacak her türlü deklarasyona imza atacaklarını ifade ederek, bölgede çok karanlık güçlerin devrede olduğunu belirtti. Şen, “Çok önemli ve hassas bir konuya değindiniz. Bölgemiz ve kentimiz açısından gerçekten demokratik bir seçim sürecinin yaşatılması konusunda CHP kararlıdır. Sizin bu düşüncelerinizi bende 2 haftadır arkadaşlarla düşünüp tartışıyorum. Gerçekten hem kentimiz hem de insanları çok güzel. Fakat 30 Mart seçimleri neticesiyle büyük bir provokasyon var. Bazı provokatörlerin devrede olduğunu görüyorum. Buradaki seçimlere bir gölge düşürmenin peşinde olduklarını hissediyorum. Siz çok demokratik bir karar almışsınız. Sizin aldığınız bu demokratik karara katılmamak bence çok büyük bir hata olur. Ben CHP İl Başkanı ve aday arkadaşlarımla birlikte tüm camia ile sizin başlattığınız bu kararlılığı paylaşıyoruz. Her alanda ve her deklarasyonda imzamızın vekâletliğini yapabileceğinizi buradan vurgulamak isterim. Özellikle hepimizin istemidir. Kentimiz çok güzel şeylere layıktır. Kentimiz 30 Mart seçimlerinin demokratik bir yarış içerisinde geçmesi konusunda layık bir kent olduğunu düşünüyorum. Umuyorum tüm İl Başkanı arkadaşlarım ve aday olan arkadaşlarım da benim bu düşüncemde olduklarını düşünüyorum. Ama tabi ki bölge hassasiyetleri itibariyle bölgede çok karanlık güçler devrededir. Hepimizin amaç ve hedefi 30 Martta hiçbir nahoş olayın yaşanmamasıdır. Haklıdan yana taraf olmalıyız. Haksızdan yana asla taraf olmamaya özen göstermeliyiz. Bu davet ve ziyaretinizi çok önemsiyorum.” Şeklinde konuştu.

HÜDA PAR: HER ADIMI DESTEKLERİZ

Van Ticaret Sanayi odası öncülüğünde 20’ye yakın Sivil Toplum Kuruluşu’nun ikinci durağı Hüda-Par oldu. Hüda-Par heyeti tarafından karşılanan heyet burada da huzur çağrısında bulundu. Heyet adına söz Alan Van TSO Başkanı Necdet Takva; “Van’ımızın güzel bir şehir olduğunu, bu kapsamda huzuru hak ettiğini, bütün partilerin siyasi çalışmalarını güzel ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun sağlanması için de STK’lar olarak insiyatif alarak bütün partileri ziyaret ettik ve mutabakat sağlanması halinde bütün partilerin katılımıyla bir program gerçekleştireceğiz. Bu amaçla Hüda Par’ dan da destek istiyoruz. Ayrıca son dönem da partinize yönelik yapılana saldırılar nedeniyle de geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz” dedi. Daha sonra konuşan Hüdapar İl Başkanı Av.Rasim Sayğın ise, “Bu halkın huzuru ve selametini sağlamayı parti olarak hedefliyoruz. Bu amaçla da STK’lar olarak ulaşmak istenen hedefi sağlamak adına zaten ciddi olarak özverili bir şekilde, çoğu kez de fedakârlık yaparak çalışıyoruz. Sadece Van ilinde onlarca kez saldırıya uğramamıza rağmen de bu duruşumuzu değiştirmedik. Bu anlamda Halkın huzurunu sağlamaya yönelik her adımı da destekleriz” dedi. Heyet karşılıklı görüş alışverişlerinin ardından İl binasından ayrıldı.

ARAS: KARARIN ARKASINDAYIZ

STK’ların ziyaret ettiği partilerden birisi olan AK Parti’den de STK’ların gerçekleştirdiği bu ziyarete destek geldi. İl Başkanı Aras’ı ziyaret eden heyetin bu açılımını memnuniyetle karşılayan İl Başkanı Aras, “Bundan dolayı STK demokrasi hakemliğini seçim gününe seçim günü de titizlikle ve hassasiyetle uygulaması gerekmektedir. Gözlemci olması gerekir. Neticede sivil iradenin gireceği bir seçim sınavıdır.” Dedi.

TAKVA: KALAN GÜNLERDE BARIŞ HAVASI SOLUNSUN

Aras’ın ardından söz alan VATSO başkanı Necdet Takva, gerçekleşen saldırılardan son derece rahatsızlık duyduklarını söyleyerek, Van’ın adının bu tür şiddet olayları ile anılmasının kendilerini üzdüğünü belirtti. Takva, “Yerel seçimler öncesinde yaşanan bu tür olaylardan siyasi parti olan sizlerde, Sivil Toplum Kuruluşu olan bizlerde ve tüm kamuoyu da rahatsız olmuştur. Bu gün burada bulunmamız yaşanan olayları kabullenmememizin göstergesidir. Vicdanımızda rahatsızdır. Burada taraf olma anlamında bir durum asla yoktur. Bu düşünce ile bir arada bulunduk. Gönül ister ki şiddetsiz bir ortamda yarış olsun. Bugün 20 STK’daki arkadaşlarımızın hayata bakışları, görüşleri farklıdır. Fakat hepimizin gönlünden geçen arzuladığımız şiddetsiz bir ortamda barıştır. Siz siyasi partiler katılım ve desteği ile inşallah arzu ettiğimiz gibi bu 10 günlük süreçte barış havası solunsun ve her parti istediği yerde siyasetini yapsın. Bu olayları yaratanlarda umuyorum ki bu birlikteliği göreceklerdir ve ona göre davranacaklardır.” dedi.

ARAS: STK’LAR GÖZLEMCİ OLSUN

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Başkanı Abdullah Aras, Sivil Toplum örgütleri adına alınan kararın arkasında olduklarını ve şartların el verdiği sürece destek ve katılım sağlayacaklarını söyledi. Aras, “Bizim her zaman için temennimiz barış içerisinde bir yarış olması yönündedir. Seçime çok kısa bir süre kala artan saldırılardan en çok hasar gören bizim partimizdir. Son saldırıda da bir partilimiz ölümüne vurularak hastanelik edilmişti. Bizi en çok üzen bayanlara yönelik sözlü ve fiili saldırılardır. Siz STK’ların aldığı bu kararın arkasındayız. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bu tür saldırılar sadece bizlerin değil her kesimin de huzurunu bozar. Bundan dolayı STK demokrasi hakemliğini seçim gününe seçim günü de titizlikle ve hassasiyetle uygulaması gerekmektedir. Gözlemci olması gerekir. Neticede sivil iradenin gireceği bir seçim sınavıdır. Neticede bir yarıştır şiddete baskıya hiçbir partinin, örgütün tevessül etmesi kimsenin faydasına değildir. Bizler her türlü engele rağmen kapı kapı dolaşacağız vatandaşlarımıza kendimizi anlatacağız. AK Parti, seçim sürecinden bu yanan her zaman örnek olmuştur hiçbir seçmenin huzuru bozmaya yönelmemiştir. Bizde kamuoyuna birlik, beraberlik mesajı vermek için böyle bir oluşumun içinde olmak isteriz.” Dedi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim