MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Korona virüsle mücadelede Kapıköy’ün kapanması başta olmak üzere, yasaklar, birçok sektörün kapalı tutulması nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Van esnafı büyük zarar gördü. Son dönemlerde en büyük ekonomik hareketliliği sağlayan İranlılar’ın olmadığı bir süreçte kent kaybını ikiye çıkardı. Bu süreçte birçok sektör zarar görürken, her gün bir sektör için ‘destek’ çağrıları yapıldı. Bu süreçte zarar gördüğü için destek bekleyen bir diğer sektör de yerel marketler oldu. Esnafın kaybı sürerken Van’ın önemli isimleri vatandaşların yerel marketlere destek olunması konusunda destek çağrısında bulundu. Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, pandemi dönemiyle birlikte işleri tıkanma noktasına gelen yerel esnaflara destek olunması çağrısında bulundu. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge ise Şehrivan’a verdiği demecinde, “Kapalı olan esnaf ve sanatkarımız çaresiz bir durumdadır ayrıca işyerleri açık olan esnafımız da kısıtlamalardan kaynaklı olarak iş yapamamaktadır. Bu nedenle halkımız yerel esnafımızı tercih etmelidir. Zor zamanlarda her daim milletimize hizmet eden yerel esnaf ve sanatkarımıza şimdi destek olma zamanıdır. Yerel esnafımızdan yapılan alışveriş ile kazanan şehrimiz olacaktır. Şimdi dayanışma içinde olmalıyız.” Dedi. Öte yandan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) da “Alışverişini yerel esnaftan yap, esnafına sahip çık” sloganıyla esnafa destek çıkma çağrıları yaptı.

KRİZ DERİNLEŞİYOR ESNAF KÖTÜ DURUMDA!

2020 yılının başlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ve daha sonra Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen korona virüs milyonlarca kişiye bulaşırken binlerce insanı da canından etti. Virüsün kısa sürede yayılması ile Mart ayı itibari ile ülkemizde de görülmeye başlandı. Kısa sürede ülkemizde insanlarda hızla yayılmaya başlayan virüsle mücadele için devlet yetkilileri çeşitli kısıtlamalar uygulamaya başladı. Özellikle diğer ülkelerden girişlerin yasaklanması ile ekonomik olarak sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Bu başta olmak üzere kısıtlamalar, önlemler ve yasaklar kent esnafının başedilmez bir kriz ile başbaşa kalmasına neden oldu. Son dönemlerde daha çok turizmi ile öne çıkan Van’da bununla birlikte onlarca sektör büyük krizden nasibini aldı. Bu kaybı yaşayan sektörlerden birisi olan yerel marketler için STK’lar çağrılar yaptı.

VAN TB’DEN ÇAĞRI: YEREL MARKETLERİ TERCİH EDİN

Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer alışveriş yaparken yerli market ve mağazaların tercih edilerek, yerel ekonomiye katkı sunulması gerektiğini söyledi. Pandemi dönemiyle beraber zor günler geçiren yerli esnafa bir destek çağrısı da Başkan Süer’den geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan borsa başkanı Nayif Süer, “Ulusal firmalar gün be gün şube açtıkça, yerel esnafımız iş yapamaz hale geliyor. Küçük esnafımızı yaşatmamız lazım.” Dedi.

“YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ DEMEK İLİMİZİN KALKINMASI DEMEKTİR”

Zor bir dönemden geçtiklerine dikkat çeken Süer, “Hepimize bazı görevler düşüyor. Bu görevlerin başında da yerel esnafımıza sahip çıkmak geliyor. Alışverişlerimizi mümkün olduğunca yerel esnafımızdan yapmaya gayret göstermemiz güzel bir dayanışma örneği olacaktır. Gün, dayanışma içerisinde olma günüdür. Gün, birbirimize olan saygının daha da artması gereken gündür. Gelin alışverişinizi yerel esnaftan yapın. Çünkü yerel esnaftan alışveriş ekonomiye can vermek demektir. Çünkü küçük esnaf bizi biz yapan milli ve yerli değerlerimize sahip çıkandır. Yerel esnaftan alışveriş demek ilimizin kalkınması demektir.” İfadelerini kullandı.

SÜER: TEZ ZAMANDA BU SÜREÇTEN ÇIKABİLMEYİ UMUYORUM

Süer son olarak şunları söyledi: “Korona virüs salgınından en çok mağduriyet yaşayan kesimlerin başında esnaf kardeşlerimiz geliyor. Dürüstlük, dayanışma ve ticari ahlak temellerine dayanan ahilik kültürümüz de zor zamanlarda birlik olmayı, birbirimize sahip çıkmayı öğütler. Halkımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini diliyor, tez zamanda bu süreçten çıkabilmeyi umuyorum.”

BERGE: DESTEK BEKLİYORUM

Şehrivan Gazetesine konuşan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın esnafımız ile ilgili açıkladığı destekleri memnuniyetle karşılıyoruz. Basit usuldeki esnafımıza 1000 TL destek ve 750 TL’lik kira desteği esnafımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır. Bu açıdan Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. 3 aylık süre ile sunulan desteklerin yıl bazında devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

“2021 YILI İÇİN DE VERGİ MUAFİYETİNİN GETİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Tüm esnaf ve sanatkara daha fazla desteği verilmesi gerektiğine dikkat çeken Berge, “Özellikle pandeminin başladığı günden buyana kapalı olan esnafımız çok zor durumdadır. Vergi, SGK, BAĞ-KUR, kira ve faturalar gibi borçların altında ezilmektedir. Borçlara getirilen ertelemeler esnafımıza rahat bir nefes aldırmıyor çünkü ödeme günleri geldiğinde bu kez borçlar ödenemiyor. Hükümetimizden ve Sayın cumhurbaşkanımızdan esnafın borçlarının af edilmesini talep ediyoruz. 2021 yılı için de vergi muafiyetinin getirilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

BERGE: YEREL ESNAFIMIZDAN YAPILAN ALIŞVERİŞ İLE KAZANAN ŞEHRİMİZ OLACAKTIR

Berge son olarak şunları söyledi: “Kapalı olan esnaf ve sanatkarımız çaresiz bir durumdadır ayrıca işyerleri açık olan esnafımız da kısıtlamalardan kaynaklı olarak iş yapamamaktadır. Bu nedenle halkımız yerel esnafımızı tercih etmelidir. Zor zamanlarda her daim milletimize hizmet eden yerel esnaf ve sanatkarımıza şimdi destek olma zamanıdır. Yerel esnafımızdan yapılan alışveriş ile kazanan şehrimiz olacaktır. Şimdi dayanışma içinde olmalıyız.” Dedi.

VAN TSO DA ÇAĞRI YAPTI!

Van esnafına destek konusunda çağrı yapan bir diğer STK da Van Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Son zamanlarda yerel esnafa destek olma çağrılarını sık sık yapan Van TSO, yerel marketler için sosyal medya üzerinden bir kampanyanın da startını verdi. ‘Gün Birlik Günü, Haydi Van’ denilerek yapılan çağrıda aynı zamanda, “Alışverişini yerel esnaftan yap, esnafına sahip çık” denildi.

Editör: TE Bilisim