Van Geri Gönderme Merkezinde geçen yıl polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü iddia edilen Afganistan uyruklu çocuğun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında, iki polis hakkında 19 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

Iğdır'da yakalanan ve işlemleri için 27 Mayıs 2014'te Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğüne bağlı Geri Gönderme Merkezine getirilen Afganistan uyruklu 17 yaşındaki Lütfullah Tacik'in, polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü iddiasına ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 5 sayfalık iddianamede, polis memuru S.O'nun "basit yaralama, ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama" suçlarından 16 yıla, polis memuru H.Ö.Ö'nün "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, Afganistan uyruklu Lütfullah Tacik'in beraberindeki 6 kişiyle yasa dışı yollardan ülkeye giriş yaparken yakalandıkları ve polis memurları S.O. ve H.Ö.Ö. tarafından, bulaşıcı hastalık raporu için Van Gölü Çocuk ve Gençlik Merkezinden teslim alındıkları belirtilerek. Rapor alma sürecinde Tacik'in rahatsızlanması sonucu Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım ünitesine götürüldüğü, 31 Mayıs 2014 tarihinde de ölmesi üzerine soruşturmanın başlatıldığı anımsatıldı.

 

Mahkemece kabul edilen iddianamede, tanık beyanlarına göre de araç içerisinde rahatsızlandığı anlaşılan Lütfullah Tacik'i bir an önce hastaneye intikal ettirmeleri gereken polis memurlarının bu konuda ihmal göstererek. Hastaneye giderken kelepçe anahtarı almak için askeri malzeme satan bir yere uğradıklarının, daha sonra da Emniyet Lojistik Şube Müdürlüğüne gittiklerinin, Yabancılar Şube Müdürlüğünden ayrıldıktan yaklaşık 2 saat sonra hastaneye ulaştıklarının beyanlardan ve kamera kayıtlarından anlaşıldığına yer verildi. Tacik'in araç içinde rahatsızlanması üzerine yoğun bakıma alınarak tedavisine başlandığı ve 31 Mayıs 2014'te de hayatını kaybettiği ifade edilen iddianamede. Hazırlanan otopsi raporunda Tacik'in akut lösemi tanısı ile tedavi gördüğü Van Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğünce, kesin ölüm sebebinin tespit edilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'ndan görüş alınmasının uygun olacağının belirtildiği aktarıldı.

 

TOKAT ATMAK BEYİN KANAMASINA NEDEN OLABİLİR

Akut lösemi hastası Tacik'in, şüpheli polis memuru tarafından atıldığı iddia edilen tokat nedeniyle yaralanması eyleminin ölüme neden olup olmayacağı hususunun da eklenerek İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesinden talep edilen görüşle ilgili hazırlanan raporda, şu ifadeler yer aldı: "Tıbbi belgelere göre kişide lösemi hastalığı mevcut olduğu, otopsi ve tıbbi kayıtlara göre kişide harici travma bulgusu mevcut olmadığı, tıbbi kayıtlarda ilk gelişte 3000 düzeyinde saptanan trombosit düşüklüğünün spontan kanamalara yol açabileceği tıbben bilinmekte olduğu, kişide de bu düzey trombosit seviyesinin tek başına beyin kanaması yapabileceği, iddia edildiği üzere tokat vurmanın kabulü halinde de bu durumun kişide beyin kanaması gelişmesine etkisinin olabileceği oy birliği ile mütalaa olunur." Olayla ilgili ifadeleri alınan tanıklar, polis memuru S.O'nun Tacik'e tokat attığını anlatırken, polis memurları ise üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Polis memuru S.O, Lütfullah ile sözlü bir diyaloğunun olmadığını, herhangi bir şekilde vurmadığını savunarak hastalığını da sonradan öğrendiğini belirtti.

 

“KASTEN YARALAYARAK ÖLÜMÜNE SEBEP OLMASI”

İddianamenin talep kısmında, Lütfullah Tacik'in otopsi raporunda tokat atıldığına dair travma bulgusu yoksa da tanık beyanlarına göre şüpheli S.O'nun tokat attığının sabit olduğu açıklanarak, şöyle denildi: "Ölenin kendisinde daha önceden bulunan akut lösemi hastalığının etkisiyle beyin kanaması geçirerek ölmüş olduğu, şüphelinin attığı tokadın ölüm olayının gerçekleşmesinde tetikleyici rol oynadığı, şüpheli S.O'nun, ölende böyle bir hastalık olduğunu bilemeyeceği, yaralamak kastıyla hareket ettiği ancak ölümün meydana geldiği, şüphelinin eyleminin meydana gelen sonuçla illiyet bağının oluşmadığı düşünülerek taksirle ölüme neden olma fiilini oluşturacağı düşünülse de bunun takdirinin ve değerlendirilmesinin Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu anlaşılmakla, şüpheli S.O'nun Lütfullah Tacik'i kasten yaralayarak ölümüne sebep olması eylemine uyan TCK 86/2,87/4 maddelerine göre cezalandırılmaları talep olunur. Ayrıca şüpheli H.Ö.Ö'nün de Tacik'in rahatsızlandığını görmesine rağmen kullandığı aracı derhal hastaneye götürmeyerek tedavide geç kalınmasına sebep olduğu anlaşıldığından eylemine uyan ancak meydana gelen sonuçla doğrudan bağlantısı olmadığından TCK 257/1. maddeye göre yargılamalarının yapılarak cezalandırılmaları talep olunur."

 

OLAYIN GEÇMİŞİ

Iğdır'da, yasa dışı yollarla yurda giriş yapan 34 kişiyle yakalanan ve 27 Mayıs 2014'te Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine getirilen Lütfullah Tacik, beraberindeki 7 kişi ile kemik yaşı tespiti ve bulaşıcı hastalık taraması için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüğü sırada rahatsızlanarak yoğun bakım ünitesine kaldırılmış, 31 Mayıs'ta hayatını kaybetmişti. Tacik'in ölüm nedenini araştırmak üzere Van Cumhuriyet Başsavcılığınca adli, valilik tarafından da idari soruşturma başlatılmış, Van Valiliğinden yapılan açıklamada, olayın araştırılması için İçişleri Bakanlığından müfettiş talep edildiği bildirilmişti. 

Editör: TE Bilisim