ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ-  Aday olarak ilan edildiği günden bu yana Van’ın en çok konuşulan ismi olan Ak Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, adaylık sürecinin tüm detaylarını gazetecilere anlattı. Van TSO başkanlığı süresince de Van’ın en çok konuşulan ismi olmayı başaran Takva, tüm herkesin merak ettiği adaylık süreci, davet edilmesi, kente dair hayallerine dair ne varsa anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Kentinle ilgili hayallerin var gel o hayallerini gerçekleştirelim” sözleriyle kendisini davet ettiğini söyleyen Takva, “Bu tarz bir davet başka bir partiden olsaydı ne diyeceğim konusunda bir fikrim yok. Ama iyi ki de böyle olmuş.” Diyerek AK Parti’den aday olduğu için memnun olduğunu söyledi. Van TSO sürecinde iken sürekli söyleyen taraf olduklarını fakat yerel yönetimler sürecinde yapan taraf olacaklarını belirten Takva, bu noktada da Van halkından hayallerine dair destek isterken: “Ben bu şansı halktan istiyorum. Bu kararlaşmanın sonucunda doğru yerde olduğunu düşünüyorum.” Dedi. Takva, bunun dışında davet sürecinin detayları, partiye dönüp dönmeyeceği, hayalindeki çalışmaları, nasıl bir model uygulayacağı gibi bir çok konuyu detayları ile anlattı.

 

 

31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye başkan adayı seçilen Necdet Takva, aday seçildiği günden bu yana geçen süre zarfında yaşadıkları, yapacaklarını ve kazandığı taktirde yapacaklarına dair açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Takva, önce önemli konulara dair değerlendirmelerde bulunarak devamında basın mensuplarının değerlendirme ve sorularını aldı.

 

“ÖZEL OLARAK YÜRÜTTÜĞÜM BİR SÜREÇ YOKTU”

 

Takva, yeni bir sürece başladığını ve yeni çalışacağı insanlarla ortak bir dil yaratmak adına, ekip olmak adına tanıtım toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ak Parti’de Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı sürecine değinen Takva, “6 Aralık sabahına kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olarak sizlerleydim. 6 Aralık günü yeni bir karar süreci ile beraber, siyasete de bu anlamda bir adım atmış oldum. Sayın Cumhurbaşkanımızla, yaptığımız telefon görüşmesinden sonra gelişti. Özel olarak yürüttüğüm bir süreç yoktu. Bunu öncellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri yakinen bilirler. Yönetim Kurulu üyelerimizle Salı günleri yaptığımız toplantı da kamuoyunda oluşan algının, beklentinin değerlendirmelerini yapıyorduk. Aslında merkezinde olmadığım bunu benim dışımdaki aktörlerin, halkın veya teveccühte bulunanların bizi bir yere konuşlandıranların değerlendirmeleri olduğunu bilmenizi istiyorum. Herhangi bir arka plan kesinlikle yoktu.” Dedi.

 

 

“KENDİMİ ONLARA ÇOK BORÇLU HİSSEDİYORUM”

 

Bundan sonraki süreci klasik politikacıların içine girdiği ruh haliyle yönetmeyeceğinin altını çizen Takva, “Van’a geldiğimiz zaman yaptığımız konuşmada da bunun işaretleri vardı. Bunun sözünü de verdim. Hem oraya gelen halka, hem de bizi takip eden arkadaşlara bunu değerlendirmelerini yaptım. Halkın teveccühü, insanlar tarafından böyle bir algı oluştu ama bu özel bir çalışmanın, özel bir arka planın ürünü değil, bu benim dışımda gelişen bir teveccüh sürecidir. Keşke imkânım olsa bu teveccühte bulunan ve bizleri kent yönetiminde bir aktör olarak görmek isteyen tüm insanları bir bilebilsem, onlara bir dokunabilsem ve onlara teşekkür edebilsem, kendimi onlara çok borçlu hissediyorum. Tabi somut olarak rol alan bazı aktörlerin süreç içerisinde adını ve kimliğini yavaş yavaş öğreniyorum. Yine benim dışımda gelişen bir süreci yönetmişler, bir kısmını biliyorum, bir kısmını anlamaya çalışıyorum.”

 

 

 

ADAY OLMA FİKRİM YOKTU, HİÇ DÜŞÜNMEDİM DE...

 

“Zaman içerisinde ihtiyaç duyuldukça da nasıl bir süreci, nasıl bir referans noktası oluşturduklarını da sizlerle paylaşacağız. Ama o ana kadar somut olarak her hangi bir siyasi çalışmam asla olmamıştır. Hatta Van TSO yönetim kurulu üyelerimizle bu sürecin en azından bu algının dışında seyretmesi konusunda bir toplantı gerçekleştirdik. Onlara eğer uygun görüyorlarsa Ticaret ve Sanayi Odası’nın bütün bu değerlendirmelerin dışında tutulması sağlayacak bir basın açıklaması yapmayı önermiştim. Bu öneri de benden çıkmıştı. Bizim yönetim kurulu üyelerimiz o dönem buna gerek olmadığını insanların varsa taşlarını döksünler, bir yerde görmek istiyorsa, sizin böyle bir değerlendirmeniz varsa bizimle paylaş, ama böyle bir değerlendirme yoksa da bunu ayrıca bir basın toplantısıyla kamuoyuna biz bu sürecin hiçbir yerinde yokuz demenin de bir anlamı yok diye, ittifakla bir değerlendirme yapmışlardı. Bende bu çok gerek duymadım açıkçası. ” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

İŞTE ADAYLIĞININ HİKAYESİ...

 

Ak Parti’de adaylık süreci ile ilgili olarak özel olarak arka plan bir süreç yürütmediğini hatırlatan Takva, “6 Aralık günü oda da yalnızdım. Saat 11 sularında beni Ak Parti Genel Merkezi’nden yerel yönetimler başkanlığından aradılar. Yaklaşık olarak 1 saat sonra İl Başkanı Kayhan Bey aradı. Kayhan Bey aranıp aranmadığımı sordu. Bende arandığımı söyledim. Aramızda samimi bir diyalog geçti. Kayhan Bey seni arayacaklarını senden yerel seçim ile ilgili değerlendirmeni alacaklarını söyledi. O gün saat 3’te geri dönüşümcüler sitesinin programı vardı. Saat 4 gibi de sayın milletvekili İrfan Beyin taziyesine gidecektik. Bizim yönetim kurulu programımız öyleydi. Saat 2.20’i geçe telefonum çaldı. Dediler ki biz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden arıyoruz. Hasan Bey sizle görüşmek istiyor. Ardın da Ömer Çelik ile görüşmeye başladık. O ara Ömer Bey telefonda megafona bastı, ses biraz daha dağıldı gibi geldi bana, tabi o görüşmeyi takip eden seçim işleri başkanı Ali İhsan Bey, Mehmet Özhaseki, Ömer Çelik, Hasan Doğan ve Sayın Cumhurbaşkanımız vardı öyle tahmin ediyorum.”

 

 

BANA VAN’I NASIL KAZANACAĞIZ DİYE SORDULAR...

 

“Ömer Bey, ‘Biz Van ile ilgili bir değerlendirmesi yapıyoruz şu an da Cumhurbaşkanı ile beraberiz. Anket sonuçlarını değerlendiriyoruz ve Van’ın seçimi ile ilgili bir toplantı düzenleyeceğiz. Ne oluyor dedi Van’da, nasıl kazanabiliriz?’ dedi. Sonra bir soru daha sordu, ‘Ak Parti olarak senin bu konuda ki yaklaşımın nedir?’ dedi. Ben de siyasi bir değerlendirmede bulundum. Doğru aktörlerle, doğru politikalarla zor ama imkânsız olmayan bir süreci yönetebileceklerini söyledim. ‘Peki, Ak Partili olmayan bir aday gösterirsek, kamuoyun da nasıl algılanır. Ya da Ak Parti camiasıyla nasıl örtüşebilir bu konuda ki yaklaşımın nedir?’ diye sordu. Ben o siyasi literatür içerisinde teorik bilgilerimi kendisiyle paylaştım. Nihayetinde böyle bir aktörün heyecan yaratabileceğini ancak parti politikalarıyla örtüşüp örtüşmediğini ve burada bir çelişki yaratıp yaratamayacağını kendisi söyledim. Aktörün bu konuda yeterli deneyime, tecrübeye sahip olmasının gerektiğini, nihayetinde bir siyasi parti kimliğiyle bu işi yürütecekse, siyasi partinin bütün kurum ve anlayışıyla teorisiyle içselleştirilmiş olması gerektiğini söyledim.”

 

 

 

ERDOĞAN “GEL HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİR” DEDİ

 

Takva, “Cumhurbaşkanı o ara konuşmaya başladı. ‘Senin ismin anketlerde iyi çıkıyor’ dedi, ‘kamuoyunda böyle bir beklenti de var’ dedi. Bunun yanında, ‘Bize gelen raporlar da böyle bir durum var. Senin Ak Partili olmadığını biliyorum dedi’. Ben de teşekkür ettim, teveccühte bulunmuşlar. Bana bir değerlendirme yapıp döneceklerini söylediler. ‘Telefonun meşgul olmasa iyi olur’ dediler. O ara Sayın Cumhurbaşkanımız, dedi ki ‘Bu kadar muhalefet yeter dedi, Hayallerin olduğunu biliyorum, gel dedi başkan hayallerini gerçekleştir’ dedi, böyle bir giriş yaptı. Ömer Bey dedi ki Sayın Cumhurbaşkanımızı duydun mu? Duydum dedim, teveccühleri sağ olun sayın bakanım dedim. Seni arayacağım dedi. Cumhurbaşkanı tekrar devreye girdi ve şu ifadeyi kullandı: ‘Değerlendirme bitti, başkanı çağırın hayırlı olsun.’ Ömer Bey de ‘Artık seni aramayacağım bu iş bitti, seçmişleri başkanı seni arayacak, ne yapman gerektiğini söyleyecek bu gece seni Ankara’ya bekliyoruz.’ Dedi. İşin bütün arka planı budur. Görüşme bu minvalde gerçekleşti. Seçim işleri başkanı aradı istifamla ilgili süreci sordu bana onu hemen hayata geçirmem gerektiğini söyledi. Biz de o süreci orda tamamladık. Şimdi bunu ne eşimle, ne ailemle, ne yönetim kurulumla hiç değerlendirmediğimi varsaydığınız da biran da böyle bir tablo çıktığında bir insanın haleti ruhiyesini nasıl bir duruma geldiğini bilmiyorum ama empati yapacak mısınız? Ama bir durum oldu.” İfadelerini kullandı.

 

TAKVA HEDEFLERİNİ ANLATTI

 

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, yaş ortalaması 21 olan Van’da aş ve iş meselesini çözmeleri gerektiğini söyledi. Takva, yerel seçim çalışmalarıyla ilgili hedeflerini anlattı. Van ilinin yerel yönetimi zorlayacak bir kent olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Takva, Van için hayallerinin olduğunu belirtti. Van Büyükşehir Belediyesini ya da yerel yönetimin, Türkiye’de fark oluşturan bir yerel yönetim modelinin olmasını istediğini ifade eden Takva, “Aslında biz bunu ticaret odasıyla yaptık. Sürekli konuşan taraftaydık. Şimdi ise icraat eden, uygulayan tarafına geleceğiz. Şu ana kadar yerel yönetim modelini inceledim. Mevzuat yönetim çerçevesinde merkezi destek alamadan da çok önemli kaynaklar oluşturabilecek potansiyele sahip bir şehirden bahsediyoruz. Van bunu yapabilir. Çok zengin ve müthiş projeler üreten, halkın her kesimine rahatlıkla dokunabilecek bir kentten bahsediyoruz. Bir sınırı İran, bir sınırı Ağrı, bir sınırı Bitlis, bir sınırı Şırnak, bir sınırı Hakkâri olan bir kenttir. Bütün bu sınır bölgeleri dâhil dokunmamız gereken insanlar var. Hiç dokunulmamış, gidilmemiş, dinlenilmemiş insanlar var. Bütün bu insanları sürece dâhil edecek bir kentsel yönetim olmasını istiyorum” diye konuştu.

 

“DOĞRU AKTÖRLER ÜZERİNDE BİÇİMLENDİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

 

Süreci doğru aktörler üzerinde biçimlendirmeye çalışacaklarını dile getiren Takva, “Kimsenin kendisini dışarıda hmeyeceği, özgürce ifade edeceği, kendi kimliğinde Kürse Kürt, Türk’se Türk olan hangi anlayıştan olursa olsun onun gönlüne dokunacağız. Zaten AK Partinin bunun önünde oluşturabileceği hiçbir engel yoktur. Böyle bir algı olduğunu biliyorum, ama asla yok. Aday adayların bu süreci birlikte yönetebileceğimiz insanlardan oluşmasına azami gayret göstermesi gerekiyor. Ben biraz farklı bir şeyler yapmak istiyorum. Her ne olacaksa ben bile belirleyici olsam, bütün bu parametreleri mutlaka katkısını ve ittifakını alarak bu süreci yöneteceğiz. Ortaklaşmasak ayrışma derinleşir. Bu yüzden buna dikkat edeceğiz ve süreci böyle yöneteceğiz. Aklım yettiğince bu süreci bütün aktörlerin ortaklaştığı bir zeminde doğru aktörler üzerinde biçimlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

“İLÇE VE MAHALLE BAZLI KALKINMA MODELLERİ GELİŞTİRECEĞİZ”

 

Van Gölü’nü merkeze alarak, insan ve doğayı göz ardı etmeden önümüzdeki zamanlarda projelerini açıklayacaklarını söyleyen Takva, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Meslek Odası yöneticiliği yaptığımız dönemlerde taleplerimiz ve yayınladığımız projeler bizim rehberimiz olacaktır. Bir kere onların arkasında duracağız. Bir seçim stratejisi bağlamında çıkış noktamız çocuklar, kadınlar ve gençler olacaktır. Hayallerimizi bu insanlara dokunabileceğimiz tarzda tasarlayacağız. Projelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tamamı reel uygulanabilir projeler olacaktır. Herkesin hayatına dokunabileceği ilçe ve mahalle bazlı kalkınma modelleri geliştireceğiz. Halk bu sürecin içinde olacak. Aş ve iş meselesini çözmemiz lazım. Yaş ortalaması 21 olan bir şehirden bahsediyoruz. Bu insanları bu şehrin gerçek sahipleri duygusuna eriştirmemiz lazım. Projelerimizin tamamı bunlarla örtüşen projelerdir. Van denizini merkeze alarak, insan ve doğayı göz ardı etmeden önümüzdeki zamanlarda projelerimizi açıklayacağız.” Dedi.

 

“KENDİ KİMLİKLERİMİZLE SÜRECE DAHİL OLACAĞIZ”

 

HDP’den minimum 60 bin oy almaları gerektiğini ifade eden Takva, “Aradaki farkı kapatmak için bu oranı almamız gerekiyor. Yapılacak anketlerde göreceksiniz biz bu farkı kapacağız. Bir ay sonra yapılacak ankette bunu göreceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede şöyle bir açıklamam olmuştu. Özellikle Ak Partinin HDP’den daha fazla Kürtlere sahip çıkacağını söylemiştim. Kendileri bendeki bu dosyayı aldı ve gülümsedi. Bizler kendi kimliklerimizle sürece dahil olacağız. Milliyetçi bir tavır sergilemeden bunu yapacağız. Büyük bir sahiplenme olduğunu söyleyebilirim. İl başkanı ve teşkilatta bu konuda hak veriyor. Ve herhangi bir ayrışma söz konusu değil. HDP’ye de seçime demokratik bir şekilde girilmesi gerektiğini aktaracağız. Ben bunu dayatacağım. Ben tamamen sivil siyasetin enstrümanlarıyla bu süreci sürdüreceğim. Miting ortamlarında bu çağrıyı yapacağız kendilerine. Ben bu sürecin demokratik bir şekilde yürütülmesi yanlısıyım.” Dedi.

 

TAKVA: BEN HİÇBİR ZAMAN PARTİLİ OLMADIM

 

Takva, “Ak Parti son birkaç yıldır hizmet belediyeciliğinden gönül belediyeciliği yapıyor. Bizde bunu yapacağız. Hizmet elbette şart. Söz vermek yerine güven vermek daha önemli sonuçlar verecektir. Biz ikisini birlikte yürüteceğiz. Odayla olan bağım devam edecek. Zaten orada devam eden bir yönetim var. Seçimlerden sonra görevimize devam edeceğimize dair bir çalışma yapılmıştı. Benim şahsımda bu görev aslında herkese verildi. Ben hiçbir zaman partili olmadım. HDP’li hiç olmadım. Herkesin siyasal görüşü kapıda kaldı ve kent politikasını ön plana alarak yola çıktık.” İfadelerine yer verdi.

 

 

TAKVA: BENİ TANIMAYANI BEN DE TANIMAM!

 

HDP’ye oy veren kitlenin Ak Parti altında toplanması gerektiğini ifade eden Takva, “Bu sadece HDP için değil aynı zamanda diğer partililer içinde geçerli. İlçelere yaptığımız ziyaretlerde karşımıza çıkan en önemli ayrıntı işsizlikti. Bu konu bize çok geldi. İşsizlik sorunu var. Beklenti bu sorunun çözüme kavuşturulmasına yönelik. HDP’nin Kürt siyaseti içerisinde kendisini ön plana çıkardığını biliyoruz. Türkiyelilik kavramı artık ön planda. HDP tabanında bir tepki yok. Sadece yönetimde dile getirilen bir sorun var. Şu ana kadar sosyal medya dışında bir tepki yok. Sürekli sokaktayım ve sürekli onlarla iç içeyiz. Şu ana kadar bir tepki ile karşı karşıya kalmadık. Kapı kapı dolaşmaya başladığımızda da bu konuyu daha iyi anlayacağız. Ben sadece 4 tane vekili tanıyorum. Diğer 4 vekil benim için yok hükmündeler. Beni tanımayanı bende tanımam. Bunu biz halka götüreceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

“BEN BU ŞANSI HALKTAN İSTİYORUM”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini arayarak “Kentinle ilgili hayallerin var gel o hayallerini gerçekleştirelim” söylemi üzerine Ankara’ya gittiğini kaydeden Takva, “Bu tarz bir davet başka bir partiden olsaydı ne diyeceğim konusunda bir fikrim yok. Ama iyi ki de böyle olmuş. Odada söyleyen tarafsın ama belediyede yapan tarafız. Ben bu şansı halktan istiyorum. Bu kararlaşmanın sonucunda doğru yerde olduğunu düşünüyorum. Seçimden sonra odaya dönme olayı şimdilik gündemimde yok. Seçimi kazanıp kazanmama konusuna gelince de kazanacağız biz. 2023’e kadar Ak Parti’nin üyesi olarak kalacağım.” Diye belirtti.

 

TAKVA: SEÇİMİ KAZANACAĞIZ VE STADI YAPACAĞIZ

 

Adaylık sürecinin onur verici bir süreç olduğuna dikkat çeken Takva, “Bu süreci memnuniyetle taçlandırarak devam ettireceğim. Tabi projelerin konuşulacağı zamanlar da gelecek. Şimdiden bazı konular aktarılıyor. Bunlardan birisi de stat konusu. Stat konusunda verdiğim tek söz budur. Seçimi kazanacağız ve stadı yapacağız. Sonuna kadar şeffaf olacağımdan şüpheniz olmasın. Hep doğru olacağız. Sizlerle birlikte çalışacağız. Hakkımda çok fazla eleştiri yapan kimseler hakkında hiçbir şekilde bir açıklama ya da değerlendirme yapmadım. Hiçbir şekilde yalan konuşmayacağım. Bu belediyeyi kazanacağız. Sizlerle önemli işler yapacağız. Mümkün olduğunca bu süreci şeffaf bir şekilde sürdüreceğiz. Bugün önemli değerlendirmeler yapıldı burada. Hepinizin yapmış olduğu değerlendirmeleri ve dipnotları not aldım. Hepinizin yapmış olduğu değerlendirmeler çok değerli benim için.” Dedi.

Editör: TE Bilisim