Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Orta Asya ve Avrupa Bölgesi’nden sorumlu Operasyonlar Direktörü Mariam Sherman ve Dünya Bankası Türkiye Ofisi Dış İlişkiler Koordinatörü Tunya Celasin’nden oluşan heyet Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti.

 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, İş dünyası, yatırım ortamı, özel sektör gibi konularla yakından ilgilendiklerini belirterek “Dünya Bankası, Dünyanın her yerinde bu konularla yakından ilgilenmekte, bu yönde politikalar geliştirmektedir. Bu gün de Van’da sektör temsilcileri, sektörün önderleri ile bir araya geldik. Bundan önce Sayın Valiyi ziyaret ettik. Şimdi de Van iş dünyasının lokomotif kuruluşu olan Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ediyoruz. Burada edineceğimiz izlenimler ve değerlendirmeler bizim için çok önemlidir” ifadesini kullandı.

 

Johannes Zutt, amaçlarının bölgede yatırım ortamını değerlendirmek, özel sektörün karşılaştığı sorunları doğru ve yerinde tespit etmek olduğu belirterek “Van Ticaret ve Sanayi Odası, bu anlamda doğru tespitlerde bulunan önemli bir organizasyon. Buradan değerli bilgilerle ayrılacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO’ya dünya Bankası’ndan ilk kez üst düzey bir ziyaret gerçekleştiğini belirterek “Türkiye Direktörü Sayın Zutt ve değerli heyetini odamızda görmekten memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Üst düzey ziyaretin sonuçlarının da bölgemize olumlu yansımasını dilerim” dedi.

 

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, genelde bölgemiz özelde ilimiz dezavantajlı bir yerdir. Kaynaklara erimiş konusunda sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bilinmektedir. Bölgeler arası gelişmişlik farkının uluslararası normlardan çok uzak olduğu bir yerde yaşıyoruz. Hal böyle olunca özel sektör tüm olumsuzluklara rağmen ayakta durmaya çalışıyor.  Ayrıca komşu ülkelerde yaşanan gelişmeler, bölge ticaretimize olumsuz yansıyınca ekonomik performansımız da çok iyi göstergelere sahip değil ifadesini kullandı.

 

Takva, Dünya Bankası gibi misyonu gelişmekte olan ülkelerde ve bölgelerde projeler geliştirmek olan bir kurumun öncelikle bölgemizde kalkınmaya katkı sunması için yenilikçi argümanlarla ekonomik performansı artırıcı çalışmalar yapması gerekir. Öncelikle bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması için bölgede girişimciliği geliştirecek finans araçlarını devreye sokmalı ve bölgede girişimcilere yeni kaynaklar aktarmalı, Kadınların ekonomik hayatta daha fazla yer alması için gerekli çalışmaları başlatması gerekir. Ve en önemlisi finansa erişim konusunda yeni politikalar geliştirmeli ve bölgede bunun hayata geçirilmesi için öncülük etmelidir” şeklinde konuştu.

 

Yapılan Görüşmeye Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Faruk Biner, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi, Diyaettin Altındal ve Şefik Eren’de hazır bulundu. 

Editör: TE Bilisim