Ekonomik anlamda sıkıntılı günler yaşayan Van’da bir süre önce ortaya atılan “Esnaftan haraç toplanıyor” şeklindeki söylemler tartışılmaya devam ediyor. Bir süre önce ortaya atılan ve kurum, kuruluş, STK ve siyasilerileri ikiye bölen o tartışmalardan sonra flaş bir şekilde en büyük tepki ise Van TSO Başkanı Necdet Takva’ya gösterilmişti. Kamuoyunda ‘haraç toplanıyor’ şeklinde bir açıklaması olmamasına rağmen DBP’den sert bir açıklama ile tepki gösterdiği Takva’ya bu kez de HDP milletvekili Özdal Üçer saydırdı. Üçer, Takva’nın Şengal ve Kobanî için toplanan yardımları ‘haraç’ olarak nitelendirdiğini ifade ederek Takva’ya: “Biz Şengal ve Kobanî için gönüllü yardımda bulunuyoruz, sanane!” dedi. Üçer bir gönderme de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Faruk Alpaslan’a yaptı.

Bir taraftan ekonomik krizin yaşandığı, bir taraftan yatırımcıların kenti terkettiği yönündeki söylemlerin tartışıldığı bir dönemde bir anda esnaftan haraç toplandığı konusu gündeme gelmiş ve uzun süre tartışılmıştı. Ardından başlayan Kobanî olayları ve çözüm süreci gerginliğine rağmen tansiyonun düşmediği kentte aynı konu siyasilerin söylemlerinde yer almaya devam ediyor. Bunlardan biri ise o günlerde kamuoyuna böyle bir demeci yansımamasına rağmen DBP’nin tepki gösterdiği Van TSO Başkanı Necdet Takva olmuştu. Önce DBP’nin Vali ile birlikte yardımları haraç olarak lanse ettiğini iddia ettiği Necdet Takva’yla ilgili o açıklamalardan sonra bu kez de Özdal Üçer, Takva’ya aynı konu üzerinden yüklendi. Şengal’de IŞİD çetelerinin saldırısında yaşamını yitiren HPG’li Azad Demir için verilen mevlitte konuşan Üçer, Takva’ya yönelik sert ifadeler kullandı.

ÜÇER: ONLAR BİZİM İÇİN CANLARINI VERDİ

Okunan duaların söz alan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, “Şehitlerin mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacağız. Dünyada bütün milletler kendi özgürlükleri için savaştılar. Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar yaşamını yitirdi. İşte bugün Kürt halkı özgürlüğü için direniyor. Kürt halkı ağır özgürlüğü için ağır bedeller ödüyor. Bu yüzden onların mücadelesini sahiplenmeliyiz. Onlar bizim için canlarını verdiler. 40 yıldır Amed’de, Van’da, Kobanê’de, Şengel’de bunu yapıyorlar. Peki, biz onların bu büyük fedakârlığı karşısında ne yapıyoruz? Onlara en ufak bir destek sunabiliyor muyuz? Bunları iyice sorgulamamız gerekiyor.” dedi.

TAKVA’YA DA ALPASLAN’A DA GÖNDERME

6-7 Ekim’de yaşanan halk Kobanî protestolarına da değinen Üçer, burada Necdet Takva’ya da yüklenerek daha önce DBP ile aynı tepki göstererek; “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan 21 Mart 2013 manifestosunda ‘Silahlar sussun, demokratik siyaset konuşsun’ dedi. Peki biz ne yaptık? Yerimize oturduk ve bir şey yapmadık. Erdoğan ne yaptı, bu durumdan faydalanarak Cumhurbaşkanı oldu. Biz Şengal için yardım topluyoruz. Van TSO Başkanı bizi haraç almakla suçlayarak adeta Vali’ye ihbar ediyor. Peki, biz Necdet Takva’ya şunu sorduk mu? Biz Şengal, Kobanê için gönüllü yardımda bulunuyoruz sanane… Halkımızın gönüllü desteğini haraç olarak değerlendiriyorlar. Necdet Takva’nın, Faruk Alparslan’ın böyle bir şikâyeti varsa neden gidip hukuki yollara başvurmuyorlar? Artık menfaatleri bir kenara bırakma zamanı gelmiştir. İşte her gün 18-19 yaşında gençlerimiz canını veriyor. Düşman düşmanlığını yapıyor, asıl sormamız gereken biz ne yapıyoruz?” şeklinde konuştu.

BİR TEPKİ DE DBP’DEN GELMİŞTİ!

Öte yandan bir süre önce ise DBP’yi yönetciler ortak bir açıklama ile aynı konuda Vali Aydın Nezih Doğan ve Necdet Takva’ya tepki göstermişti. DBP Van İl Yöneticisi ve Koordinasyon Sözcüsü Uğur Özlü ise, Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın Rojava için toplanan yardımları haraç olarak değerlendirmiş ve “Van Valisi ve Van TSO Başkanını bu tutumlarından dolayı kınıyoruz. Mesele Filistin olduğunda ‘Ey insanlık neredesin?’ diye çağrıda bulunanlar bugün söz konusu Kürtler olunca insanlık suçu işliyor. Vali ve Van TSO Başkanını Van halkının vicdanına havale ediyoruz. Van Valisinin bir meşruiyeti kalmamıştır.” Sözlerine yer vermişti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim