ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM- Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, geçtiğimiz günlerde TRT GAP Diyarbakır Radyosu'nun konuğu oldu. Başkan Takva, Van Tekstil kentin son durumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından esnafa verilecek olan destekler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlere TRT GAP Diyarbakır Radyosu'nun konuğu olan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Tekstil kentin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öte yandan pandemi salgının işletmeler, esnaflar ve tacirler üzerindeki olumsuz etkilerinde de söz eden Takva, Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek destekler hakkında da bilgiler verdi. Tekstil kentin iş gücü anlamında kent için önemine değinen VAN TSO Başkanı Takva, “Van’da işsizlik hat safa da ve Türkiye ortalamasının 3 katı üzerinde genç işsiz oranımız var. Yaş ortalaması Türkiye yaş ortalamasının çok altında, özellikle tekstil sektörü ile niteliksiz iş gücü piyasasının dahlini kolaylaştıracak kentlerin, sanayileşmesi açısından önemli bir sektördür.” Dedi. Kentteki esnaf ve işletmelerin korona virüs salgınından kötü etkilenmesine karşı devletin verdiği destekler konusunda konuşan Takva, “Buradaki amaç, esnafımızın pandemi dönemindeki kaybını da nispeten de olsa ortadan kaldırmaktır.” İfadelerine yer verdi.

İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

TRT GAP Diyarbakır Radyosu’na konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, tekstil kent hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Tabi bu hepimizi heyecanlandıran bir süreç, aşağı yukarı uzun zamandır hepimizin yoğunlukta bu sektörün Van’da gelişmesine katkı sağlamak için neredeyse 4-5 yıldır yoğun bir mesai harcıyoruz. 2017 yılında faaliyete ilk etap girdi. Büyük bir alanın üzerinde 32 tane fabrika inşa edildi. Cazibe destekleme programı kapsamında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milletvekili Burhan Kayatürk’ün çok katkısı oldu. Bu süreci bizde çok destekledik. Çünkü Van’da işsizlik hat safa da ve Türkiye ortalamasının 3 katı üzerinde genç işsiz oranımız var. Yaş ortalaması Türkiye yaş ortalamasının çok altında, özellikle tekstil sektörü ile niteliksiz iş gücü piyasasının dahlini kolaylaştıracak kentlerin, sanayileşmesi açısından önemli bir sektördür. Bu çerçevede Van Kurubaş mevkiinde yaklaşık Van’a 10 kilometre mesafede 32 fabrika inşa edildi.”

32 FABRİKA, 2.500- 3.000 BİN PERSONEL…

Tekstilkent, iş gücü konusundaki cümlelerini sürdüren Takva, “Büyük bir memnuiyetle ifade etmeliyim ki 22 adet işletme 1200 metrekare alana sahip olmakla birlikte 10 tanesi ise 1400 metrekare kapalı alana sahip 32 fabrika üzerine kurulu bir alanda yaklaşık 2.500 ve 3.000 bin kişilik bir istihdamdan bahsedebiliriz. Bu net istihdamı asgari ücretle tanımlandığında bile aşağı yukarı kent ekonomisine doğrudan 6-8 milyon arası bir nakit girdi sağlanıyor. Bu da Van için oldukça önemli keza bu işletmelerin uluslararası ihracat potansiyeli ve önümüzdeki dönemlerde kentin ihracat rakamlarına yanşayacak. Van bu anlamda ihracat kenti olma yolunda bir ilerleme kaydedecektir. Bunlarla beraber organize sanayi içerisinde 100 dekarlık alanı 2. Etap olarak tahsis ettik. 50 dönüme yakınının altyapısı tamamlandı. Bu konuda yoğun bir talep var. Hatta mevcut tekstil kentte faaliyetlerini sürdüren fabrikalarında uluslararası standartlarda üretim yapabilecekleri yatırımlar ön görülüyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN, BÜYÜYEREK GELİŞİYOR”

Son olarak tekstil kent konusundaki cümlelerini sonlandıran Takva, “Yılsonuna kadar kendi inşaat süreçlerini tamamlayan fabrikalarda beklentimiz 5 bin civarında istihdam rakamlarına ulaşması hedefleniyor.” Dedi. Bu istihdamın heyecan verici olduğunu vurgulayan Takva, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Tabi buradaki Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın rolünü unutmamak gerekir. Öte yandan İŞKUR ve KOSGEB bu çerçevede yatırımcılara sağlamış olduğu desteklerini de taktir etmek lazım. Tekstil kentteki firmalar 2021 yılında tam üretim kapasitesine ulaşmasıyla dediğim gibi büyük bir istihdam kapasitesine ulaşması söz konusu olacaktır. Bu anlamda da büyüyerek gelişeceğini tahmin ediyorum. Tabi bunlara bağlı olarak şehrimiz zenginleştikçe bölgemiz keza ülkemiz zenginleşecek. Şehirlerin potansiyelini ön plana çıkarıp bu potansiyeller üzerinde yatırım olanaklarını geliştirmemiz gerekiyor.”

PANDEMİ, BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞATTI!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, pandemiden etkilen ve gelir kaybı yaşayan küçük esnafın desteklenmesi konusunda 2020 kabine toplasından sonra açıklanan kararları hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu çerçevede 3 Aralık 2020 tarihinde resmî gazetede bunun husus ve esaslarına ilişkin bir değerlendirme gerçekleşti. Bu karar gereğince salgından etkilenen kesime aylık 1.000 Türk lirası yine 3 ay boyunca büyük şehirlerde 750 TL diğer illerde de 500 TL olmak üzere bir kira desteği öngörülüyor. Malumunuz uzun süredir zaten pandemi döneminden kaynaklı iş yerlerini kapatmak zorunda kalan işletmelerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtmek istiyorum. Bir şekilde hem özel sektörü hem kamuoyunuzda birtakım iyileştirmeler yapılması yönünde talebimiz vardı. Bu talep oldukça yerinde ve doğru bir talepti.”

“AMAÇ, KAYIPLARI NİSPETEN DE OLSA ORTADAN KALDIRMAK”

Yerel yönetimler ve belediyelerin kendi kurumlarında bulunan işletmelere, esnaf ve tacirlere göreceli bir destek sağladığını belirten Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak kendi bünyemizde bulunan kiracıların hayatlarını kolaylaştıracak ve kapanmama durumlarına yönelik kira desteği sağlama konusunda kararlar almıştık. Bu da ulusal düzeyde bir yansıma oldu. Dolayısıyla 30 Aralık dönemi itibarıyla da başvurular başlamıştı. Odaya kayıtlı gerçek kişi ve tacirler E-Devlet üzerinden başvurularını yapma şansları da vardı. Esnaf ve Sanatkâr Odasına bağlı küçük işletmeler de başvurularını yapabiliyordu. Bünyemizde bulunan üyelere iletişim sağlayarak gerekli bilgiler verdik. Mümkün olduğunca 3 bin TL gelir desteği ve 3 ay boyunca da 750 TL olan kira desteği almaları yönünde yönlendirmemiz vardı ve bunu da destekliyoruz. Umuyorum ve diliyorum ki bu destekler yerini bulur. Esnafımızın pandemi dönemindeki kaybını da nispeten de olsa ortadan kaldırmak. En azından devletin buradaki dokunuşunu hissetmek babında etkin bir yararlanma süreci olacağını düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim