ŞEHRİVAN HABER: ÖNDER ALTINAL - 7 Ekim’de yapılacak olan Van TSO seçimleri öncesi kentte ekonomi camiasındaki hareketlilik sürüyor. Mevcut Başkan Necdet Takva’nın şu ana kadar tek aday olduğu, diğer isimlerin bir öne çıkıp bir geri attığı süreçte adaylarla ilgili durum da seçim sürecine damga vurmaya devam ediyor. Son olarak Abdulahat Arvas’ın önce aday olduğu sonra çekildiği Van TSO seçimlerinde diğer isimlerin de adaylıkları konuşulmaya devam ederken tek aday Necdet Takva, seçimi konuşmak için gazetecilerin karşısına çıktı. Yönetiminden ve yeni dönemde yol yürüyeceği hiç bir isim olmadan tek başına gazetecilerin karşısına çıkan Takva, tek tek aldığı sorular sonrası dünden bugüne tüm süreci ve yeni dönemi konuşurken cevapsız soru bırakmadı. Şimdiye kadar yaptıklarını, yapamadıklarını, keşkelerini, pişmanlıklarını ve hedeflerini konuşan Takva, bir kez daha farklı bir toplantıya imza atarken uzun saatler boyunca tek tek sorulara yanıt verdi. Zaman zaman ciddi, zaman zaman da espri ile cevap verdiği toplantı ile sıradışı bir buluşmaya imza atan Takva, yeni dönemde Van TSO’da sürpriz isimlerin de olacağı ipucunu da paylaştı.

 

Son dönemlerin en çok konuşulan konusu Van TSO seçimleri. Konu Van TSO gibi en büyük oda ve en güçlü STK olunca Van TSO gündemin en önemli konusu da olmaya devam ediyor. Adaylıkların seçim yarışının önüne geçtiği bir süreçte adaylık açıklamalar, vazgeçmeler ile geçen süreçte Necdet Takva ise seçim çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Aralıksız bir çalışma ile Van TSO’nun yeni dönemi için çalışan Takva, gündüz esnafla, iş dünyası ile buluşuyor, akşam Ekonomide Değişim Hareketi çatısında değerlendirme yapıyor. Seçim öncesi müthiş bir enerji harcayan Takva, bir kez daha gazetecilere zaman ayırırken Hilton Double Tree Hotel’de yaptığı toplantıda ne varsa ortaya döktü...

 

 

VAN TSO’DA YENİ DÖNEMDE FLAŞ İSİMLER OLACAK

Van TSO’nun yeni dönemdeki en güçlü ve şu zamana kadar tek adayı olan Takva, gazeteciler ile birebir soru-cevap şeklinde yaptığı toplantıya tüm basın temsilcilerinin sorularını alarak başladı. Adaylığı ile ilgili giriş konuşmasını yapıp hemen soru cevaba geçen Takva, toplantıda ilk olarak Van’daki dernekler ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. Takva, bu dönem çok önemli isimlere teklif götürdüklerini ve farklı gruplarda Van’daki önemli isimlerin bu dönem komisyonlarda, mecliste ve yönetimde olduğunu söyleyerek: “Van İşadamları Derneği, TÜMSİAD, HAKSİAD, PERDER gibi oluşumlardan temsil istedik. Yine MÜSİAD’ın yönetim kurulu içerisinde bulunan bir iki arkadaşa teklifte bulunduk. Birlikte çalışma arzumuzu ilettik. Yine Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin başkanı, Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin Başkanı şu an bizim adaylarımız arasındadır. Kamuoyundaki dinamizm, gelecek dönemde Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclisindeki üretkenliği fikirleri, katma değerleri düzeyinde yararlı olabileceğini düşündüğümüz aktörlerdi. Bunu şu STK’nın başkanıdır veya üyesidir diye değil de demokratik, katılımcı, üretken, verimli bir meclis oluşturmayı önceliklerimiz arasında saydık. Kriterimiz asla temsil ettikleri Sivil Toplum Kuruluşuyla olan bağları ya da siyasi partiyle olan bağları değil, asla bu noktada olmadık.” Dedi.

 

 

GRUP SAYISINDA ÖZELEŞTİRİ YAPTI...

Grup sayısının az olmasından yakınan Başkan Takva şöyle devam etti: “Keşke bizim grup sayımız 25 olsaydı. Aslında bunu yapabilirdik ama kafamız biraz geçmiş dönemde kaldı. Kendimizi bundan kurtaramadık.  Ben Van TSO’da genel sekreterken, 19 grup vardı. İki gruptan 5’er kişilik komite ve 54 meclis üyesi vardı. Bizden önceki dönemde 12 olan grup sayısını 19’a yükselttik. Biz niye 19 diye feveran ederken, bir anda bunu düzelteceğiz diye söz verdik. Temsilliyeti artıracağız, grup sayılarını artıracağız. Sektörlerin kendilerini mecliste etkin temsil etmesini sağlayacağız gibi sözler verdik. Böyle otomatik olarak sanki biz 19’a angaje olduk. Bu konuda hayıflanıyorum.”

 

 

TAKVA: TSO KAPILARINI AÇMASI LAZIM

Yeni yönetimin bazı öncelliklere yer vermesi gerektiğine dikkat çeken Takva, “Daha sağlıklı komiteler oluşturmalı. Kente örgütlenmiş sektörlerin Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde herkesin rahatlıkla kendisini temsil edebileceği bölünmeyi sağlaması gerekir. Gelecek yönetim Van Ticaret ve Sanayi Odasını daha fazla tüccara açmak, sektörlerin kendini daha etkin temsil etmesini sağlayacak önemli bir iştir. TSO kapıları üyelerine ve tüccarlara açması lazım.” Şeklinde konuştu.

 

 

“NELER OLUP BİTTİĞİNİ BİLMEZLER”

İşadamlarının odaya gelmediği ve odada neler olup bittiğini bilmediğini söyleyen Takva, “MÜSİAD başta olmak üzere biz kendi seçimimizden bu yana özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki işadamlarının örgütlendiği diğer sivil toplum kuruluşları içerisinde en yakın çalıştığımız bir sivil toplum örgütü, bir dernek olduğunu söylemeliyim. Adaylığımı açıklamadan önce Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile görüştüm. Çünkü onlar bizim en yakın paydaşlarımızdır. İşlerimizin çoğunu onlar yapıyor.  Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Van TSO iç içedir. Çünkü hiçbir işadamı TSO’ya gelmez. Muhasebeci veya mükellefi gelir. Zorunlu hizmetleri almak için genelde işadamı gelmez. Burada neler olup bittiğini bilmezler, onun muhasebecisi onlara anlatır.” Dedi.

 

 

TAKVA: HERKES GİDER BİZ KALIRIZ

Vergi terkini ile ilgili sorulan soruyu da cevaplayan Takva, “Vergi terkini konusunda asla bir özür olmaz. Bizim oradaki duruşumuz haklı bir duruştur. Özür dilemesi gerekenler bellidir. Bakın Mirza Nadiroğlu oda başkanıyken, bir açıklama yaptı. Kendilerinin kahraman ilan ederek, vergileri 2 yıl ertelediklerini belirtiler. Bende dedim ki 2 yıl sonra bu bizim başımıza bela olacak. Kocaeli depreminde terkin edilmiş, erteleme, öteleme olmaz, vallahi de billahi de çıkış noktamız bu değil. Biz o dönem daha görevde değilken mevcut yönetimin isteğini talebe dönüştürdük. Adaylığımızı açıkladıktan sonra Van TSO’nun sağlıklı bir yönetsel anlayış sergilemediğini, söylemlerine karşı başka söylemler geliştirdik ve vergi terkini daha o gün gündeme gelmiş bir meseledir. Burhan Kayatürk, o dönemde vergi terkini konusunda sosyal medyadan takip ettiğini söyledi. Ya böyle bir şey olabilir mi? Herkes gider, biz kalırız. Sorunlar konusunda her türlü eleştiriyi yapabilirsiniz ama günü geldiğinde de yan yana durmayı başarabilme ahlakına sahip olalım. Bu her meselede böyle olmalıdır.” Dedi.

 

 

ADAY ÇIKMIYORSA ZORLAMAYA GEREK YOK!

Odaya aday olması gündemde olan isimlerle ilgili de konuşan Takva, “Eğer bir yerde başarı varsa, salt bireysel duygularımızın tatminine yönelik o başarıyı görmezden gelme alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Aday çıkmıyorsa, bence çıkmamalıdır. Birileri bunu dayatmamalılar. Eğer orada başarılı bir yönetim varsa, Van’da bir şeyler yolunda gidiyorsa, sevme ama bırakın o iş yürüsün. İllaki aday çıkacak diye bir şey yok. Bence bu kent bu konuda biraz bütünleşmelidir. Artık herkes bir yerde faydacı bir düşüncede buluşmalıdır. Van TSO’da hepinizin ortak kanaati işlerin ehven işler düzeyinde yürütüldüğü yönündeyse illa ki bir aday çıkmalıdır gibi bir çabanın çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Biz bu kente ortak zeminde bir araya gelme gibi bir düşünce bende oluştu. Acaba bunu yapabilir miyiz?” İfadelerini kullandı.

 

 

“FARKLI ŞEKİLLERDE OKUYABİLİRİZ”

Abdullahat Arvas’ın “aday olmayacağım” kararıyla ilgili de konuşan Takva şöyle devam etti: “Ticaret ve Sanayi Odasına aday çıkmazsa bunu nasıl okumalıyız? AK Parti, HDP, MHP, CHP, Saadet Partisi’nin Hüda-Par’ın memnuniyeti olarak okuyabiliriz veya üyenin memnuniyeti olarak da okuyabiliriz. Ya da bazı adaylar mevcut yönetim kadar başarılı olamayacağını düşündüğü için aday olmuyor gibi okuyabilir. Abdulahat Arvas’ın arkadaşlarıyla beraber aldığı karara saygı duyarım. Aday olabilirim demesine de saygı duyarım, eleştirisine de saygı duyarım.”

 

TAKVA: KOLAY BİR İŞ DEĞİL

Son günlerin en çok tartışılan seçim tarihi konusunu da değerlendiren Takva, bu konuda tarihin bilinçli olarak erkene alındığı ile ilgili soruyu da yanıtladı. Oda seçimlerinin 2 ayda yapılacak bir iş olmadığına vurgu yapan Takva, “Odaların çoğu seçimini 1 veya 2 Ekim’de yapıyor. Bunu aday olan arkadaşların iyi okuması gerekiyor. 1 Ekim, 30 Kasım Türkiye’deki seçim tarihidir. Bunu bir eleştiri anlamında söylemek istemiyorum. Abdulahat Arvas Bey sağlıklı bir şey yapamayacağım için yetişemeyeceğini ifade etti. Kardeşim bakın yetişmez, Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri iki ayda yapılabilecek bir süreç değil. Kaldı ki 19 grup, 7 asil, 7 yedek hakikaten çok zor bir şeydir. Her gün yüzlerce telefona cevap veriyorum, talepler var, istekler var, küsenler var. 266 tane üyeyi siz o listelere yazacaksınız. Listede yerini beğenmeyenler var. 7 Ekim’de yapılacak seçimlerde en az 19 sandık bırakılacak. Üyelerimizin rahat oy kullanabilmesi için sandık sayısını 21’e artırmaya çalışıyoruz.” Dedi.

 

 

ÖNEMLİ MESAJ: TÜCCAR OYUNU SATMAZ

Tüccarın ve esnafın oyu ile ilgili de konuşan Takva önemli mesajlar verdi: “Şu an rakibimiz ulaşamadığımız bütün üyelerimizdir. Bakın o temsil etme arzusuyla hareket ettiğiniz listedeki her adam sizden daha kıymetlidir. Tüccar her şeyi satar ama asla oyunu satmaz. Tecrübeyle sabittir, hiçbir tüccarın oyu cebimizde değil. Yaptığımız iş tamamıyla gönüllü, samimi, istekle onların temsiliyetinde bir görev almaktır. Bu vicdani bir sorumluluktur. Biri o odayı yönetecek, iyi yöneteceğimize bir kanaatimiz var. Rakibimiz olan herkese ulaşmaya çalışacağız. Bizzat işyerine giderek veya telefon açarak, bütün üyelerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Bakın bugün sabah 7 buçuktan öğlene kadar 25 tane işyerini gezip ziyaret ettim. Sağ olsun bazı üyelerimiz bize büyük teveccüh gösteriyor. Seçim çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreçte üyelerimizi ikna edip kendi lehimize irade beyanında bulunmaları için çalışacağız. Zaten son kez adayım.”

 

“HERKES ÇALIŞMALARINI YÜRÜTSÜN”

Van TSO’ya dair merak edilen sorulardan birisi de borç meselesi oldu. Odanın borcu ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Takva, “Van TSO’yu devraldığımızda 1 milyon 500 bin TL borç vardı. Şuan ki borcumuz 800 bindir. Ben seçim çalışmalarımdan dolayı kaç gündür odaya gitmemişim, seçim giderlerimizin hepsini yönetim olarak ortak karşılıyoruz. Genelde gün içerisinde makam aracımı kullanmıyorum. Kendi şahsi aracımı kullanıyorum. Zaten seçim büromuzu açmıştık. Ahlaki bir zemin oluşturduk, diğer adaylarında bizden sonra bunu sürdürmeleri gerekmektedir. Bizden önce bir grubun bir ofis oluşturarak, seçim çalışmaları yaptığını hiç duymadım. Varsa da ben bilmiyorum. Bu bir gelenek olsun. Demokratik temellerde herkes çalışmalarını yürütsün.” Diye konuştu.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMASI ÖNEMLİDİR”

Spor alanında vadettikleri spor köyü projeleriyle ilgili de konuşan Takva, 8 yıl otel işletmeciliği yaptığını söyledi. Takva şunları dile getirdi: “O dönemde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ı misafir etmiş biriyim. O yüzden antrenmanlara da geliyordular. O süreçte Van’ın iklim özellikleri, coğrafyası, rakımı falan birinci lig takımları için uygun bir yerdir. Şuan Van sosyal dokusu, alt yapı, eğlence imkân ve olanaklarıyla o seviyeye geldi. Birinci ligden 10 takım burada kampa girebilir mi? Bence girebilir. Çünkü Antalya’ya gidiyor, 45 derece sıcak, Van serin, hiç 30’u geçmiyor. İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak gibi ülkelerde de gelebilirler. Bunu sürekli konuşuyorduk, hayata geçirmek için spor köy projesini oluşturduk. Projemiz şu an bakanlıkta, giden vali de sıcak baktı. Ön elemeden geçti. Sürdürülebilir kılması önemlidir. Bakanlıktan geçtikten sonra işi ehline teslim edeceğiz.”

 

 

KANDAŞOĞLU YORUMU: ZOR BİR ADAMDIR

Zahir Kandaşoğlu ile aralarındaki konuya da açıklık getiren Takva, “Zahir beye ne ağzımız ne de dilimiz değmemiş, kendisiyle 8 yıl çalıştım. Zahir beyle çalışmak kolay değil. Zor bir adamdır. Biz 8 yıl boyunca iyi bir ekiptik ve iyi işler yaptığımıza inanıyorum. Zahir beyle niye ters düştüğümüzün cevabı bende değil. Bizim açımızdan ters düşmüşlük diye bir durum yoktur. Nihayetinde seçime çok yakın bir zaman kala bizi destekledi ve hiçbir talebi yoktu. Şartlı bir destek değildi. O dönem bizim yürütücü ekibimiz beliydi, 5 grubu kaybedince bizim yürütücü ekibimizden de bazı arkadaşlarımız seçilemedi. Seçilemeyince biz Zahir beyin yeğenini desteğine jest olsun diye yönetim kurulunda temsiliyete davet ettik. Burhan Kandaşoğlu, geldi 2 buçuk yıl bizimle beraber çalıştı. 2 buçuk yıl içerisinde de Burhan bey yönetim kurulu kararların hiçbirinde şerhi yoktur. Bütün kararları oy birliğiyle alınmıştır. İstifa gerekçesi de işlerinin yoğunluğudur. Aslında o noktadan sonra Zahir beyin bu döneme ilişkin bir tasarruf içerisinde olduğu fikri hepimizde oluşmaya başladı.” Dedi.

 

“YERİNDE OLSAM ADAY OLMAM”

Zahir Kandaşoğlu’nun odaya aday olmasını da yorumlayan Takva, “Zahir bey odada en uzun süre başkanlık yapmış, Van’da istihdamı, yatırımı olan saygı bir işadamıdır.  Bizim Zahir beye karşı herhangi bir karşı duruşumuz, beyanımız olmamıştır. Hayatında başarılar diliyorum. Alacağı karara da saygı duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Ben Zahir beyin yerinde olsam aday olmam.”

 

KAHVALTICILAR KONUSUNU DA DEĞERLEDİRDİ

Dünyanın en büyük kahvaltı rekoru konusunda değerlendirmelerde bulunan Takva, orada vazifeleri olmamasına rağmen çok büyük bir iş başardıklarını bir kez daha vurguladı. Bunun devamlılığı için kentteki tüm kurumların elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Takva, kahvaltıcılar konusu ile ilgili soruların soruları da cevapladı. Bir gazetecinin Kahvaltıcılar sokağındaki kötü görüntüyle ilgili sorunu cevaplayan Takva, “Geçenlerde bir arkadaşla bir kahvaltıcıya kahvaltı yapmaya gittim. Ya inanın oradaki manzara rezalet, hiç hoş bir şey değil. Ben oraya gidince çok rahatsız oluyorum. Ertesi gün de ayıp olmasın diye diğer kahvaltıcıya gittim. Manzara aynıydı. Kahvaltıcıların kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Çirkin hiç hoş bir şey değil. Kahvaltıcıların önce kendisine bir özeleştiri yapsın. Ben gazetecilerden rica ediyorum. Yazın gündeme taşıyın. Van’a yakışmayan görüntüler sergiliyorlar.”

 

Takva, toplantı boyunca kahvaltı rekoru, alışveriş festivali, İran ile ikili ilişkilerin öteye taşınması, Kapıköy, yeni dönemde yapılacaklar konusu gibi bir çok önemli değerlendirmede bulunurken önümüzdeki günlerde dev ve çok kapsamlı bir toplantı ile İran özelindeki çalımalar ve diğer konuları kentteki isimlerle paylaşacaklarını belirtti. Geç saatlere kadar süren toplantıda Takva, kendisine yöneltilen tüm soruları tek tek yanıtladı.

Editör: TE Bilisim