Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu, meclis başkanı ve komisyon üyeleri, tekstilkenti ziyaret ederek, tekstilkentte üretim yapan firmalar ile bir araya geldi. Tekstilkentte yaşanan sorunların konuşulduğu ziyarette, üretim yapan firmalara Van TSO Yönetim Kurulu adına, Başkan Necdet Takva tarafından teşekkür plaketi verildi. Tekstilkentte yaşanan sorunların bir muhatap olmamasından kaynaklandığını ifade eden Takva, tekstilkenttin sorumluluğunu alma konusunda hazır olduklarını vurguladı. Takva, “Tekstil kentte kümelenmiş iş merkezleri olduğu için, üretim merkezleri olduğu için sevk ve idaresinin ticaret odası tarafından yapılmasını biz talep ediyoruz.” Dedi.

 

 

Van’da depremden sona hükümet tarafından hayata geçirilen 3 altın projeden birisi olan Tekstilkent halen tam kapasite çalışmayı bekliyor. 2011 yılında çalışmaları başlayan ve geçtiğimiz yıl tamamlanan Tekstilkent bölgede yaşanan olaylar, olumsuzluklar nedeniyle geç tamamlanırken, yapımı esnasında da ciddi sıkıntıların yaşandığı o yatırım bittikten sonra da tartışmalar devam etti. Süreç boyunca büyük firmaların gelme sözü vermesine rağmen gelmediği mevcut yatırımcının da zor şartlarda devam ettiği Tekstilkent bittikten sonra OSB yönetimine devredildi. Halen 8 firmanın faaliyet gösterdiği Tekstilkent’te sorun ve sıkıntılar yaşanmaya devam ederken Van TSO başkanı Necdet Takva orada üretim yapan firmaları ziyaret etti. Ziyaret sırasında sıkıntılarını dile getiren üreticilerin sıkıntıları üzerine konuşan Takva Tekstilkent’in üvey evlat gibi durduğunu söylerken Van TSO olarak bu yatırıma sahip çıkmak istediklerini söyledi. Takva; “Biz bugüne kadar tekstilkentti, mantığını, yer tercihini, yol eksikliğini, elektriksizliğini eleştirmedik. Dedik ki bir yatırım yapılmış oraya Ticaret ve Sanayi Odası bunun başarılı olması için ne görev verirlerse almaya hazırız. Bize deseler ki ticaret odası bir heyet yapın orada bekçilik edin, gelip yaparız. Ama bu konuda bizden bir şey istemediler. Kimse de bize gelmedi.” Dedi. Takva sorunların çözümü için sahiplenmeye hazır olduklarını yineledi.

 

 

TAKVA: GÜÇLÜ BİR KURUM SAHİPLENMELİ

Gerçekleştirilen ziyarette ilk olarak konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Tekstilkenttinde içinde olduğu 3 önemli projenin Van’da hayata geçirildiğini söyledi. Takva şu ifadelere yer verdi: “Fuar kongre merkezi, müze ve tekstilkent gibi 3 önemli proje Van’a kazandırıldı. Müze Kültür Bakanlığı’na bağlı bir projedir, ama fuar kongre merkezi yasal olarak ticaret odasının işletmesi gereken bir yatırımdır. Tekstilkentte kümelenmiş iş merkezleri, üretim merkezleri olduğu için sevk ve idaresinin ticaret odası tarafından yapılmasını biz talep ediyoruz. Bu konuda maalesef karşı bir duruş var. Tekstil kenttin bu şekilde sürdürebilir olması mümkün görünmüyor. Çok fazla sıkıntıları var. Buranın güçlü bir kurum tarafından sahiplenmesi gerekiyor.”

 

 

“BELEDİYE BU İŞİ YÜRÜTEMEZ”

DAKA’nın ihaleyi yaptıktan sonra ortada kaldığını ifade eden Takva, “Burayı sahiplenme DAKA’nın işi değil. Kalkınma ajansı ihalesini yapar, şunu yapar ondan sonra ortada kalır. Özel idareler Van’da zaten yok. Belediye deseniz bu işi yürütemez, çünkü onların işi değil. O yüzden sizlerin bu anlamda bir müteşebbis heyet oluşturup, sizin derneğinizin ve ticaret odasının da içinde olduğu bir organizasyon bu işi sevk ve idare etmesi lazım. Yoksa ne sosyal tesisleriniz istediğiniz düzeyle bir performans gösterebilir ne altyapı sorunlarınız karşılanabilir. İşte bunları karşılayacak bir organizasyona ihtiyaç var. Bu DAKA’nın işi değil, DAKA bir kalkınma ajansıdır. Burada kümelenmiş iş merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda böyle bir görevi de yoktur.” Dedi.

 

 

“MUHATAP OLMAYINCA SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR”

OSB, İŞGEM ve Tekstilkentte sorunların olduğunu ifade eden Takva şöyle devam etti: “Şimdi OSB’de çok ciddi sorunlar var. 1994-95’te kurulmuş ama hala çok ciddi yol ve altyapı sorunu var. Ben kümelenmiş iş merkezlerindeki yönetsel anlayışın Van’da çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Şimdi Van İş Geliştirme Merkezi’nde de (İŞGEM) aynı şekilde sorunlar var. Van Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sorunlar var. Aynı şekilde tekstilkentte de sorunlar var. OSB ve İŞGEM’de muhatap var ancak tekstilkentte bir muhatap yok. Fakat sorunların çözümü konusunda maalesef muhatap belli olmayınca, herkes kendini bu işin dışında tutuyor. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorumluluk almaya hazırız. Gelip senin yolunla ilgilenmenin odaya bir faydası yok ama oda bunu yapmak zorundadır.”

 

 

TAKVA: RANT DEVŞİRMEK DOĞRU DEĞİL

Tekstilkent ile ilgili herkesin konuştuğunu ve siyasete mal edildiğini vurgulayan Takva, “Özellikle politikacılar ve siyasetçilerin çok fazla tekstil kent üzerinden rant devşirmeye çalışıyor. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu pek doğru bulmuyoruz. Buradaki üreticiler üzerinden rant devşirmek doğru değil. Buraya önem verilmesi ve firmalara sahip çıkılması bir haktır. Keşke tekstilkent daha iyi yere yapılmış olsaydı. Ben bu yapılan yerinde çok fizibil bir alan olduğunu düşünmüyorum. Tamamıyla işte o gün ‘kervan yolda düzülür’ mantığıyla tasarlanmış bir mekandır. Van’da düz alan mı yok? Daha fizibil, daha merkeze yakın, daha altyapı imkanlarına erişime uygun hale gelebilecek alan yok mu? Van’da, binlerce alan var. Ama nedense şurayı yaptılar.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“BİRİLERİ BUNDAN RAHATSIZ OLUYOR”

Tekstilkentin yeriyle ilgili hiçbir eleştiride bulunmadıklarını söyleyen Takva şunları dile getirdi: “Biz bugüne kadar tekstilkentti, mantığını, yer tercihini, yol eksikliğini, elektriksizliğini eleştirmedik. Dedik ki bir yatırım yapılmış oraya Ticaret ve Sanayi Odası bunun başarılı olması için ne görev verirlerse almaya hazırız. Bize deseler ki ticaret odası bir heyet yapın orada bekçilik edin gelip yaparız. Ama bu konuda bizden bir şey istemediler. Kimse de bize gelmedi. Bizde bu durumdan vazife çıkartıp bugüne kadar gelmedik. Yani çıkarmak istemedik. ‘Ticaret odası şunu yaptı, bunu yaptı, müdahale etti’ diye bir sıkıntı olmasın diye gelmek ve konuşmadık. Bugüne kadar bu yüzden bekleyeyim bakalım ne oluyor diye tekstilkent ile ilişki biçimimizi bugüne kadar o samimiyete dayalı olarak, başarıya ulaşması yönündeki arzu ve hedefimizin gerçekleşmesi babında stabil tuttuk. Buraya gelmeyişimizin bütün sebepleri bunlardır. Şimdi geldim. Yollar çok kötü ve ben bunu söylerim. Enerji elektrikte sorun var ben bunu söylerim. Birileri de bundan rahatsız oluyor. Çünkü burası üzerinde siyaset devşiren yaklaşım var. Ben bunu çok doğru bulmuyorum.”

 

 

TAKVA: TEKSTİLKENT NAMUSUMUZDUR

OSB yatırımcısı olarak burada faaliyet gösteren bir isim olarak Tekstilkent’te yatırım yapan isimlere hitap eden Takva, “OSB’nin sorunları sizin sorunlarınızdan çok. Şimdi gidin orada araba çıkmıyor. Tekstilkent Van’ın namusudur buna sahip çıkmamız gerekiyor. Tekstilkenttin sevk ve idaresinde eksikliklerin giderilmesi konusunda muhakkak kurumların netleşmesi lazım. Biz talibiz arkadaş. Biz bu görevi almaya hazırız. Birilerinin sizin işlerinizle ilgilenmesi gerekiyor. Sizin elektrik, yol, kanalizasyon ile uğraşmamanız lazım. Kesintisiz enerji, kesintisiz ulaşım sağlanması gerekiyor. Bunlar iyi tasarlanmadı. Cazibe merkezi kapsamında, özellikle tekstilkent biraz üvey evlat gibi durdu.” Dedi.

 

 

BAYRAM: SORUNLARIMIZ ÇOK FAZLA

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan ve tekstilkentin sorunlarını ifade eden Tekstilkent İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Bayram şunları söyledi: “Buraya yapılan tekstilkent batıda illerine göre yapıldı. Ancak burası bir batı ili değil. Yer olarak buranın sorunları var. Burada yapılan binaların bu kadar yüksek olmasına gerek yoktu. Hem elektrik hem de ısınma konusunda yüksek binalar bizi zor duruma sokuyor. Kar yağdığı zaman büyük sorunlar yaşıyoruz. Şu an için kar temizleme çalışması DAKA’nın kiralamış olduğu araç ile yapılıyor. Atlık doğalgaz ödemesi için 4-5 bin lira harcıyoruz. Bunun dışında doğalgaz aboneliğimizi 38-40 bine yaptık. Birde sorunu olmasına rağmen elektriğe 10-15 bin lira arasında bir ödeme yapıyoruz. Bizim bu sorunların çözümü için kepenk mi kapatmamız gerekiyor?”  

 

 

SAMİ: ELEMAN SORUNU YAŞIYORUZ

Ziyarette konuşan Meye Tekstil Yetkilisi İbrahim Sami ise eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Sami, “Biz burada eleman sorunu yaşıyoruz. İş-Kur destekli bir proje kapsamında burada eleman yetiştirmek için bir proje hazırladık ancak bu proje hayata geçmedi. E yazık ki verilen eğitimler kapsamında öğrenciler yetiştiriliyor. Ancak öğrencilere bu eğitimi veren öğretmenlerde işi bilmiyor. Bizim bu işi yapacak elemanlara ihtiyacımız var. Biz kendi elemanlarımızı kendimiz yetiştirmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN’A GELEN FİRMALAR GERİ GİDİYOR”

Van’a gelen firmaların ilk etapta eleman sorunu yaşadığına değinen Sami şöyle devam etti: “Van’a çok sayıda firma geliyor ve yatırım yapmak istiyor. Ancak ilk etapta tüm her şeyi bitirmesine rağmen eleman sorunu yaşıyor. Biz bu yüzden eleman yetiştirmek istiyoruz. Van’ın çok genç bir nüfusu var. Biz bu nüfusun istihdam sahibi olmasını istiyoruz. Ancak işi bilen elemanların olmayışı firmaların buradan gitmesine neden oluyor. Ayrıca bizim kendi yetiştirmediğimiz elemanlarımız da işimize çok yaramıyor. Çünkü işi sevmiyorlar ve hemen işi bırakıp gidebiliyorlar. Bu yüzden elemanları bizim yetiştirmemiz çok daha iyi olur.”

 

 

TAKVA: VERİLEN EĞİTİMLER SORULMALIDIR

Eleman sorunuyla ilgili konuşan Başkan Necdet Takva ise, “Geçtiğimiz yıllarda 500 elemanın yetiştirilmesi için proje yapıldı. Bu elemanlar ne yazık ki tekstilkentte çalışabilecek elemanlar olarak yetiştirilmedi. Bunu sormak gerekiyor o dönemde yetiştirilen elemanlar ne oldu? Bu elemanlar iş sahibi oldu mu? Ya da tekstil için yetiştirilen bu elemanların eğitimi verildi mi? Eğitilecek olan elemanların yerinde eğitilmesi gerekiyor. Buda tekstilkentte olabilecek bir şeydir. Sizin hazırladığınız projenin burada hayata geçilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

 

Yapılan konuşmanın ardından Van TSO Yönetim Kurulu adına Meye Tekstil, İstanbul tekstil ve dernek başkanın Başkan Necdet Takva tarafından teşekkür plaketleri verildi. Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafı ile tamamlandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL/HAKAN İZGİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim