ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) başkanı Necdet Takva, Ekim itibariyle tamamlayacakları görevleri süresince yaptıkları çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı.

 

Takva ilk konuşmasının ardından 4 yıllık çalışmalarının sunumunu yaptı. Shopping Fest’ten Kapıköy’e, toplantılardan tanıtımlara, devlet büyükleri görüşmelerinden, e-Van TSO’ya kadar bugüne kadar yaptıkları tüm çalışmaları kamuoyu ile paylaşan Takva, bu çalışmalarını da bir kitapçık haline getirdi. İşte Takva’nın o sunumu ve Van TSO’nun 4 yıllık çalışmaları...

 

 

DÜNYA REKORU: KAHVALTI

Birlikte başladık birlikte başardık sloganı ile başladık. Biz 4 yıl önce 3 ilke ile yola çıktık. Halen de o 3 ilkede aynı yoldayız. Vesile olduğumuz en önemli işlerden bir tanesi Guinness Rekorlar kitabına yönelik Dünya’nın En Kalabalık rekoru eldi. Bu bireysel bir başarı değil. Van’dan ve Türkiye’nin her tarafından insanların bu rekorda emeği var. Bizim sahip olduğumuz uluslararası bilinirliğe taşıyan en önemli çalışmadır. Van halkı kendi bu emeğinin farkında değil ancak, dünyanın her yerinde bu konuşuluyor. Bu rekorda 51 bin 793 kişi ile kırıldı.

 

VAN SHPOOİNG FEST EKONOMİYE CAN VERDİ

Biz sıkıntılı bir zamana bir döneme denk geldi. 2011 yılında deprem yaşadık. Deprem verilerini hiçbir zaman kendimizden uzak tutmadık. 2011 yılında doğal ve derin bir deprem yaşadık. Bunun ardından bizim yüzümüzü doğuya özellikle de İran’a dönmemiz gerektiğini ortaya koyduk. Bu kapsamda Van Alışveriş Günleri Festivali’nin ortaya koyduk. Esnaf arkadaşlar ile konuştuğumuz zaman burada elde ettikleri ekonomik varlıklar için teşekkür ediyorlar. Bunu sürdürülebilir yapmamız gerekiyor. Kim bunu devir alacaksa bu projeyi sahiplenmesi gerekiyor. Basın mensuplarına da gösterdikleri sahiplikten dolayı teşekkür ediyorum. Bunu sağa sola çekmeden söylüyorum. Ekonomiye can verdi, bu proje. Bu da yine sizlerin emeğidir.

 

 

TÜM ZAMANLARIN GİRİŞ REKORU KIRILDI

Geçtiğimiz günlerde bildiğiniz gibi Kapıköy’den giriş yapan İranlıların sayısı açıklandı. Bu sayıda Van için bir rekordur. Orada bir kapı olmamasına rağmen, günü birlik girişlerde bütün zamanının rekoru kırıldı. Şu anda Türkiye Van’ı konuşuyor. Özellikle İranlı vatandaşların bu kente gösterdiği ilgi konuşuluyor. Bodrum Ticaret Odası bu konuda bizimle bir çalışma yapmak istediklerini söyledi. Bu da bizim kentimizin marka değerini yükselten bir çalışmadır. Bu proje bizim için önemlidir ve altın harflerle bir yere yazabileceğimiz önemli faaliyetlerden bir tanesidir. Hiçbir kentte ticaret odasının işi değildir ışıklandırma ve diğer işleri yapmak. Ancak biz bunu borç bildiğimiz için gönüllü arkadaşlar ile bu işleri yaptık. Büyükşehir Belediyesi, VEDAŞ’ın katkısı, bireysel olarak genç, kadın ve yönetim kurulu üyelerimizin desteği ile bu çalışmalar yapıldı.

 

SORUNLAR HER YER ANLATILDI

İlimizin ve üyelerimizin sorunlarını her platformda üst düzeyde gündeme getirdik. Bunu genelde bölge düzeyde yaptık. Bu Van TSO’nun bölgede ne kadar önemli bir noktada olduğunu göstermektedir. Bu anlamda bize verilen görevlerden kaçmadık. Sizin yüzünü karartacak bir tutumumuz olmadı. Devleti yöneten tüm isimlerden kent için destek istedik. Hiçbir siyasete girmeden kentimiz kalkınmasına yönelik isteyen taraf olduk. İsteyen adam çok sevilmiyor, ancak biz her zaman isteyen olduk.

 

 

30 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Odamız tarafından her platformda dile getirilen, sayısız girişimlerde bulunulan Kapıköy Sınır Kapısı Modernizasyonunda son aşamaya gelindi. Kapıköy büyük bir emeğin, çabanın ve azmin örneğidir. Doğru zamanda doğru aktörlerin, doğu adımlar yapılmış bir çalışmadır. Bizim çok çabamız oldu, ancak doğu aktörlerin, doğru yerde olması bizim içinde bir şans oldu. Yıl sonunda bu tamamlanacak. Van’ın rengini değiştirecek çok önemli bir projedir. Burada herkesin emeği var. Ancak bu bizimde şansımız oldu.

 

SORUNLAR İLİŞKİN ÇÖZÜMLER ÜRETİLDİ

27 sektör ile bir araya gelinerek, sorunlar tespit edildi. Odamız tarafından üyelerimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda birçok eğitim düzenlendi. Bir dönemde 74 farklı konuda 2404 kişiye eğitim verildi. Üyelerimizin yurt dışı ticari potansiyellerinin artırılması amacıyla Orta Avrupa, Bosna Hersek, Tebriz, Urumiye, Hoy, Salmas, Erdebil Odaları ile işbirliği protokolü imzalandı. Odamız ile Capital Dergisi işbirliğiyle Aile Şirketleri 2023 zirvesi düzenlendi. Zirveye konuşmacı olarak Rixos Otelcilik CEO’su Fettah Tamince, Doğtaş Mobilya ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Helvacızade Gıda Ceo’su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil ve Ernst&Young Vergi Hizmetleri Lideri Erdal Çalıkoğlu katıldı.

 

 

ÖNEMLİ TOPLANTILAR VAN’DA YAPILDI

TİM tarafından her ay farklı kentte açıklanan ihracat rakamları ilimizde yapılan organizasyon ile açıklanmasına yönelik talebimiz kabul gördü. TİM, ihracat verilerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla odamızda açıkladı. Türkiye-İran ilişkileri açısından önemli bir yere sahip olan Van’da odamızın destekleri ile İran İhracat Zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde startı verilen istihdam da Milli Seferberlik Programı’na ilk destek veren oda olduk. 4 ayda ek istihdam sayısı 9 bin 982 oldu.

 

TAKVA: GEÇMİŞİMİZİ UNUTMADIK

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın 55. Vefa Yılı görkemli bir programla kutlandı. Ticari hayatımıza katkı sunacak, yeni istihdam olanağı oluşturarak, kentteki istihdam oranını yükseltecek bin 400 yeni girişimciye KOSGEB işbirliğiyle girişimcilik eğitimi ve sertifikası verildi. Üyelerimizin ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak üzere birçok kurum ve kuruluş ile protokoller yapıldı. Yerel esnafın, tüccarın desteklenmesi amacıyla odamız tarafından kamuoyunda duyarlılık bilincini artırmak için billboard, SMS ve basın aracılığıyla “Tüccarına Esnafına Sahip Çık” kampanyasını başlattık. Ayrıca odamız girişinde “Van Üretiyor” adı altında stant açtık. Kamu alımlarının yerel üreticilerden karşılanması amacıyla DMO ile ortak çalışma gerçekleştirdik.

 

VAN BİR DENİZ ŞEHRİDİR

Van Gölü’nde deniz taşımacılığını geliştirmek için yoğun girişimlerimiz neticesinde odamız bünyesinde İMEAK Deniz Ticaret Odası Van temsilciliği kuruldu. Deniz Ticaret Odasının ilk faaliyeti Van Gölü’nde faaliyet gösteren teknelere ÖTV’siz yakıt alım imkanı sağlamak oldu. Van TSO binasında gerçekleşen etkinliklerin basın mensupları tarafından hızlı bir şekilde yayınlanması amacıyla odamız hizmet binasında basın merkezi kuruldu. Üyelerimiz istek ve taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermek amacıyla çift yönlü SMS ve Web sistemi üzerinden çevrimiçi hizmet verilmektedir. İlçelerde bulunan üyelerimizin işlemlerini daha hızlı gerçekleştirmek ve ek maliyetlerden kurtarmak amacıyla Başkale ve Çaldıran ilçelerimizde temsilcilikler açtık.

 

 

VAN’A FEN LİSESİ KAZANDIRIYORUZ

Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde ilimizde 24 derslikli Fen Lisesi yapılmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. TOBB Fen Lisesi 2017-2018 öğretim yılında eğitime açılacaktır. Birçok aile ve öğrenciye gıda ve kırtasiye yardımı yapıldı. 3 yıl boyunca kurulan ramazan çadırı ile binlerce yardıma muhtaç insana iftar verildi. Kan bağışında bulunuldu. Odamız genç girişimciler ve kadın girişimciler kuruları tarafından da yine çok sayıda sosyal etkinlik yapıldı. AB ile yapılan çalışmalar kapsamında birçok çalışma yapıldı. Akdamar Adası’nda verilen konsere odamız öncülük etti.

 

“SÖZ VERDİM AMA BAŞARILI OLAMADIK”

Sunum ve konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Takva,  “Hangi konularda başarısız oldunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Bizim elimizde seçim bildirgemiz var. Mayıs-Haziran 2013’te 5 bin üyemize gönderdik. 2 konu ön plana çıktı. Biz üyelerimizin birçoğu yurt dışına götürmek ve işbirliği görmeleri için söz verdik. Bu konuda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Zaman zaman bunun gereğine inandığımız için bunu söyledik. Söylediğimiz sayıya ulaşamadık. Hem yeterli finansmana ulaşamadık hem de destek mekanizmalarına ulaşma konusunda sorunlar yaşadık.”

 

TAKVA: HALEN BORÇLUYUZ

Odayı devir aldıklarında odanın borçlu olduğunu söyleyen Takva, halende borcun olduğunu söyledi. Takva, “Bir diğer konu bütçe yönetimi konusudur. Biz odayı devir adlığımız odamız borçluydu. 1 milyon 500 civarında bir borç vardı. Şu anda o borç yüzde 50 seviyesinde azalma oldu. Ancak halen borçluyuz. Bunun da sebepleri var. Özellikle mücbir sebep hali nedeniyle depremden bu yana beyanname vermediği için firmalarımız bizde aidat tahsilatı yapamadık. Bu yıllık oda bütçemizin 500 bin lira net kaybına yol açtı. Oda kaynak yönetimi konusunda bir taahhüdümüz yoktu ancak bu anlamda ben kendi adıma kendimi başarısız hissediyorum.” Dedi.

 

 

YENİ YÖNETİMDE “DEĞİŞİM OLACAK” MESAJI

“Yeni yönetimde değişim olacak mı? Yeni yönetimde kadın üyeleriniz de olacak mı?” sorusunu cevaplayan Takva, yönetimde kadın olacak mı sorusuna, espirili bir tavırla “Keşke olsa” dedi. Takva şöyle konuştu: “Biz meslek komitelerimizin henüz tamamını oluşturmadık. Bunun için önce grupların belli olması gerekiyor. Ancak son KHK ile sistem değişti. Bizim meslek komitemiz bir anda 7’den 5’e düştü. Bunları tespit etmekte zamanımızı alıyor. Bizim şu anda bir kadın üyemiz belli. 130 kişilik bir meslek komite asil listesi olacak. Ben istiyorum ki bu sayıya yüzde 10 ile 13 kadın asil listede yer almasını istiyorum. Yeni yönetim kurulu 11’e çıkacak. Başkan yardımcıları dahil bir pozisyon tartışmamız olmadı. Bu anlamda bir değişim muhtemel olacak ve zenginleşecektir. Aday belirlemede de kimin nerede çalıştığına ya da ne yaptığına bakmıyoruz. Bizim için önemli olan odaya olan bağlılığıdır.”

 

TERKİN NEDEN OLMADI? TAKVA CEVAPLADI

“Vergi terkini ve diğer hayata geçmeyen birkaç proje var. Bunlar neden olmadı?” sorusuna da cevap veren Takva şunları söyledi: “Birkaç taahhütten bahsettim. Aslında bunlar taahhüt değil olması gereken şeylerdir. Bunlardan bir tanesi de vergi terkinidir. Vergi terkinini taahhüt etmemiz için kararı veren mekanizmanın biz olmamız gerekiyor. Vergi meselesini çözecek olan mekanizma ise TBMM’dir. Biz bununla ilgili yapılması gereken çalışmaları sunduk. 3 yıllık vergilerin terkin edilmesi gerektiğini söyledik. Ama biz yeterli politik destek görseydik bu olacaktı. Olmamasının sebebi bizim yeterli politik destek almamız olmuştur.”

 

TAKVA: ÇOK KIZDIK AMA...

Terkin olmadığı için kızdıklarını söyleyen Takva ,”Vergi terkini meselesinde kendimizi başarısız görmüyoruz. Çok kızdık sinirlendik, bağırdık çağırdık. Hem politik destek olmadı hem de Van’da bir mekanizma oluşturamadık. Ben karşı çıkanları hiçbir zaman anlamadım. Hiç borcu olmayan insana da sorsan terkin yapsın dersin. Herkes bu konuda destek olmalıydı. Bir karşı duruş yerine en fazla ben bu projeye saygı duyuyorum denilir ve susulurdu. Hem genelde hem de yerelde sahiplenilmemesi ortaya çıktı. Yine ne oldu. 2018’de ödemeler yapılacak, faizler alınmayacak. Bizim bunda da payımız elbette ki var. Sıtma ile çözüm dedik ancak olmadı.” Dedi.

Editör: TE Bilisim