MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN

Defalarca “Kapıköy açılmalı” çağrısına rağmen bir türlü açılmayan Kapıköy için bu kez sıradışı bir şekilde sosyal medyada “Kapıköy’ü açmayın” diyerek gündeme getirip açılması yönünde tavır ortaya koyan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın ve kentteki birçok kurum, kuruluş ve dinamiğin çağrısı cevapsız kaldı. Ülkenin Batısı’nda kapılar açıkken Van’da tedbirli açılma çağrılarına rağmen hala kapının açılması konusunda hiçbir adım atılmazken Başkan Takva konuyu son olarak katıldığı bir programda dile getirdi. Takva, Van ile ilgili çifte standardın uygulandığını söyleyerek, “Batı kapılarında ne yapılıyorsa aynısını yaparak Kapıköy’ü de kontrollü olarak açabiliriz.” Dedi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan başlayan Koronavirüs Türkiye’nin sınır ticaretini de vurdu. Komşumuz İran’da birçok ölüme yol açan ve sınır kapılarının kapanmasına neden olan virüs nedeniyle İran ile ticaret yapan sınır ili Van ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Virüsün Türkiye’de görülmesinden kısa bir süre sonra kapatılan kapılar ve uçuşların en büyük kayıp yaşatan geçiş olan Kapıköy’ün kapatılması çok konuşulan bir konu olurken, 2021 yılında da gündem yine Kapıköy’ün açılması oldu. Mart ayından bu yana Türkiye’de görülmeye başlayan ve o günden bu yana kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı Van’ın ekonomi kapısı olarak vurgulanırken, koronavirüsten kaynaklı Van ekonomisinin her geçen gün batışa geçtiği kaydedildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” programında yaptığı konuşmada Kapıköy Sınır kapısının kontrollü açılmasını talep etti.

KAPALI KALDIĞI HER GÜN ZARAR…

2020 yılında yaşanan onlarca felaket dünyada olduğu gibi ülkemize de onlarca sıkıntı yaşanmıştı. Depremler, seller, batan tekneler ve daha birçok felaketle anılan 2020 yılı bitti ve 2021 yılı resmen başladı. Yeni yılda beklentiler dile getirilirken, en büyük beklenti ise ekonomik olarak yaşanan sıkıntıların yeni yılda tekrarlanmaması oldu. 2020 yılının başında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan başlayan Koronavirüs en büyük zararı Türkiye’nin sınır ticaretine vurduğu zarar oldu. Komşumuz İran’da birçok ölüme yol açan ve sınır kapılarının kapanmasına neden olan virüs nedeniyle İran ile ticaret yapan sınır ili Van ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Virüsün Türkiye’de görülmesinden kısa bir süre sonra kapatılan kapılar ve uçuşların en büyük kayıp yaşatan geçiş olan Kapıköy’ün kapatılması çok konuşulan bir konu olurken, 2021 yılında da gündem yine Kapıköy’ün açılması oldu. Mart ayından bu yana Türkiye’de görülmeye başlayan ve o günden bu yana kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı Van’ın ekonomi kapısı olarak vurgulanırken, koronavirüsten kaynaklı Van ekonomisinin her geçen gün batışa geçtiği kaydedildi.

KAPIKÖY ÜLKE EKONOMİSİNİ ETKİLEDİ

Ekonomi gazetecilerinin Türkiye’deki en etkin sivil toplum kuruluşu Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Anadolu ekonomisinin nabzını tutan etkinliği devam ediyor. Şehirlerin meslek odası başkanlarıyla yaygın ve yerel ekonomi gazetecilerini videokonferans üzerinden bir araya getiren iki saatlik programına bu hafta Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı katıldı. Moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak ve EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın birlikte gerçekleştirdiği programda Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, pandemi dolayısıyla kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın sadece Van ekonomisini değil ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

KAPIKÖY KONTROLLÜ OLARAK AÇILSIN

Yeni yıla yeni beklentilerle giren Van’ın gündemi yine “Kapıköy’ün açılması” konusu oldu. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Ekonomi Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” programının konuğu oldu. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Takva, kentin ekonomik gelişmeleri anlattı. Başkan Takva, İran Sınır Kapısı’nın kontrollü açılmasını talep etti.

“ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ”

Batı şehirlerindeki sınır kapılarının her türlü önlemin alınarak açık tutulduğunu, böylece o bölgelerdeki şehirlerin turizm ve ticaret imkânlarından yararlanmaya devam ettiğini belirten Takva, “Van’a uygulanan bu çifte standardın sona erdirilmesini bekliyoruz. Pandemi öncesi 1 milyona yakın girişin sağlandığı kapı bugün kapalı. İran’dan gelen turistlere yönelik yaptığımız yatırımlar atıl kaldı. Oysa test yaparak Batı kapılarında ne yapılıyorsa aynısını yaparak Kapıköy’ü de kontrollü olarak açabiliriz” ifadelerini kullandı.

TAKVA: KAMU YATIRIMLARI ÇERÇEVESİNDE HÂLÂ ÇOK EKSİĞİMİZ VAR

Verilen teşviklerle Van’da konfeksiyon başta olmak üzere birçok sektörde yatırım sürecinin başladığını ve başarılı sonuçlar alındığını anlatan Takva şöyle konuştu: “Türkiye’nin 80 kentinden farklı olarak çok uzun bir süredir yerelde kayyumla yönetiliyoruz. Bunun sıkıntılarını yaşayan bir kentiz. Van, öncelikle merkezi yönetimden olmak üzere herkesten sevgi ve ilgi bekliyor. Kamu yatırımları çerçevesinde hâlâ çok eksiğimiz var.”  

Editör: TE Bilisim