ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN - Van’da istihdama yönelik güzel işlerin olduğunu söyleyen Takva şöyle devam etti: “Özellikle istihdamın geliştirilmesi konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Hepimiz beraber bunu gözlemiyoruz. Tekstilkent kendini bu anlamda ispatlamıştır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Tekstilkentin çarpan etkisi ile şehir merkezinde ve OSB’de de benzer işyerleri açılıyor. Kent bu anlamda son 1 yıl içerisinde iş gücüne neredeyse 2 bine yakın yeni genç insanın katılımıyla Van’ın göreceli rahatlamanın olduğunu söylemek gerek. Van TSO’da buna çok kayıtsız değil. Hem tekstil fabrikalarının kentte yatırım yapması konusunda kararlılığımız var. Biz hiçbir zaman bu anlamda tekstilkentte öteleyici bir bakışta olmadık. Orada bir yatırım var ve hepimizin buna sahip çıkması gerekiyor.”

 

“CAZİBE MERKEZLERİ DÖNEMİ BAŞLIYOR”

Van’da 300 kişiyi istihdam eden yeni bir tekstil fabrikası konusunda da konuşan Takva, “Biz bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. 300 genç insan burada istihdam ediliyor. Bu da kentimiz için önemlidir. Van’da çağrı merkezleri dönemi başladı. Yaklaşık 3 yıldır kovaladığımız bir meseleydi. Zaman zaman müjdeyi verelim mi, vermeyelim mi diye ikilimler yaşadığımız dönemler oldu. Şimdi memnuniyetle ifade edebilirim ki 600-700 kişiyle başlayacak 2 tane çağrı merkezimiz oluyor. İlki Van TSO’nun kendilerine tahsil ettiği ve Fransız ortaklı olan bir şirket. Bir diğeri ise OSB’de çağrı merkezi kuracak olan bir şirket var. Tahminim Kasım ayı ortalarında bu 2 şirket başlayacaklar. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. OSB’deki yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek. Bizim oda altındaki ise 150 kişiyle başlayacak. Bunlar genç işsizlerin çok olduğu ilimiz için önemlidir ve desteklememiz gerekiyor. Bu insanları motive ediyor. Şehrimizin markalaşması önemli katkı sağlayacaktır. Bunlar uluslararası yatırımcılardır.” Dedi.

 

TAKVA: BU VAN’IN BAŞARISIDIR

Van TSO’nun önemli odalar ile toplantılara davet edildiğine işaret eden Takva şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde Moldova’da bir toplantı oldu. Van TSO’nun bu toplantıya 6 ticaret ve sanayi odası ile birlikte davet edilmesi bence bir anlamı var. Önümüzde oda seçimleri var. Şu anda bizim birlik nezdinde oluşturduğumuz ilişkiler ile iz şimdiden farklılık yaratmaya başladık. Bu Van’ın başarısıdır. Bireysel olarak Necdet Takva ismi etrafında ifade edilebilecek bir gelişme değil. Moldova’da 6 TSO bünyesinde davet edildik. Önümüzdeki günlerde Van’da önemli bir toplantı olan Helsinki zirvesinin bir ayağı Van’da olacak. Bu gibi toplantıların Van’da olması önemlidir. Bu konuda Burhan Kayatürk’ü aradım ve destek vermeye hazırız dedik. Güney Afrika’da yapılacak olan ve PODEM şirketinin davet ettiği TSO’lar arasında bizde varız. Burada da bir toplantı yapacağız.”

 

TAKVA: MÜRACAAT OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Takva konuşmasının ardından gazetecileri sorularını cevapladı. İlk olarak Cazibe Merkezleri sorusunu cevaplayan Takva şunları söyledi: “Bilindiği üzere Başbakan Eylül 2015’te Diyarbakır’da Cazibe Merkezleri programını açıkladı. Cazibe merkezleri açıklamalarının ardından biz hemen gerekli çalışmaları başlattık. Özellikle istihdam ve anahtar teslimi fabrika modelleri ile hayata geçirilmesi adına bir program hazırladık. Şimdi o program da geldiğimiz noktada aslında yatırımcıları olumsuz etkileyen bir sürece girdik. Türkiye’de Cazibe merkezleri programında üç tane yer almaktadır. Van’dan da 167 tane yatırımcı DAKA’ya müracaat ederek yatırım için başvuruda bulunmuştur. Yaklaşık 30 firmada Ankara’da Kalkınma Bakanlığı’na Van’a yatırım yapma yönünde müracaatlarının olduğunu biliyoruz.”

 

“BİRAN ÖNCE SONUÇLANMASI GEREKİYOR”

Takva, “Yaklaşık 200 yatırımcı şu an Van’da yatırım yapmayı planlayan firmalar var. Bu müracaatların toplam yatırım miktarı 200 Milyar liradır. Cazibe merkezleri programının 2017 yılı için ön gördüğü miktar ise bin 700 Milyar liradır. Yani bu kaynak 23’e paylaştırılacak bir kaynaktır. Tabi bu sürdürülebilirdir. 2017’de bu kadar öngörülmüş olabilir fakat 2018’de farklı bir rakam olarak açıklanabilir. Yani sadece Van’da başvurular bile Türkiye başvuru yapan 23 il için verilen bütçeden daha fazla bütçeye tekabül ediyor. Elbette bu başvurularda stratejik yatırımlar öncelikli olacaktır. Fakat biraz önce olması ve sonuçlanması Van’ın lehinedir. Bu müracaatlar içinde maksimum 5 projenin çıkacağını tahmin ediyorum. Olası yatırımcılar bile Van’a yatırım yapmak için Cazibe Merkezleri programı kapsamında Van’da yapılacak yatırımları bekliyorlar. Bu kamuoyunda yatırım ortamını olumsuz etkileyen bir süreci evirmek ve bezdirtmek üzeredir. Hükümetin biran önce bu cazibe merkezleri destek programını açıklayıp yatırım yapmak isteyen ve kamuoyundaki bu beklentiyi ortadan kaldırması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

 

ÇEVRE YOLU KONUSU YİNE GÜNDEMDE

İskele Caddesi’nin çift yön olmasıyla ilgili de konuşan Takva son olarak, “Vali Bey ile İskele Caddesi’nin çift yön olması konusunda görüşmemiz oldu. Bu konuda bir çalışma olacak. Civarda oturan vatandaşların bu konuda bir beklentisi var. Bunun için bir karşı duruş yok ama bunun pratiğe dönüşmesi gerekiyor. Çevreyolu meselesi hep tartışılıyor. Sizde bunu takip ediyorsunuz. Politikacılarımızın bunu takip etmesi lazım. O konuda talebimiz var. Van kamuoyunda konuşulan ve tartışılan meseleler bunlardır. Çok özel gündem ile bir araya gelmek değil. Zaman zaman bir araya gelmek ve sorunları ortaklaşarak konuşmak ve kentimizi markalaşma yolunda katkı sunmaktır.” Şeklinde konuştu.

 

VAN TSO İLE İLGİLİ İDDİALARI DEĞİNDİ!

Oda ile ilgili kamuoyunda bir takım spekülasyonlar olduğuna vurgu yapan Takva, “Bunların hiç birinin somut bir karşılığı yoktur. Türkiye’de kendini teftiş ettiren ve denetleyen başka bir oda yoktur. Bunu çok net ifade edeyim. Bunu söylerken de altı boş bir beyan olarak söylemiyoruz. Çıkıp medyanın önünde biz Türkiye’nin en şeffaf odasıyız demenin arka bir planı da var. Biri de derki sen değilsin ben şeffafım der. İşte o zamanda bir tartışma olabilir. Biz bütün bu olasılıkları da göz önüne alarak bu yönetimsel dönemimizde TSO’nun hiçbir gereksiz bir tarafı olmadığını açıklıkla ifade edebiliriz. Bu yüzden de mutlu ve heyecanlıyız. İyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Sadece işimizi yapmakla kalmıyor iyi iş yapıyor ve Van halkının da sahipliği çerçevesinde de çalışmalarımızı yürütüyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim