Van Ticaret Odası’nın kentte yatırım yapmaları noktasında yoğun çaba harcadığı, bu çabalarından dolayı da bir dönem eleştiri yağmuruna tutulduğu çağrı merkezleri kentin en büyük istihdam yaratıcıları oldu. Birkaç yıl içinde birden fazla çağrı merkezi şirketinin geldiği ve her geçen gün kapasite artırdığı Van’da, binlerce genç bu şirketlerin yatırımları sonrası iş sahibi oldu.

VAN’IN İLK ÇAĞRI MERKEZİNE ‘MOTİVASYON’ ZİYARETİ

Van’da bundan birkaç yıl önce girişimleri yapılan çağrı merkezleri kısa zaman içinde binlerce kişinin istihdam edildiği iş kapılarına dönüştü. Kentte WebHelp ile birlikte başlayan çağrı merkezi yatırımları birden fazla şirketin yoğun istihdam yarattığı iş alanlarına dönüşürken, bu merkezlerin Van’a gelmesinden öncü rol oynayan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) desteğini ortaya koydu. Yılın ilk ziyaretini kentte faaliyet gösteren WelpHelp firmasına yapan Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, kentteki yatırımların en büyük destekçisi olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ile birlikte şirketin kentte inşa ettiği ikinci çağrı merkezi hakkında bilgi aldı. Van’ın ilk çağrı merkezi olan WEBHELP’in istihdama olan katkısına teşekkür edip her türlü desteği vermeye devam edeceklerini bildiren Van TSO ve DAKA yetkilileri ziyaret sonrası yaptıkları değerlendirmelerde çağrı merkezleri, tekstilkent firmaları gibi yatırımcıların kentte yarattığı iş fırsatının önemine değinerek bu anlamdaki yatırımların devamlılığına vurgu yaptı.

1200 KİŞİYE İŞ KAPISI OLUDLAR

Kısa süre öncesine kadar birçok ilde yatırımları varken Van’da tek bir yatırımı bile bulunmayan çağrı merkezleri, Van’ı en gözde kentler arasına yerleştirdi. Van TSO’nun yoğun çaba harcayarak davet ettiği, alan açtığı çağrı şirketleri bu süre içinde yatırım ağını genişleterek en büyük istihdam yaratan firmalar oldu. Bu firmaların ilki olan ve yaklaşık 3 sene önce Van’da kurulan WebHelp çağrı merkezi 1.200 kişiye istihdam sağladı. Kentteki ilk yatırımının ardından pandemi sürecinde üç katlı yeni merkezini de inşa eden şirketin bu yatırımı tamamlanırken Van TSO ve DAKA heyetleri bu merkezi ziyaret ederek, yatırımlarından ve ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Van TSO eski genel sekreteri Ramazan Temizer’in de yöneticileri arasında yer aldığı Wephelp’in yeni yatırımı ile ilgili bilgiler alan heyet bu ziyaretin ardından bazı değerlendirmelerde bulundu.

TAKVA VE GÜRAY YENİ MERKEZİ İNCELEDİ

Çağrı merkezini yerinde ziyaret eden Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, istihdam alanı yaratan firmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundular. Webhelp Firmasının Van’ın ilk çağı merkezi olduğunu belirten Başkan Takva, Wephelp hem de organize sanayi bölgesinde bulunan ve istihdam aşamasına gelmeyi bekleyen iki tane çağrı merkezlerinin artık Van’da kurumsal bir düzeyde büyüme trendi içerisinde olduklarını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” Dedi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise “Son yıllarda da özelikle hükümetimizin uygulamakta olduğu 6. Bölge teşvik desteklerinden dolayı tekstil, çağrı merkezleri gibi emek ve ön sektörlerden bölgemize ve ilimize ciddi bir talep var. Bizde DAKA olarak yatırımcıları ihtiyaç duydukları, problem yaşadıkları alanlarda altyapı iyileştirme yönünde faaliyette bulunuyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

TAKVA: AMAÇ, İSTİHDAMDA YAŞADIĞI TEMEL SORUNLARI ÇÖZMEK

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “2021 yılının ilk ziyaretini emek yoğun sektörlerden biri olan ve aslında Van’da fark yaratan önemli bir işletmemizi ziyaret ettik. Tekstil, Organize Sanayi Bölgesi, İŞGEM kadar hatta diğer kümelenmiş iş alanları kadar önemli ve gizli bir büyüme trendi olan ilimizdeki ilk çağrı merkezini ziyaret ettik. Gururla ifade etmeliyim ki bugünkü istihdam potansiyeli ile kentte genç işsizliğin önlenmesi konusunda önemli bir aşamaya geldiklerini gözleme fırsatı bulduk. DAKA Genel Sekteri İbrahim Halil Güray ve Van TSO yöneticileri ile birlikte bu ziyareti gerçekleştirdik. Amacımız şunu vurgulamak özellikle genç işsizliğin Türkiye ortalamasının üç katı üzerinde olduğu ve genç nüfusun çok fazla olduğu hatta sıralama da ilk üçte olduğu ilimizin istihdamda yaşadığı temel sorunları çözmek, istihdamın iş dünyası üzerindeki baskısını önlemeye yönelik oluşan çağrı merkezine de bir merhaba maiyeti oldu. Tabi Wephelp ilk kurulduğu zaman ya da ilk Van’da yatırım kararı aldığını dönemlerde biz bunu gizlemek zorunda kaldık çünkü Türkiye’deki bürokratik ve politik yapı ne yazık ki kendi lobi imkân ve olanaklarıyla bu tür yatırımları kendi kentlerinde toplamak üzere yönlendiriyorlardı. O dönem bizde bu firmayla yaptığımız görüşmelerde bunu özenle bir nazar boncuğu gibi cebimizde saklama gereği duyduk.” İfadelerini kullandı.

“YEREL DİNAMİKLER ROL ÜSTLENMELİDİR”

Bölgede meydana gelen olaylar belki bir güvenlik endişesi oluşturmuş olacaktı ki yaklaşık üç sene sonunda firmanın kurumsallaşmasının gerçekleştiğini aktaran Takva, “Bizde o zaman Van TSO olarak odanın bir alanını kendilerine bedelsiz tahsis etme yönünde bir çaba içerisindeydik. Ancak daha sonra firma kendi uluslararası çerçevesinde bunu da karşılıklandırdı. Bugün geldiğimiz noktada hem Wephelp hem de organize sanayi bölgesinde bulunan ve istihdam aşamasına gelmeyi bekleyen iki tane çağrı merkezlerinin artık Van’da kurumsal bir düzeyde büyüme trendi içerisinde olduklarını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2021 yılına iyi başlamak istedik ve bu sektörün Van’da kendini kanıtlanın mutluluğunu yaşadık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Belki de gurur duyabileceğimiz bir faaliyetle başladık 2021 yılına. Van’ın yerel dinamikleri, aktörler yani en üst düzeyden en alt düzeye kadar temsiliyet makamında olan insanların samimiyetle bu emek yoğun sektörleri desteklemek, onları motive etmek gibi bir rol üstlenmeleri gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 “ONLARDAN ÇOK BİZİM BU İŞİ SAHİPLENMEMİZ GEREKİYOR”

Van’da kurulan ve kurulmak için gelen yatırımcılara destek olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Takva, şöyle devam etti: “Bunlar kurumsal firmalar Van özelinde onların algısı ve verdikleri istihdam potansiyelini reklam etmek, bunun üzerinde bir algı oluşturma gibi bir ihtiyaçları yok. Buna bizim ihtiyacımız var, bizimde doğru aktörleri doğru şekilde tanımlamamız lazım. Bu sektörlerin Van için ne kadar kıymetli ve özel olduğu konusunda belki onların bir algısı yoktur ama bizim nezdimizde bu adamların yaptığı işlerin kıymetli olduğunu sıklıkla vurgulayıp bu insanları motive etmemiz lazım. Bu bizim için çok önemli ve diğer çağrı merkezlerini de bundan ayrı tutmak istemiyorum. Yani özelde biz o firmayı ziyaret ettik diye sadece bu firma üzerinde konuşuyoruz. Herkes Nike firmasını örnek gösteriyor ama bugün Van’da Defakto ve Zara gibi büyük firmalara ürün üreten ihracat yapan tekstil firmaları da var. Onlardan çok bizim bu işi sahiplenmemiz gerekiyor.”  

GÜRAY: AMACIMIZ İŞSİZLİK ORANLARINI DÜŞÜRMEK

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, ise ziyaret sonrası yaptığı değerlendirmede “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz günden bugüne özellikle genç nüfus potansiyelimizi hem ekonomik hem de sosyal hayata entegrasyonu sağlamak için birtakım faaliyetler yürütüyoruz. Son yıllarda da özelikle hükümetimizin uygulamakta olduğu 6. Bölge teşvik desteklerinden dolayı tekstil, çağrı merkezleri gibi emek ve ön sektörlerden bölgemize ve ilimize ciddi bir talep var. Bizde DAKA olarak yatırımcıları ihtiyaç duydukları, problem yaşadıkları alanlarda altyapı iyileştirme yönünde faaliyette bulunuyoruz.”

AMAÇ DAHA ÇOK GENCİ İŞ SAHİBİ YAPMAK!

“Son yıllarda özelikle sanayi altyapısını iyileştirme, cazibe merkezlerini destekleme programı kapsamında tekstil kent 1. Etap projesi, altyapısını tamamladığımız ve tahsise başladığımız 2. Etap projesi de vereceğimiz bazı örnekler. Muş, Bitlis ve Hakkâri gibi yerlerde de sanayi altyapısını iyileştirmeye yönelik bazı faaliyetlerimiz oldu. İnşallah 2021 yılında özelikle tekstil ve çağrı merkezleri gibi sektörlere finansman desteği, 36 ve 48 vadeli belli bir süre geri ödemesiz faizsiz kredi desteği gerekli işletmelere sağlayacağız. Amacımız burada gençlerin daha fazla istihdama yönelmesi ve işsizlik oranlarının düşürülmesi.” Dedi.  

GENÇLER HEM PARA KAZANIYOR HEM DE DENEYİM

Cümlelerini sürdüren DAKA Genel Sekreteri Güray, 2015 yılında daha çok sanayi anlamında toplumun geneline hitap edecek projeler yoğunlaştırdıklarını kaydederek şunları söyledi: “2021 yılında yine sanayi altyapısını iyileştirmeye yönelik destekler devam ederken diğer taraftan da özel sektöre destek vermeye devam edeceğiz. Özelikle Van halkından önce Van’ın yerel dinamikleri, kurumları ve özellikle ekonomik aktörlerinin bu tarz yatırımlara sahip çıkması gerekiyor. Bu sektörlerin sorunlarını ise ortak bir yapıyla çözmemiz gerekiyor. Van’daki bütün yerel yöneticilerin bu konuda iştahlı olduklarını düşünüyorum. Bugün ziyaret ettiğimiz Webhelp çağrı merkezinin yatırımı bizim için çok anlamlı çünkü 1200 gencimiz istihdam ediyor. Burada çalıştıkları süre boyunca CV’lerine birçok özellik daha ekleniyor, bu da bizim için çok önemli. Bu yatırımı yaptıklarından dolayı firma yetkilerine teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim