ŞEHRİVAN HABER - 7 Nisan’da yapılacak Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine kısa bir zaman kaldı. Seçim için geri sayım yapılırken mevcut başkan Necdet Takva da sahadaki çalışmalarını ve yeni dönemdeki projeleri açıklama konusunda vitesi artırdı.

 

Geçtiğimiz günlerde açıkladığı 17 proje ile yeni süreci değerlendiren Takva, geniş bir değerlendirme ile bu çalışmaları ve yeni süreçteki hedefleri konuştu. Van’ın güçlü lobi ihtiyacını vurgulayan Takva, açıkladıkları 17 projenin kentin 20-30 yılına etki edecek çalışmalar olduğunu vurguladı. Takva, geçtiğimiz seçimde olduğu gibi bu seçimi de kazanmaya odaklandıklarını söyleyerek: “Dualarla Yola Çıktık ve Kazandık, Bunu Tekrar Başarmak İstiyoruz.” Dedi. Van TSO’da seçim süreci sürüyor. Adaylar bir taraftan seçmenleri gezip esnaf ile yeni dönemi konuşurken bir taraftan da projeleri konuşuyor. Seçim süreci yaklaşırken Necdet Takva, 17 proje ile Van TSO yeni dönem ile ilgili startı da vermiş oldu. Çalışmalarını sürdüren Takva, bir kaç gün açıklanan projelerin ardından yaptığı geniş bir değerlendirme ile bu projelerin uygulama süreçlerini ve önemini konuştu.

 

GÜÇLÜ LOBİ VURGUSU

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Necdet Takva, Van TSO’nun yeni dönemdeki en önemli misyonunun Van’ın uzun süredir gündemden düşmeyen güçlü lobi faaliyeti olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Malumunuz 7 Nisan’da yapılacak olan seçimlere çok az bir süre kaldı. Nihayetinde gruplar artık son incelemelerini yapmak için yoğun bir çalışma içindeler. Bizlerde seçim süreci takip ediyoruz ve çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Van için çok ama çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir Kurumun yönetimine tekrar adayız. Van çok önemli bir şehirdir. Dolayısıyla bu şehrin elbette güçlü kurumlara, güçlü temsiliyetlere, etkin bir Lobiye ihtiyacı var.”

 

PROJELER İÇİN “BU DAHA BAŞLANGIÇ” DEDİ

“Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odası kurum ve kuruluşlardan en önemli Meslek odalarından bir tanesidir. Bizlerde bu çerçevede en iyi bir şekilde kurumsal yapıya zarar vermeden kurumun hak ettiği bir şekilde temsil edilmesini sağlamak adına çalışmalarımızı titizlik ile sürdürmekteyiz. Bizler önümüzdeki dönem üyelerimiz bizleri tercih etmesi durumunda neler yapacağımıza dair projelerimizi yavaş yavaş kamuoyuyla paylaşmaya başladık. Bunlar daha önce Van ilinde üzerine yoğunlaştığımız alt yapısı hazırlanıp tamamlanmış projelerdir. Gelecek dönemde kent yararına aynı zamanda kurumsal yapının gerektirdiği çerçevede hayata geçirmek için özenli çalışmalar ile kamuoyuna açıkladık.” dedi.

 

BU PROJELER KENTİN 20-30 YILINA ETKİ EDECEK PROJELER

Hazırladıkları projelerin uygulanabilir olduğuna vurgu yapan Takva, “Kentin 20-30 Yılına Etki Edecek Projeler Hazırladık.” Diyerek projelerini değerlendirdi. Takva projeler ile ilgili olarak ayrıca: “Piyasada çok fazla proje fikirleri dolaşıyor ama uygulanabilirliği yada kendi etki alanında olup olmaması meselesine de vurgu yapmak gerekiyor. Bizler su üzerinde yürümeye çalışmayacağız, ayakları daha sağlam yere basan, uygulanabilir, kent yararına, kentin gelecek 20-30 yılına etki edebilecek yaklaşımlar ile projelerimizi geliştirmekle birlikte bunları efektif hale getirebilme çabası içindeyiz. Ekonomide Değişim Hareketi kurulduğu günden buyana uygulanabilir çalışmaları hayata geçirmeye çalışıyor. Biz 4 buçuk yıl önce yola çıktığımız zaman 5 bin tane üyemize seçim bildirgemizi dağıtmıştık. Bizler rakiplerimizden en azından şunu beklerdik. Seçim bildirgesi üzerinden bir inceleme yapmalarını beklerdir. Çünkü oturup bir değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Değerlendirme yapmadan kamuoyunda farklı algılara yönelmelerini ben doğru bulmuyorum.”

 

“VAN TSO ÜYELERİ EN MAKUL KARARI VERECEK!”

“Biz eğer muhalif bir ekip olmuş olsaydık, önce 4 buçuk yıl içerisinde söyleyip yapamadıklarını değerlendirirdik. Fakat ne yazık ki böyle bir yaklaşım söz konusu değildir. Ben Van Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi tacir ve esnafın, sanayicilerin en makul şekilde karar vereceklerine inanıyorum. Bu insanlar hakikaten büyük riskler alarak, istihdam yaratan insanlardır. Bizimde ortaya koyduğumuz proje fikirlerimizi mutlaka değerlendireceklerdir. Bu projelerimiz kentin gelecekteki vizyonuna nasıl hayat bulanacağına dair nasıl bir algı oluşacaktır ve onlarda bunun kararını bu çerçevede vereceklerdir.” dedi.

 

TAKVA: DUALARLA YOLA ÇIKTIK VE KAZANDIK

Takva: 19 grubu da kazanma gayesiyle çalıştıklarına vurgu yaparak: “Bizim durumumuza ilişkin olumlu yaklaşım olduğuna biliyorum. Bu konu da herkese çok teşekkür ediyorum. Hiç tanımadığınız insanların büyük teveccühlerle çalışmalar yürüttüklerine şahit oluyorum. Biz geçen seçimler de şunu söylemiştik. Yani bize belki de kazandıran en önemli şey bizleri seven ama tanımadığımız insanların duasıydı. Ben bu seçim sürecinde de bunu çok iyi bir şekilde hissediyorum. Ben Van Halkının seçmen olsun yada olmasın dualarıyla bu ekibin tekrar başarılı olacağına inancım tamdır. Bizim hedefimiz 19 grupta fire vermeden, hiçbir grubu kaybetmeden Ticaret ve Sanayi Odası meclisini oluşturmaktır. Bunun çok yoğun işaretlerinin olduğunu görüyor ve biliyoruz. Çünkü insan kazandığına sevinemiyor, kaybettiklerine üzülüyor ve bunu çok derinden hissediyoruz. Umuyor ve diliyorum ki hiçbir grubumuza ilişkin bir üzüntümüz olmaz ve 19 grubu Ticaret ve Sanayi Odasına yakışır kurumsal bir meclis oluştururuz. Bu meclis içerisinden de gerekli organları oluşturacağız. Süreç halen devam ediyor, yakın zaman da tekrar projelerimizi komplike bir şekilde kamuoyuyla paylaşırız.” dedi.

 

VAN’IN KONUŞULMASINDA VAN TSO’NUN EMEĞİ YADSINAMAZ!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Necdet Takva, “Projelerimizin hepsi Kentin öncelikleri arasında hayata geçirmek istediğimiz projelerdir. Öncelikle bizim Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı çok güçlü bir hale getirmemiz gerekmektedir. Kent ekonomisini sadece kapalı bir ekonominin ötesinde hem ülke ekonomisine entegre edecek ve rekabet edebilecek üstünlüğü haline gelebilecek bir şehir haline getirmemiz lazım. Van Türkiye’nin en doğu ucunda çıkmaz sokak olarak tanımlanan bir şehirdi. Fakat yapılan çalışmalar ile bugün çıkmaz sokak olmanın ötesine geçerek bizleri orta doğuya, uzak doğuya, yakın doğuya bağlayan önemli bir kent olmaya başladı. Türkiye’de en çok konuşulmaya başlanan bir kent olmaya başladı. Tabi burada Ticaret ve Sanayi Odası’nın emeği yadsınamaz.”

 

VAN HALKI ÇOK İYİ BİLİYOR!

“Kaldı ki şuan bizim bir sınır kapımız olmamasına rağmen bizlerce insanın şehrimizi tercih etmesi Ülkeye yayılmak için şehrimizden geçiyor olmasının bir çekiciliği ve bir cazibeliği var. İlimizin bu çekicilik ve cazibesinin tabi ki bir arka plan içermektedir. Bu arka planda nitekim bir emek vardır. Bu emeğin yüzde doksanı Ticaret ve Sanayi Odası’nındır. Bu emekte herkesin bir çabası oldu ve doğru kararlar ile doğru adımlarla birlikte samimi destek ve isteği ile oluştu. Bunu Van Halkı çok iyi bilmektedir ve takdir etmektedir, nihayetinde üyelerimizde bunu çok iyi görmekte ve bilmektedir. Biz kimseye bireysel çıkarlar vaat etmiyoruz. Bizim böyle derdimiz de yok. Bizim amacımız kentsel büyümeyi bütüncül bir yaklaşım ile hayata geçirmek çabasındayız. Dolayısıyla bu bütüncül yaklaşım içerisinde kentsel büyümeyi sağlayacak projeler bizim için öncüdür.” dedi.

 

EN ÖNEMLİSİ KAPIKÖY!

Takva, Kapıköy konusunun öncelikli olduğuna vurgu yaparak şu sözlerle değerlendirdi: “En çok arzu ettiğim 24 saat açık bir Kapıköy sınır kapısı görmek istiyorum. Kapıköy sınır kapısının 24 saat açık kalması bizim için en önemli işlerden bir tanesidir. Bunun akabinde Başkale İlçemizde STM şeklinde örgütlenmiş bir Gelincik Gümrük Kapısını görmek istiyorum. Çaldıran İlçemizde Çilli Kapısını STM düzeyinde örgütlendiğini en azından bu sürecin başladığını görmek istiyorum. Bizim burada tüccar sayımızı arttırmamız gerekmektedir, Ticareti arttırmamız gerekmektedir. Bizim girişimci iş adamı sayımızı arttırmamız gerekmektedir. Bizim bu kentte memurdan çok esnafa ihtiyacımız var. Yani maaş üretenlerin sayısını artırmamız gerekmektedir. Maaş üretenlerin sayısı artıkça kentsel ekonomi büyüyecektir.” dedi.

 

VAN’A TEK PROJE İLE 750 İSTİHDAM SAĞLADIK

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Necdet Takva son olarak şu ifadelere yer verdi: “Erzurum’da Kalkınma Bakanının da katıldığı bir programda kalkınma Bakanı bana sordu; Ticaret ve Sanayi Odası olarak Van’a kaç tane yatırımcı getirebildiniz. Bende iki tane çağrı merkezi kurdurduk, net 750 genç insanı istihdamını sağladık. Bu bile Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihsel süreç içerisinde geldiği yeri gösteriyor. Bununla birlikte üç tane Tekstil Firmasının Van’da fabrika kurmalarına öncülük ettik. Bunlar çok somut örnekler olmak ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası’nın arka plan oluşturarak büyük çabalar ve emekler harcayarak lojistik destek vererek meydana gelen yatırımlardır.”

 

PROJELERİMİZ REEL PROJELER!

“Keza Milli İstihdam seferberliğinde 26 bin ek istihdam oluşmasını sağladık. Bu istihdamı kim yaptı Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyeleri yaptı. Tabi ki bir anda her şeyi çözebilecek bir sihirli değneğimiz yok. Bizim kadın nüfusumuz şehrin yarısını kapsıyor. Bu insanların hayatın daha fazla içerisinde olmalarını sağlayabilecek tedbirler ve çalışmalar yürütmemiz gerekmektedir. Genç nüfusumuz önemlidir, genç nüfusumuzun hayata katılımını sağlamamız gerekmektedir. Bizim için efektif olan şeyler, reel olan şeyler ve dokunabileceğimiz kısa zamanda hayatımızı değiştirebilecek çalışmalara yoğunlaşmamız gerekmektedir. Projelerimizin arka planında zihinsel oluşumlara vurgu yaklaşımlar vardır. Projelerimizin hiçbiri dokunulmayacak projeler değildir. Projelerimizin birçoğunun alt yapısı hazırlanmış durumdadır. Alt yapısı hazır olan projelerimiz yeni seçileceğimiz dönem de gerekli adımları atarak hayata geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

HANGİ PROJELERİ AÇIKLAMIŞTI?

Takva, yeni dönem için ilk etapta 17 proje açıklamış ve o projeleri şu şekilde duyurmuştu:

-İNŞAAT MALZEMECİLERİ KÜMELENMESİ

-MARKA ŞEHİR

-KADINLARIN EKONOMİYE KATILIMI

-GÜÇLÜ VAN LOBİSİ

-GENÇ İŞSİZLİĞİN ÖNLENMESİ

-DİNLEYEN VE DEĞER VEREN BİR ODA

-NİTELİKLİ EKONOMİ YÖNETİMİ

-MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN KÜMELENMESİ

-BÜYÜYEN TEKSTİL KENT

-ÇALDIRAN ÇİLİ STM

-GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ

-BAŞKALE GELİNCİK STM

-TOBB TEMSİLİYETİ

-TARIMA DAYALI ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ

-24 SAAT AÇIK KAPIKÖY

-KUZEY VANGÖLÜ DEMİRYOLU HATTI

-YENİ ÇAĞRI MERKEZLERİ

Editör: TE Bilisim