ŞEHRİVAN YORUM/ANALİZ ÖZEL- Tüm Türkiye’nin heyecanla beklediği AK Parti’nin belediye başkanları bir bir açıklanırken Van’da da önemli gelişmeler yaşandı. Önce büyükşehirleri, sonra diğer belediye başkanlarını açıklayan AK Parti Genel Merkezi, ardından da ilçe belediye başkanlıkları sürecini başlattı. Bir çok önemli ilin ilçe belediye başkanlarını açıklamak için startı veren AK Parti, Van adayı için de AK Parti MKYK’sından Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı listeyi açıklamak için görevlendirildi. Genel başkanlarına listeleri açıklama yetkisi veren Genel Merkez’in listesi Yılmaz’ın Van’a gelişi öncesinde sızarken o listeyi ilk kez Şehrivan Gazetesi yayımladı. Birbirinden flaş isimlerin isminin öne çıktığı liste kısa sürede yankı uyandırırken, büyük bir törenle açıklanması beklenen Van ilçe belediye başkan adaylarının ilanı son dakika hamlesi ile askıya alındı. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva’nın Ankara’ya gidişi ile ertelenen programla ilgili arka planda flaş gelişmeler yaşandı.

Geçtiğimiz ay Necdet Takva'yı AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklayan Ak Parti Genel Merkezi ilçe adaylıkları ile ilgili çalışmayı tamamlayarak ilan sürecine girdi. Uzun süredir açıklanması beklenen adaylıklar ile ilgili titiz bir çalışma yürüten genel merkez, ilan için 12 Ocak Pazar günü saat 13.00 tarihi verdi. Bir törenle aday adaylarını tanıtmaya hazırlanan Ak Parti'nin adayları için de Genel Başkan yardımcısı Cevdet Yılmaz görevlendirildi. Fakat Van adayları resmen ilan edilmeden önce Yılmaz’ın Van’da açıklayacağı o listeye Şehrivan ulaştı. Listenin açıklanmasıyla birlikte çok flaş gelişmeler yaşanmaya başlarken aday gösterileceği öğrenilen isimler de kamuoyu ile paylaşıldı.

BU İSİMLERİ AÇIKLAYACAKLARDI!

AK Parti’nin Van’da İpekyolu’nda Etem Görgülü, Edremit’te İsmail Say Tuşba’da M. Nuri Başdinç, Erciş’te A.Menaf Turan, Gevaş’ta Murat Sezer, Çatak’ta Abdurrahman Şeylan, Saray’da Şeref Çevik, Çaldıran’da Şefik Ensari, Özalp’te Şemsmahfuz Halid Kadirhanoğulları, Başkale’de İsmail Ayaz, Bahçesaray’da Meki Arvas, Muradiye’de Cemal Bedirhanoğlu, Gürpınar’da ise Hayrullah Tanış isimlerinin yer aldığı liste kısa sürede büyük yankı uyandırdı ve adaylar üzerinden büyük bir tartışma yaşandı.

TAKVA ‘VAN’ MÜNİT DEDİ!

Adayların kamuoyuna sızdırılması ile birlikte de Van’da hareketli saatler yaşanmaya başladı. Adayların sızmasıyla birlikte Van’da listeyi kimin hazırladığı tartışmaları patlak gösterdi. Çok sürpriz isimlerin yer aldığı liste için kimi çevreler il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nu kimi çevreler ise Van milletvekillerini adres gösterdi. Kimin listesi olduğu üzerine ciddi bir tartışmaya başlayan sürecin son gününde ise kritik hamle Van Büyükşehir Belediye Başkanı Necdet Takva’dan geldi. Takva, aday tanıtım programının il başkanlığı tarafından ilan edildiği, adaylara duyurduğu ve bazı adayların programa katılmaya hazırlandığı son gün apar topar Ankara’ya uçtu. Ne olduysa da Takva’nın Ankara ziyareti ile oldu.

TAKVA GİTTİ VE İPTAL ETTİ!

Cumartesi günü 14.00 uçağı ile Ankara’ya uçan Takva, kesin olarak açıklanması beklenen liste ile ilgili Van’ın tepkilerini Genel Merkez’e iletti. Bir kaç gün boyunca Van’da dile getirilen tepkileri Ankara’ya ulaştıran Takva, bazı isimlerle ilgili dile getirilen ciddi memnuniyetsizlikleri ilgili isimlere ulaştırdı. Üzerine antant kalınmayan isimler konusunda hızlı bir görüşme trafiği oluşturan Takva, Ankara’ya varışının bir kaç dakika sonrasında erteleme haberini duyurdu. Takva’nın görüşmeleri sonrası Van’a ulaşan ‘iptal’ haberi kısa sürede Van’da da büyük yankı buldu.

İPTAL HABERLERİ ARDI ARDINA GELDİ!

Takva’nın ardından iptal haberleri resmi çevrelerden de hemen ilan edildi. Van’daki programın iptal edildiği haberini Cevdet Yılmaz da doğruladı. Yılmaz, twitter üzerinden yayınladığı açıklamada Van'daki iptali şöyle duyurdu: “Yarın yapmayı planladığımız Van Aday Tanıtım Toplantımızı ileri bir tarihe erteleme ihtiyacı doğmuştur. Yeni toplantı tarihimiz bilahare ilan edilecektir. Bu vesile ile tüm teşkilat mensuplarımıza selam ve saygılarımızı sunuyoruz.” Öte yandan il teşkilatı ise saat 13.00'te yapılacak olan toplantının iptali için şu ifadelere yer verdi: "Yarın Genel Başkan Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın da katılması planlanan Van İlçe Belediye Başkan Aday Tanıtım Toplantımızı ileri bir tarihe erteleme ihtiyacı doğmuştur. Yeni toplantı tarihi daha sonra ilan edilecektir.”

İPTALİN ARKA PLANINDA NELER VAR!

İptal haberleri ile birlikte gözler arka planda neler yaşandığına çevrilirken, Takva’nın bu hamlesi Van’da da ciddi anlamda konuşuldu. Akşam 19.00 civarında gelen iptal haberinden sonra Van gece boyunca programın iptalini konuştu. Sosyal medyada tek gündem konusu Takva’nın hamlesi olurken, Takva’nın bu girişiminin arka planı ile ilgili de farklı iddialar dillendirildi. Listelerin hazırlanma Taka’nın da kazanacağı yönünde görüş bildirdiği isimlerin listede yer almadığı, Vanlılar’ın mevcut isimlere ciddi tepkiler gösterdiği, bazı listelerde dengelerin gözetilmemesinden hareketle bir huzursuzluk oluştuğu Takva’nın da bunun için girişim başlattığı öğrenildi. Bu durum Yerel Yönetimler’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhakesi ile paylaşılırken konuyla ilgili yeniden çalışma kararı çıktı

TÜRKMENOĞLU GELDİ, PAZAR GİTTİ

Bir taraftan da gözler sürecin gidişatına çevrilirken, Cumartesi günü programa hazırlık için Van’a gelen il başkanı Kayhan Türkmenoğlu da apar topar Pazar günü yeniden Ankara’ya gitti. Takva’nın da Ankara’da kalarak kentin siyasi dinamikleri ile bir kez daha Van listelerini çalıştığı öğrenilirken Van listesinin kısa sürede tamamlanıp yeni bir program duyurulacağı öğrenildi.

Editör: TE Bilisim