ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın uzun süredir gündemini meşgul eden İranlı turistlere uygulanan harç zammı konusunda rahatlatan açıklama geldi. Bir aydan fazla bir süredir zam harcından dolayı bıçak gibi kesilen İranlılar’ın Van gelişi ile ilgili özellikle Van esnafının beklediği haberi Van TSO başkanı Necdet Takva verdi.

 

TAKVA 1 AY DEDİ

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Kanal M’de Ömer Aytaç Aykaç’ın hazırlayıp, sunduğu “Yerel Gündem” programına konuk oldu. 7 Nisan’da yapılan Van TSO seçimleri, İran pazarı ve son zamanlarda yaşanan sorunlar, TOBB’daki temsiliyet, yaşanan siyasi gelişmelere kadar birçok noktaya değinen Takva önemli açıklamalarda bulundu. İran’ın arttırdığı yurt dışı harçlarından dolayı Van’a gelemeyen İranlı vatandaşlarla hakkında esnafa müjde veren Takva, sorunun 1 ayda çözüleceği vurgu yaptı. Yılın ilk 4 ayında rekor kıran girişlerin kesilmesi konusunda konuşan Takva bu konuda bir dizi görüşmeler yaptığını belirtere İran büyükelçiliği işe görüşmeler neticesinde olumlu gelişmeler beklediklerini kaydetti. Takva, bu anlamda Vanlıların da bu süreci bir özeleştiri ve olumsuzlukları düşünüp düzeltme şansı olduğuna vurgu yaparak, “Sorun çözüldükten sonra esnaf bir şımarıklığa girmemeli” diyerek İranlılara uygulanan yüksek ücret ve benzeri sorunlar noktasında uyardı.

 

Van’ın İran’ın uyguladığı yüksek harç nedeniyle kaybettiği İranlı turistler konusunda beklenen haber geldi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva müjdeli haberi verdi. Takva 1 ay içerisinde yurt dışına çıkış harçları için bir çalışmanın yapılacağına dikkat çekti.

 

 

YENİ PROJE MÜJDESİNİ BÖYLE VERDİ: ÇILGINLIK

 

Yeni projelerin olabileceği mesajını veren Takva şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde yeni bir çılgınlık, belki de yeni çılgın bir projeyle tekrar kamuoyu karşısında bir tanımlaya gidebiliriz. Van’da buna ihtiyaç var. Van’da bizim önceliğimiz İran pazarıydı. Ancak bununla birlikte kendi bölgemizin hitap edeceği Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Irak gibi alanlardaki zengin kesimleri bölgemize çekmek adına çalışmalar yaptık. Ancak Van ile İran arasında bambaşka bir ilişki oldu. Ben hep söylüyorum. İran ile Van arasındaki ilişki, Türkiye ile İran olan ilişkisinde çok daha iyi bir aşamaya geldi.”

 

TAKVA: BUNU AŞACAĞIZ

 

Takva konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İran’ın kendi yurttaşlarına yönelik yapmış olduğu bir yurt dışı harçları meselesi var. Bunun çözülmesi adına üst düzey görüşmelerimiz devam ediyor. 12 Mayıs’ta düzenlenen bir toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sorunu ilettik. Bu konuda ne yapıldı bilmiyorum ancak bize henüz bir dönüş yapılmadı. Seçim dönemi olduğunu için dönüş olmadı. Ben şehrin geziyorum. İranlılar yüksek ücretlere rağmen halen Van’a geliyor. Gelen İranlıların bu karara karşı içsel bir tepki gösterdiği görünüyor. Görüşmelerimizde bu ortaya çıkıyor. Van bundan direkt etkilenecek değil. Ancak Türkiye bundan net bir şekilde etkilenir. Van’da bir gece 10 bin kişi ağırlanıyor ancak Türkiye’ye milyonlarca İranlı geliyor. Bu da Türkiye turizmini etkiler. İstanbul, Antalya TSO’nun bir çabası olduğunu gördünüz mü? Yok. Bu sadece Van TSO ile olabilecek bir durum değil. Bunu yakın zamanda aşacağız.”

 

3 İLDEN BİR TANESİ VAN!

 

Türkiye’de projesi kabul edilen 3 odadan bir tanesi olduklarını aktaran Takva, “Burada bir müjde de vermek isterim. Bizim Hizmet Sektörünün Rekabet Üstünlüğünü Geliştirme Projesi Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandı. Türkiye’de Bursa, Trabzon ve Van TSO’nun projeleri onaylandı. Burada emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. Seçimlerden 6 ay önce bunun çalışmaları başladı. Seçimden sonra onaylandı. Bunun lansmanını da yaptık. Oradan sağlanacak kaynaklanacak olan çalışmalarımızı proje çerçevesinde hayata geçirmiş olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN SİHİRLİ BİR KENTTİR” DEDİ

 

Van’ın potansiyellerine güvendiklerini söyleyen Takva şu ifadelere yer verdi: “Van sihirli bir kenttir. Biz bunu söylerken bunu Van’ın potansiyellerine güvenerek söylüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde endemik bir kedi, bu kadar yükseklikte bir deniz, bu denizde yaşayan ve tersine uçarak görsel şölen oluşturan bir Van Balığı, hiçbir yerde böyle bir kale serisi yoktur. Bizim bunları yok etmeden pazarlamamız gerekiyor. Burada da görev en tepeden en alttaki insanlara kadar koruma ve pazarlama işleri düşüyor. Van ilk kez kurulduğundan bu yana Tahran Fuarına gittik. Daha önce Emitt’e daha kaç defa gittik ancak bir geri dönüş olmadı. Biz artık yüzümüzü Doğu’ya dönelim dedik ve bu işi yaptık. Oradan başladık ve bu doğru bir başlangıç oldu.”

 

ESNAFA MÜJDEYİ VERDİ: 1 AY İÇİNDE...

 

Yurt dışı harçlarıyla ilgili müjdeyi canlı yayında veren Takva, “Ben 1 ay içerisinde İran’ın bu yurt dışı harçlarını makul bir seviyeye getireceğine inanıyorum. Ben bunu bir geçiş süreci olarak görüyorum. Ben bu anlamda Ekonomi Bakanlığına tavsiyede bulundum ve bir jest yapalım dedim. 15 liralık girişi ücretini sıfıra indirelim dedim. Bu tür komşu ülkeler ile bunun yapılması gerekiyor. Bunun için özetle şunu söyleyeyim. Son olarak İran’ın Ankara Büyükelçisi ve yardımcısı ile yaptığımız 1.5 saatlik bir toplantıda 3 önemli konuyu ele aldık. Burada bir banka şubesi, konsolosluk ve harçlar konusunu ele aldık. Büyükelçilikte İranlıların Türkiye’ye seyahat etmeleri noktasında hem fikir olduğumuzu söyledi. 1 ay içinde bunun çözüleceğini söyledi. Esnaf bu konuda tedirginliğe kapılmasın. Ancak bu ara dönemi de biz öz eleştiriye tabi tutulmalı. 100 liraya sattığımız yatak 250 liraya çıktığı doğrudur. Bu ve buna benzer sorunlar yaşandı. Bu insanlar bizim komşumuzdur. Bizim buna göre davranmamız gerekiyor. Esnafımızın krizin aşılmasının ardından yeni bir şımarıklığa izin vermeden yoluna devam etmesi gerekiyor.” Dedi.

 

“YILLARCA AÇILMAMASINA ŞAHİTLİK ETMİŞİZ”

 

Kapıköy ile ilgili de konuşan Takva, “Biz onlarca defa Kapıköy’ün açılmayışına şahitlik etmişiz. Bizim aslında İran’la bir kapımız yok. İster kabul edelim ister etmeyelim oradaki durumun bir kapı olduğunu iddia etme durumunda değiliz. Orada barakalar şeklinde bir geçiş güzergahı var. Günde 5-6 saat hizmet veren ve bunun yarısı da yarım yamak çalıştığı bir geçiz güzergahı var. 300 kilometrelik Van-İran güzergahında şu ana kadar modern bir kapı yok. Durum çok farklı. En büyük şanslarımızdan bir tensi Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısının Fatih Çiftci olmasıydı. Biz Sayın Çiftci’ye bize kapınız açık olur mu dedik. Kendisi de bize bu güvenceyi verdi. Doğru projeler ile doğru zamanda siz işe girdiğiniz zaman işler böyle yürüyor. Sürekli İran’daki yol sorunundan dolayı kapıyı yapamayız deniliyordu. Biz bu işle 3 yıl uğraştık, Sayın Çiftci’de olunca bizde riskler aldık ve böyle bir işbirliği ortamında şu anda orada 100 milyonluk bir yatırım var. 24 Haziran seçimleri öncesinde inşallah bu kapımızda açılacak. Türkiye’nin en büyük değil ama Türkiye’nin en modern kapısı açılmış olacak. Kapıköy en önemli yatırımlardan bir tanesidir.” İfadelerine yer verdi.

 

“VAN’IN TALEPLERİ TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİRİYOR”

 

Takva, “Van’ın bir çevreyolu var. Yılan hikayesine döndü. Yani böyle bir şey olamaz. Sadece Van’ın değil, Türkiye’nin Van çevreyoluna ihtiyacı var. Bunu böyle görmek gerekiyor. Van Kuzey Demiryolu hattına Türkiye’nin ihtiyacı var. Van’da bir serbest bölgeye, lojistik merkeze Türkiye’nin ihtiyacı var. Bizim Van’daki isteklerimiz sadece Van’ı ilgilendiren durumlar değil. Bu isteklerin hepsi Türkiye’yi ilgilendiriyor. İşte aynı şekilde Kapıköy’de Türkiye’nin ihtiyacı var. Önümüzdeki yıllarda bu çok daha iyi bir şekilde görülecek. Bu 100 milyonluk yatırım sadece İran için yapılan bir kapı değil.” Diye belirtti.

 

TAKVA: YALNIZ KALDIK

 

Van’ın vergi terkini sorunu hakkında konuşan Takva şöyle konuştu: “Vergi terkini meselesinde biz çok yalnız kaldık. Kent yararına bir fikir var ortada ancak kent buna muhalefetlik yaptı. Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi vergi terkiniydi. Son yapılan çalışma olmasaydı, insanlar çok sorun yaşadık. Van için istenen bu talepler Türkiye’de de farkındalık yarattı. Ben meclise kadar gittik ve bunu her yer anlatmaya çalıştım. Ancak işte siz bunu tek başınıza yapamazsınız. Orada sizin vekilleriniz olması gerekiyor. Bunun dışında diğer herkesin de ses çıkarması gerekiyor. Bu iş sadece Van TSO ile olmaz.”

 

VERGİ TERKİNİ NEDEN OLMADI?

 

“Bizim politik aktörlerimizin bizi ihbar etmesinin ötesinde bir engel değil mesele” diyerek sözlerine devam eden Takva, “Siyasete takıldı açıkçası. ‘Biz yaparsak ticaret odasına mal olacak’ diye düşünüldü. Böyle bir şey olamaz. TSO kimse siyaset karşıtı değil ki. Maliye bakanları beni gördüğü zaman saklanıyorlardı. Bize sözleri de vardı. Gelsinler bir arada konuşalım. Bunun şahitleri bizim vekillerimiz ve benim yönetim kurulu üyelerimdir. Kentte birlikteliğin sağlanmaması ve TSO adına mal olacak gibi sığ yaklaşımlar çerçevesinde biz terkini de ıskalandık. Van kendisi lobisini de ıskaladığı dönemler oldu. Bunun hesabını da herkes kendi vicdanına verecek. Biz yapılması gerekenleri yaptık ve vicdanımız rahattır.” Şeklinde konuştu.

 

“BİR BİRİMİZE KÜSME ŞANSIMIZ YOK”

 

Van’da daha önce yaşananlara da değinen Takva şunları söyledi: “Şunu açık söylemeliyim ki biz Hüseyin Çelik dönemini ıskalamışız. O dönemde burada ben yöneticiyim diyorsa, o dönem hayıflanmayacak derece ıskalanmış. Masanın o tarafı ile bu tarafına baktığınız zaman arada çok şey var. Bizim için büyük nimetler var ancak bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Ancak kent yararına hayata geçirilecek olan projelerde ortaklıklar olması gerekiyor. Bugün Van Valisinin Shopping Fest’i sahiplenmesi çok önemlidir. Van’ın tüm vekillerinin oraya gelip kortej yürüyüşüne katılıp fotoğraf vermesi gerekiyor. Bunu vermiyorlarsa bir sorun var. Bizim bir birimize küsme şansımız yok ki. Kent menfaati için egolarımızın bitmesi gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim