Van’ın Büyükşehir statüsü kazanması sonrası iddialar peş peşe geldi. Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte 6360 sayılı kanun gereği İl Özel İdaresi yok hükmünü aldı. Bunun üzerine İl Özel İdaresine ait taşınır, taşınmaz ve personeller Büyükşehir ve İlçe belediyelerine devredilecek. Seçimlere sayılı günler kala Vanlı STK’lar ortak bir açıklama yaparak taşınır, taşınmaz ve personelin belediyelerle ilgisi olmayan kurumlara devredildiğini iddia etti. STK’lar adına hazırlanan basın metnini okuyan Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şensettin Bakır, “Taşınır ve taşınmaz malların ilgisiz kurumlara dağıtılmasın da bir art niyetin olduğunu düşünmekteyiz.” Dedi.

“MADDİ DEĞERLER YAĞMALANMAKTADIR”

Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte Belediyelere devredilecek İl Özel İdaresi taşınır, taşınmaz ve personeliyle ilgili Vanlı STK’lardan açıklama geldi. Aralarında Van Kent Konseyi, Şoförler ve Otomobilciler odası İnsan Hakları Derneğinin de bulunduğu yaklaşık 50 STK ortak bir açıklama yaparak, İl Özel İdaresi mallarının ilgisi olmayan kurumlara devredildiğini iddia etti. STK’lar adına hazırlanan açıklamayı okuyan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, AK Parti hükümetinin yolsuzluk ve rüşvet gündemi sıcaklığını korurken Van Özel İdaresinde yeni bir talan tezgâhı kurulduğu söyledi. İl Özel İdaresi taşınır ve taşınmaz mallarının ilgisiz kurumlara dağıtılmasın da bir art niyetin olduğunu ifade eden Bakır, savaştan ganimet elde etmiş gibi Van halkına ait maddi değerlerin açıkça yağmalandığını belirtti.

“ART NİYET OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

6360 sayılı kanun gereği İl Özel İdaresinin yok hükmünü aldığını söyleyen Bakır, “İl Özel İdaresine ait tüm taşınır, taşınmaz malların ve personellerin Büyükşehir Belediyesine ve ilgili kurumlara devri beklenirken, Valilik bünyesinde kurulan Devir ve Tasfiye Komisyonu söz konusu taşınır ve taşınmaz malları Van halkının hizmetine sunması gerekirdi. Ancak bütün taşınır ve taşınmaz mallar ilgisiz kurumlara dağıtılmasın da bir art niyetin olduğunu düşünmekteyiz. Örneğin, Yüniplik alanı olarak bilinen 88 Bin metrekarelik arazi Edremit İlçesi sınırları içerisinde olduğu için Edremit Belediyesine devredilmesi gerekirken, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrinin yapılacağı. İl Özel İdaresine bağlı A kampusu olarak bilinen binaların İpekyolu İlçesi sınırları içerisinde olduğu halde ‘Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na’ bırakılması. İpekyolu İlçesi sınırları içerisinde bulunan İl Özel İdareye ait personel lojmanlarının hazineye bırakılması. Tuşba İlçesi sınırları içerisinde bulunan Çitören köyü Hizmet içi Eğitim binasının Müftülüğe devredilmesi gibi. Ayrıca Belediyelere devredilmesi gerekirken, İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan iş gören araçların askeriye dâhil 20’den fazla kuruma dağıtıldığı, yine taşınmaz malların da hiç ilgisi olmayan 40’a yakın kuruma pay edildiği bilinmektedir.” Dedi.

“PERSONEL BELEDİYELERE, MALLAR İLGİSİ OLAMAYAN KURUMLARA”

Savaştan ganimet elde etmiş gibi Van halkına ait maddi değerlerin açıkça yağmalandığını söyleyen Bakır, “Tüm bunlar karşısında neyi kimden kaçırıyorsunuz, ya da neyi kimden çalıyorsunuz diyesi geliyor insanın içinden. Savaştan ganimet elde etmiş gibi Van halkına ait maddi değerler açıkça yağmalanmaktadır. Daha önce de Van’a ve Vanlıya ait olan arazilere el konulmuş ve üzerinde TOKİ evleri yapılmıştı. Kamuya ait olan bu araziler üzerinde yapılan evler, depremzede olan Van halkına yapı maliyetinin çok üzerinde kat be kat kar edilerek satılmıştır. İl Özel İdaresi bünyesinde çalışan personeller Büyükşehir, İpekyolu ve Tuşba ilçelerine dağıtılırken, neden taşınır ve taşınmaz mallar Valilik bünyesinde bulunan ve ilgisi olmayan birçok kuruma dağıtılmaktadır.” Dedi.

“BU KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Araç ve gereçlerin ilgisi olmayan kurumlara dağıtılmasından dolayı kuşkulu olduklarını söyleyen Bakır sözlerini şöyle tamamladı:
“Yıllardır Van İl sınırları içinde kalan 1060 yerleşim biriminin tüm hizmetleri Özel İdare Kurumu tarafından bu araç ve gereçler ile yapılmaktaydı. Yeni yasa ile 1060 yerleşim yeri ve ilçelerin yapılması gereken tüm hizmetleri ve işin külfeti Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine devir edilirken bu işleri yürütecek imkanları neden belediyelere devir edilmediği, Van Valiliğine bağlı ilgisi olmayan kurumlara devir edildiği, bizler de ve Van halkında ciddi anlamda kuşku yaratmaktadır. Sonuç olarak Van Özel İdaresinin devri işlerinde Hükümet ve Valilik tarafından kamuya ait taşınır ve taşınmaz malların halkın direkt faydalanabileceği Belediyelere devir edilmesi gerekirken bu malların Valiliğe bağlı ve ilgisi olamayan başka kurumlara peşkeş çekilmesi kabul edilemez bir durumdur. Bu kentte yaşayan STK’lar olarak bunun takipçisi olacağımızı, hangi düşüncede olursa olsunlar tüm Van halkını bu konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz.”


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim