Orhan AŞAN - Şehrivan


Akdamar Adası sınırları içerisinde bulunmasına rağmen adı daha önceki Ermeni ayinlerinde neredeyse hiç anılmayan Gevaş ilçesi bu yılki ayinde büyük görev üstlenecek. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan gazetecilere yaptığı açıklamada, Gevaş merkezinde ‘Barış sofrası kuracaklarını ifade ederek, bu yılki ayine önemli konukların da katılacağını belirtti.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, hafta sonu 5’incisi düzenlenecek olan Akdamar’daki ayinde ilgili sabah saatlerinde gazetecilerle Van gölü kenarında bir araya geldi. Önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak olan Gevaş Belediye Başkanı Hakan yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Hakan, Bundan böyle Gevaş belediyesi olarak sürecin içinde olacaklarını ve ilk etapta tüm dini kesimlerin bir araya getiren bir ‘barış yemeği’ vereceklerini söyledi.

‘DİNLER ARASI BARIŞI SİMGELEYECEK’

Hakan, şimdiye kadar ayin etkinliklerinde rol almadıklarını söyleyerek, “Biz daha önce bu işin paydaşı olamamıştık, ama bundan sonra bu işin içinde olmak istiyoruz. Bunun için de geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gidip Ermeni Patriği Aram Ateşyan ile görüştüm. Kendisine Gevaş olarak ev sahipliği yapmak istediğimizi söyledik. Bunu memnuniyetle karşıladı. Van’dan ve Gevaş’tan gelecek din adamlarıyla bir barış sofrası kuracağız. Dinler arası barışı simgeleyecek. Bir de barış süreci geçiriyoruz. Bunun da bir vesile olmasını istiyoruz.” Dedi.

‘ÇÖZÜME SÜRECİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ’

Akdamar’da düzenlenecek olan etkinliklerin önümüzdeki yıllarda daha da geliştireceklerini söyleyen Hakan, “Burada yapılacak etkinlikleri genişleterek yapmak istiyoruz. Sadece bir günde yapılan bir ayinden çıkartıp festivale dönüştürmek gibi bir hedefimiz var. Bu yılki ayine Rum Fener Patriği Bartalameos ve Süryani Patriği de gelecek. Farklı dinlerin buluşması süreci yaşanacak. Hatta Kürt sorununun çözümü noktasında bir argüman dahi yapılabilir” Dedi.

‘NİKAH KIYILMASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ VAR’

Kilisede nikah kıyılmasıyla ilgili de girişimlerde bulunduklarını ifade eden Hakan, “Etkinlikleri zenginleştirme anlamında ayinin yapıldığı ay boyunca kilisede nikah kıyılabilecek ve adaya adını veren Ermeni kızı Tamara ile Kürt gencinin aşkına dikkat çekeceğiz. Bunun yasal düzenlemesi, ayarlaması nasıl olur bilmiyorum ama ayinin yapıldığı ay boyunca Ermenistan’dan ya da başka yerlerden gelerek bu dine mensup olan insanlar nikah kıyabilirler. Bunun için izin çıkarılabilir. Böyle bir şey olursa çok farklı, çok renkli bir iş olur. Bunun hem turizm sektörü üzerinde büyük bir etkisi olur, hem de barış yönünde büyük bir etkisi olur. Ve ayrıca Ermeni kızı Tamara ile Kürt gencinin aşkı ünlüdür. Adaya adını vermiştir. Nikah kıyma olayı onların bu aşkında anlamını bulacaktır. Ve buradaki nikâh kıyma etkinliği ayrı bir anlam katacaktır” Şeklinde konuştu.

‘ETKİNLİKLER SÜRECİN PARÇASI OLACAK’

Barış sofrasının Gevaş ve kendileri açısından önemli olduğunu söyleyen Hakan, “ Malumunuz Türkiye bir restorasyon süreci geçiriyor. Sayın Davutoğlu’nun yaptığı bir konuşmada dolayı bunu söylüyorum. Değişim, dönüşüm süreci yaşayan bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bana göre bu tür aktiviteler, bu çalışmalar barış sürecinin, bu normalleşme sürecinin bir parçası olacak. Bizim açımızdan Gevaş’taki eski İslami eserlerin mahiyeti neyse, Akdamar Adası da onun kadar değerlidir. Çünkü geçmişte bu topraklarda yaşamış insanların bize bıraktığı kültürel ve tarihi miraslardır. Biz bunu kendi mirasımızın bir tarihi olarak kabul ediyoruz. Dolayısıyla burada yapılacak her türlü çalışma kentimize, bölgemize ve ülkemize katkı sunacak. Bu nedenle bu etkinliklerin biraz daha genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu işin peşinden de koşacağız. Bir günlük ayinden ziyade belki bir haftalık etkinlik veya festivalle buluşturma noktasında farklı farklı ilerin gelip burada kendilerine çeşitli etkinliklere imza atabileceği bir düşüncemiz var. Akdamar Adası farklı dinlerin, mezheplerin buluşma noktası olacak. Barış sürecinde hem dinler arası diyalog, hem kültürel arası diyalog, Türkiye’nin genel anlamda demokratikleşme sürecinde Ermeni probleminin bir barış çizgisi noktasında hatta ve hatta Kürt sorunun çözümü noktasında barış sürecinin daha sağlam ayaklar üzerinde durması noktasında bunun faydalı olabileceğini düşünüyoruz ve sonuna kadar da bu işe destek vermeye devam edeceğiz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim