MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ezelden beri insanların ölümüne veya yaralanmasına neden olan tandır yanıklarını önlemek için proje hazırladı.

Van Devlet Hastanesi bünyesinde 2007 yılında kurulan ve 2011 yılında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesine taşınan yanık merkezi, Doğu Anadolu Bölgesinin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bir kısmına hitap ediyor. 2’si yoğun bakım olmak üzere 16 yataklı yanık merkezi ile ilgili açıklamada bulunan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, 8 aydır korona virüs pandemisi ile mücadele ettiklerini ifade ederek, bununla birlikte sürmesi gereken sağlık hizmetlerini de sunmaya devam ettiklerini söyledi.

ÇELİK: TÜM ARKADAŞLARIMIZLA BERABER ÇALIŞIYORUZ

Çelik, “Yaklaşık 8 aydır pandemi dönemini yaşıyoruz. Pandemi süresince Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi olarak bu salgın da mücadelenin büyük bir kısmını yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Pandeminin yanında bildiğiniz gibi ertelenemeyen, sürmesi gereken sağlık hizmetleri de var. Bu anlamda da hastanemiz sağlık hizmetini yapmaya devam ediyor. Bunlardan en önemlisi acil bir durum olan yanık hastalarıdır. Van Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yanık birimimiz bulunmakta bu yanıt birimizde hastalarımıza hizmet veriyoruz, onlara şifa dağıtan noktasında tüm arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Bir yandan salgın yönetimi diğer yandan da acil hastalıklar ve normal sağlık hizmetini yürütüyoruz. Tabi bu ciddi bir organizasyon ve ciddi bir iş paylaşımını ve dinamik bir yapıyı gerektiriyor.” Şeklinde konuştu.

“YANIK MERKEZİMİZDE AKTİF 16 YATAĞIMIZ VAR”

Yanık ünitesinin 2007 yılında eski hastanede kurulduğunu ifade eden Çelik, “O dönemki arkadaşlara gerçekten teşekkür ediyoruz Van’ın büyük bir ihtiyacı olan Yanık Birimini kurdular. Tabii o zaman sınırlı imkanlarla yürütülüyordu bu iş.  2011 yılında yeni hastanemize Bölge Hastanesi'ne taşındık. Bölge Hastanesi’ne taşınmamızla beraber Yanık Merkezini de burada kurduk. Yanık Merkezimizde aktif 16 yatağımız var bunun 2 tanesi yoğun bakımda özelliklerine sahip 14 yatağımızda serviste tane hizmet veriyoruz. Burada deneyimli, kimisi 10 kimisi 15 yıllık deneyimli hemşire arkadaşlarınız temel hizmeti veriyor. Sorumlu bir Genel Cerrah uzmanımız Doktor Hakan Bey de sorumlu hekim olarak bu işi sürdürüyor.” Dedi.

ÇELİK: HER GÜN PANSUMAN YAPILAN AĞRILI BİR İŞ

Çelik, “Bir de yanında bir pratisyen arkadaşımız yani 2 hekim ve hemşire arkadaşlarla bu iş yürütülmektedir. Yanık kendi başına ciddi bir travma, uzun dönem sonuçları olan kronik bir süreç ve hem aileye hem de hastaya ciddi bir ızdırap meydana getiren bir durum. Yanık tedavisi de hem zor hem tıbbi anlamda hekim arkadaşlarımızı hem de hemşire arkadaşlarımızı yoran uzun bir dönem. Çünkü her gün pansuman yapılan ağrılı bir iş. Anestezi eşliğinde yapılması gerekiyor, ameliyatlar da yapılıyor. Yanık merkezimiz de çok şükür bütün imkanlar var. Ameliyathanemiz var Yanık Merkezinin içinde, Anestezi doktorumuz var, yani merkezin çerisinde ameliyatlar, pansumanlar, devritmanlar yapılmaktadır.” Diye konuştu.

“HAKKÂRİ’DEN, BİNGÖL'DEN, IĞDIR’DAN VE BİRÇOK YERDEN HASTA TAKİP EDİYORUZ”

Çok farklı yanık hastalarının olduğunu kaydeden Çelik, “Bölgede de sık görülen tandır yanıkları maalesef hala devam ediyor. Şu anda bile 2-3 hastamız tandır yanığından dolayı yatmaktadırlar. Özellikle elektrik yanıkları geliyor. Haşlanma yanıkları dediğimiz sıcak su yanıkları, temas yanıkları, kimyasal yanıklar. Her türlü hastayı burada tedavi ediyoruz. Bir de Yanık Merkezimizin şu özelliği var, Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu’nun bir kısmanda başak Yanık Merkezi yok. En yakın yer Erzurum ve Karadeniz için Trabzon’da var.  Birçok ilimizde ve ilçelerimizde hastalar bize geliyor. Hakkâri’den, Bingöl'den, Iğdır’dan ve birçok yerden hasta takip ediyoruz. 16 yatağımız olmasına rağmen ortalama 20-30 hasta yatıyor. Servisleri de kullanıyoruz, servislere de hasta yatırmak durumunda kalıyoruz. Bu çok önemli hizmeti Van Eğitim Araştırma Hastanesi hakikaten 2007’den bu yana 13 yıldır sürdürüyor. Bizim açımızdan da önemli bir nimet bu. Hastalarımıza bu hizmeti sunmaktan da gurur duyuyoruz. Çok ciddi bir sağlık yükünü Van Eğitim Araştırma Hastanesi yürütmektedir.” İfadelerini kullandı.

PROJE İÇİN FON AYRILDI

Pandemi sürecinde korona virüse odaklandıklarını belirten Çelik, “Ancak pandemiden önce Doktor Hakan Bey’in Koordinatörlüğünde bir kongre organize ettik. Kongremiz ‘Yanık Sempozyumu ve Tandır Çalıştayı idi.  Türkiye'de tandır yanıkları ile ilgili şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmamış. Biz bir çalıştay yapıp rapor hazırlamak istedik. Bu konuda 2 tane proje hazırladık. Birisi ‘Tandır yanıkların epidemiyolojisi’ diğeri ise tandır yanıklarının fizyopatolojisi.’ Nasıl oluşuyor, uzun dönem sonuçları ne oluyor? Bunla ilgili 2 proje sunduk pandemiden önce, sağ olsun Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Birimi destek verdi.  Bugün açıklandı, projelerimize sponsor oldular, fon ayırdılar. Bu bağlamda bugün biraz da sevinçliyiz, bugün öğrendik bizde. 2 projemiz var, birisi ‘epidemiyoloji.” Dedi.

2 PROJEYİ DE SONUÇLARINI DA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

Çelik konuşmasının devamında şunları söyledi: “Van’ın tüm köyleri kırsal alan ve şehirde hangi köyde kaç tandır var, onu araştırıyoruz? Bu konuda Van Valiliği de sağ olsun bize destek oluyor. Tandır sayılarını belirleyeceğiz, bunların kaçı yerde gömülü tandır, kaçı duvarda, dışarıda tandır bunları sınıflandıracağız. Şu anda bununla ilgili elimizde bir veri yok maalesef, bu çalışma ile biz bunu ortaya koyacağız. Daha sonra Hakan Bey zaten yanık hastalarını takip ediyor, bu konuyla ilgili bir rapor hazırlıyor. Uzun dönem sonuçları bu hastalarda daha sonra organ kaybı ve fonksiyon kaybı oluyor. Bunları da hazırlayacağız. İnşallah pandemi bittiğinde, biz önümüzdeki 2021 Haziran ya da Mayıs ayında ulusal katılımlı büyük bir sempozyum planlıyoruz. Bu sempozyumda bahsettiğimiz 2 projeyi de sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşacağız.  Şu anda projelerin anket aşamasındayız, tüm köylerde anketler yapılıyor ve fizyopatoloji ile ilgili de laboratuvarlarda çalışmalar yapılıyor.”

Editör: TE Bilisim