Yıkılan Ordu Evi’nin yerine otopark yapılacağı söylentisi Van’ın Demir Leydi’sini harekete geçirdi… O alanda otopark yerine yeşil alan yapılması için büyük bir mücadele veren Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, uzun süredir mücadelesini verdiği alanın otopaka ya da minibüs depolama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konuya tepki göstererek; “Biz buna izin vermeyeceğiz. Ne ben ne de mahalle halkı bunu kabul etmez. Burada yeşil alandan başka bir çalışma yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

 

Van’da depremden sonra yıkılan kurumların yerine depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala tartışmaların merkezinde kalmaya devam ediyor. Alınan karar ile depremden sonra şehir dışına taşınan kurumların yeri yeşil alanlar, yeni kamu kurumlarının inşası ve otoparklar olarak kullanılmaya devam ederken kentin kalbindeki koca bir alan daha bu tartışmalara dâhil oldu. Depremde hasar gören ve ardından yıkılan İpekyolu ilçesinin kalbindeki Jandarma Komutanlığı’na bağlı Ordu Evleri’nin yerinin ne olacağı konuşulurken Van’ın tek kadın muhtarı o alanın yeşil alan olması için büyük bir mücadele başlattı. Jandarma Komutanlığı’nın kısa vadede bir çalışması bulunmayan alan için şehrinde kalbi sayılabilecek bir yerde yeşil alan kazandırılması için mücadele veren, Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlara giden, mahallenin önde gelen isimleriyle beraber büyük bir mücadele başlattı. Büyükşehir belediyesinin alt ve üst yapı çalışmalarını tamamlayıp kısa vadede ücretsiz otopark uzun vadede ise minibüs depolama alanı olarak kullanmayı planladığı o alan için Demir Leydi Leyla Tanrıtanır, kentin daha çok boğulmaması için bu alanın yeşil alan olmasının şart olduğuna dikkat çekti.

 

 

KENTİN MERKEZİ BİR YOĞUNLUK DAHA KALDIRMAZ

Van’da yeşil alan ihtiyacının üst seviyede olduğu bir süreçte Van’ın tek kadın muhtarı olan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, Van’ın kalbindeki önemli alanlardan birisinin yeşil alan olması için girişimler başlattı. Kent merkezinde trafiğin akmadığı ve park ile otopark sayısının kentin yoğunluğunu kaldırmadığı bir süreçte mahallelilerle birlikte bir çalışma başlatan Tanrıtanır depremden dolayı hasar göre Ordu Evi’nin yerinde modern bir park yapılması için kentteki önemli dinamikler ile birçok kez görüşme yaptı. Mahallenin de önde gelen isimlerini yanına alarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği, İpekyolu Belediyesi gibi kurumlara giden Tanrıtanır, kapı kapı çalarak bu alanın otopark ya da minibüs alanı değil yeşil alan olması gerektiğini dillendirdi.

 

 

OTOPARK BU ALANI BOĞAR!

Uzun süredir bu konuda girişimler verdiğini söyleyen Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, “Ben Van’ın en eski mahallelerinden birisi olan Cumhuriyet Mahallesi muhtarı olarak yıllardır depremde hasar gören Ordu Evi ile ilgili yeşil alan hayali kuruyordum. Cumhuriyet Mahallesi İpekyolu ilçesinde ama Van merkezdeki önemli mahallelerden birisi. Hem köklü hem de merkezdeki bu mahalle kentin büyümesiyle iyice sıkışıp kaldı. Zaten trafik yükü fazla olan kentte bu mahallenin nefes alması gerekiyordu. Ordu Evi’nin depremden dolayı yıkılan ve son birkaç yıldır boşalan arazisi de bunun için büyük bir fırsattı. Ben de bu alanın farklı bir şekilde otopak ya da minibüs alanı olarak kullanılmasından ziyade yeşil alan yapılması gerektiği inancı ile mücadele vermeye başladı. Çünkü bu mahalle yeterince büyük bir trafik sıkıntısı ile karşı karşıya. AVM’nin yapılması, araç sayısının artması gibi nedenlerle Cumhuriyet Caddesi’nden buraya kadar ciddi bir yoğunluk oluşuyor. Buraya bir otopark ya da minibüs alanı yapılması burayı tam anlamıyla boğacak.” Dedi.

 

 

OTOPARK OLMASI KENTİN ALEYHİNE

7 bin dönümden fazla bu alanın Cumhuriyet Mahallesi ve şehir merkezine yeşil alan olarak kazandırılmasının elzem olduğuna işaret eden Tanrıtanır; “Ben bu konudaki ihtiyaca binaen çalışmalar başlattım. Önce Valimizi aradım, kendisine birkaç kez ulaşıp bu konuyla ilgili bir talebimiz olduğunu aktardım. Kendisi bu konuda Jandarma Komutanlığı ile görüşmemiz gerektiğini arazinin onlara ait olduğunu söyledi. Yeşil alan fikrini doğru bulan Sayın Valimiz ile görüştükten sonra ben Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin ile de görüştüm. Şimdilik bir çalışma olmadığını ama uzun vadede belki konut ya da farklı bir proje gelişebileceğini söyledi. Ama yeşil alan fikrine de soğuk bakmadılar. Ardından baktım Büyükşehir Belediyesi burada çalışmalar yapıyor. Burada arazi düzeltmeleri yapıldı, enkazlar toplandı ve bunun üzerine ben Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüm. Onlar burada bir minibüs depolama alanı ya da otopark yapmayı düşündüklerini söyledi. Ben de bunun mahalleyi tam anlamıyla sıkıştıracağını söyleyerek burada yeşil alan yapılması ile ilgili talebimizi ilettim. Dilekçe verdim. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de talebi olumlu karşıladı ve bu durumu değerlendirmeye alacaklarını söyledi.” Şeklinde konuştu.

 

 

RANT ALANI OLMASIN! HEM PARK HEM DE KÜLTÜR-SANAT ALANI OLSUN

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından son günlerde otopark olarak kullanılma hazırlığı içerisinde olan bu alanda kesinlikle otopark gibi bir çalışma yapılmaması gerektiğini belirten Tanrıtanır; “Buranın acilen yeşil alana dönüştürmesi ile ilgili çalışmalar başlatılması gerekiyor. Bizim bu alanla ilgili büyük projelerimiz var. Burası nadide bir alan ve biz burada mahallemizim kültürünü yansıtan, halkın vakit geçirebileceği bir alan ile birlikte tam bir kültürel alan yaratmayı düşünüyoruz. Bu parkta hem sanat, hem kültür, hem halk ile buluşabilmeli. Kesinlikle ticarileşmemesi gereken bu parkta çay satışı bile yapılmamalı. İnsanların şehir hayatının stresinden kopup nefes alacağı bir alanda günün yorgunluğunu, stresini atmak için bir adres olduğunu bilmeliler. Üstelik böyle devasa bir alanın kentin göbeğinde buna müsait olması bulunmaz bir fırsat. Bu alan bugün otopark ya da minibüs alanı olarak kullanılmaya başlarsa ileriki yıllarda bir daha böyle halk yararına bir çalışmaya kazandırılamaz. Bu durumu fırsata dönüştürmek için biz uzun süredir bir mücadele veriyoruz.”

 

 

BELEDİYE HEMEN PARK YAPMALI, YOKSA…

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından araç sahiplerine alanın ücretsiz otopark olduğu ve araçların bu alana çekilmesi ile ilgili bildiri dağıtıldığı konusuna da Tanrıtanır’dan tepki geldi. Araç sahiplerini bu alana yönlendiren bildirilerin dağıtılması ile ilgili konuya değinen Tanrıtanır; “Belediyenin ücretsiz otopark diye açtığı alan hem güvenlik açısından hem de huzur açısından yanlıştır. Buranın geçici de olsa ücretsiz otopark olması kabul edilemez. Kısa vadede sıkıntı olmuyor gibi görünse de burada geçici kararlar yerine bir an önce park ve yeşil alan yapılması ile ilgili harekete geçilmeli. Burayı kötü niyetle kullanmaya başlayan insanlar var. Burada ne olduğu belli olmayan araçların fuhuş yuvasına çevirmesi, madde kullanmak için tenha bir alan olarak kullanmaya başlaması tehlikesi bile yaşanmaya başladı. Bu yüzden hemen harekete geçilmeli.”


ŞEHRİVAN ÖZEL HABER

HAKİM İNALÖZ-MENDUH ÇALIŞKAN

 

Editör: TE Bilisim