Sempozyuma TTK Başkanı Metin Hülagü ve tarihçiler katıldı. Açılışta yayınlanan sunum videosunda Türkler ve Kürtlere ilişkin ilginç anekdotlar aktarıldı. İşte onlardan bazıları:

- Fatih Sultan Mehmed’in hocası Molla Gürani Türkleşmiş bir Kürt’tü.

- Dersim aşiret ağalarından Haydar Ağa’ya, Gazi Paşa’ya (Atatürk) suikast yapması için yüklü para verildi. Haydar Ağa yolunu kestiği Paşa’ya durumu anlatıp mücadelesine destek verdi. Parayı da Paşa’ya teslim etti. Paşa’nın “Dersim mebusu ol” teklifini kabul etmedi.

- Peygamber’imizin soyundan pek çok seyyit ve şerif Emeviler Dönemi’nde Kürt bölgelerinde sığındılar. Oralarda tekke ve zaviyeler kurdular.

KÜRTLERDEN SUR

- Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi sorar: “Oğlum o kadar yer fethettin. Nasıl koruyacaksın?” Kanuni, Kürtlerin önemine değinerek şu cevabı verir: “Onlardan sur yaptım.”

Kürt beyleri, Irak ve İran ile savaşlarda Osmanlı’nın önemli destekçisi olmuştur, Osmanlı kalelerini dik tutmuştur.

- Galatasaray’ın kurucuları arasında Kürt Celal İbrahim de vardı. Çanakkale Savaşı için gönüllü oldu ancak eğitim nedeniyle gidemedi, Bağdat cephesinde şehit oldu.

- Geçmişte Türk, Kürt veya Arap olmak; akla bir milliyetten çok kabiliyet ve zaafları getiriyordu. Türkler iyi ata biner, Kürtler ölesiye savaşır ve Araplar güzel şiir söylerlerdi. Toplum etnik çizgilerle birbirinden ayrılmamıştı. Hangi etniğe sahip olursa olsun kahramanlar Türkler ve Kürtler tarafından birlikte sahiplenilirdi.

- Türk ve Kürt soyundan gelen Selahaddin Eyyubi, her iki soyun da özelliğini taşıyor ve beğenisini topluyordu.

- Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey’in en güvendiği komutan Kürt’tü.

YAVUZ'UN HOCASI DA KÜRT'TÜ

- Yavuz Sultan Selim’in şeyhülislamı Ebussuud Efendi Kürttü. Selim, Kürt aşiretlerinin savaşsız olarak Osmanlı’ya bağlanması için çalıştı ve başarılı oldu.

- Kürtler, İran yayılmacılığı karşısında Doğu Anadolu yaylalarında cesur bir set gibi durdu. Kürtler Kurtuluş Savaşı’nda da Türklerle birlikte aynı cephede mücadele etti. Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Kürdistan mebusları da bulunuyordu.

- Kürtler, memleketlerinin Türkiye’nin bir parçası olarak kalması için savaşacaklarına dair ant içti.

Editör: TE Bilisim