Malatya'da yaşayan Erdoğan Aktürk, atalarının miras bıraktığı, tarihi çok eskilere dayanan Macaristan yapımı altın ve gümüş işlemesi tüfekleri gelecek kuşaklar aktarmak için titizlikle koruyor.

 

Fuzuli Caddesi'ndeki küçük dükkânında eski eşya alım satımı ve tamiri yapan 80 yaşındaki Aktürk'ün iş yerinde, tarihi çok eskilere dayanan 5 Macar menşeli tüfek dikkati çekiyor. Değerli işlemelere sahip tüfeklerin sık sık bakımlarını yapan Erdoğan Aktürk, atalarından kendisine miras kalan tüfekleri gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Aktürk, yaptığı açıklamada, tarihi eşyalara merakı olduğunu, dükkânında da her türlü tarihi eşyaya yer verdiğini belirtti.

 

Dükkânında ayrıca atalarından, dedelerinden miras kalan tüfekler de bulunduğunu aktaran Erdoğan Aktürk, Macaristan yapımı 5 tüfeğin kendisi için çok değerli olduğunu kaydetti. Tüfeklerinden birisinin "dünyanın ilk üretilen tüfeklerinden" olduğunu anlatan Aktürk, "Mesela bir tüfeğimiz 1450-1550 yıllarında Macaristan'da yapılmış. Bunun sahibi çok zevkli olduğu için her tarafı gümüş ve altınla işlenmiş. Tüfeğin namlusu döküm yani çelik. Namlusu da altın ve gümüşle süslenmiş. Ateşleme şekli ağızdan. 15 milimetre çapında tek gülle atıyor. Çakmak taşıyla çalıştığı için bundan çıkan ateş boşluğa koyulan barutu ateşliyor, ateş içeri giriyor ve patlatıyor." diye konuştu.

 

TÜM TÜFEKLER ÇALIŞIR DURUMDA

Silahların yapımının çok eskilere dayandığını belirten Erdoğan Aktürk, şöyle devam etti:

"Bu, dünyada yapılan ilk silahlardan. Yani ilk dolma tüfek. O günden bugüne kadar çiçek gibi, sağlam, ateş edebilecek konumda. Şimdi bu atadan, dededen yadigar olarak geliyor. Etnografik olduğu için biz de bunları muhafaza ediyoruz. Bunlardan biri 14'üncü yüzyılda, bir başkası da 17'nci yüzyılda kullanılmış. Mesela bunlardan biri tamamen gümüşten, bin 800-2 bin metreye kadar atış yapabilen çok nadir bir silah. Bu silah dünyada ikinci versiyon. Yani birincisi çakmaklı, ikincisi ezvalı dediğimiz silahtır. Bu da çalışır durumda."

 

Tüfeklere her gün bakım yaptığını anlatan Aktürk, özel bir yağ ile her gün tüfekleri titizlikle temizlediğini, bakımdan geçirdiğini, paslanmaması için özel kaplamalar yaptığını söyledi. Tüfeklerin kendisi için "paha biçilemez" olduğunu vurgulayan Erdoğan Aktürk, satmayı düşünmediği için fiyatlarıyla ilgilenmediğini de sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim