Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Bülent Öz, yaklaşık 850 yıldan fazla bir tarihe sahip olan İzettin Şir Camii’nin iç kısımdaki duvarlarında su sızdığını söyledi. 

Bülent Öz, bu tarihi eserin su sızmasından dolayı zarar görmesinden endişe duyduğunu söyledi. Öz, “Bu cami 850 yıllık bir cami. Her taşında tarihin izi var. Mermi izlerine baktığın zaman hangi mermi hangi döneme ait olduğunu bile çıkartabilirsin. Burada yaklaşık 2 metre kadar daha derindedir. Zamanla doğal olarak da toprak birikintisi olmuş, Birinci Dünya Savaşı-Kurtuluş Savaşı döneminde, özellikle İkinci Dünya Savaşı’na yakın burası ahır olarak kullanılmış. Restorasyonda da bu izler tamamen kaybolmuş. Ama zamanla bu izlerden dolayı gerek eski kanalların çökmesi, gerekse toprağın su sızmasından dolayı camiye su sızmaktadır. Cami su alıyor. Caminin su alması da zaten tarihi bir eseri yıkan doğal olaylardır. Yani suyudur, rüzgârıdır, yangınıdır bu tür kavramlar tarihi eseri yok eder. Normalde o kadar mermi izi almasına rağmen, bomba izi almasına rağmen, bakıyorsunuz fazla iz yoktur. Ama caminin tarihi önemi büyüktür. 850 yıldan fazla bir tarihi vardır. Her taş bir dönemin eseridir. Yani bir dönemin eseri derken o dönem hakkında bilgi verir. Taşın üzerindeki mermi izine bakıp mermiyi sıkan, hangi dönemde sıkıldığını bulabilirsiniz. Yapısı ayrı bir özellik, ayrı bir güzellik.” Dedi.

 

“BİR ÇARE BULUNSUN”

 

Konuyla ilgili gerekli yerlere yazılar yazdıklarını söyleyen Bülent Öz, “Biz özellikle Kültür Bakanlığımıza da yazı yazdık. Kaymakamımıza da, valimize de burayı bildirdik. Bir an önce buraya bir çare bulunmasını istedik. Özellikle dağlardaki taş ocakların patlatılması, binaya haddinden fazla zeminine zarar vermiş olabilir. Çünkü taş ocaklarındaki patlama çok fazla buraya yakın, hemen 500-600 metre ilerde taş ocakları patlatılıyor. Binanın zeminine o da zarar veriyor. Bunun yanında deprem olmuş, depremden dolayı da çökme var. Biz özellikle söylüyoruz tarihimize sahip çıkalım. Yani cami olduğu için değil, kiliselere de sahip çıkılsın, dört hak kitabın okunduğu bütün yerlere sahip çıkılması, korunması gerektiğini, özellikle Kültür Bakanlığımıza, valimize bildirdik. Bu caminin bize tabi Müslüman olduğumuz için önemi daha büyüktür. Bizim istediğimiz, bu caminin orijinalliği ortaya çıksın, bu sızıntı ortadan kaldırılsın” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim