1819 - İspanya, Florida'yı Amerika Birleşik Devletleri'ne 5 milyon dolara sattı.

 

ABD 1819’da, sınırlarından biri olan ve o dönem İspanya'nın elinde bulunan Florida’yı, 5 milyon dolar karşılığında satın almış ve topraklarına katmıştır. Üstelik bugün çok şaşırtıcı kabul edilebilecek bu yöntemin, devamı da var.

1824'te Meksika, İspanya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazandıktan sonra, pek çok Amerikalı göçmenin yerleştiği Teksas, 1836'da, bağımsızlığını ilan etti. Amerika Birleşik Devletleri, 1844'te Teksas hükümeti ile anlaşarak, bu toprakları da sınırları içine aldı.

Bundan sonra Kaliforniya ile ilgilenmeye ve burayı da Meksika'dan satın almaya çalıştı. Bu ise 1846'da Amerika Birleşik Devletleri - Meksika Savaşı'nın çıkmasına neden oldu. Meksika, savaşta yenilince, 1848'de yapılan andlaşmayla, 15 milyon dolara Kaliforniya'yı Washington Hükümeti'ne sattı.

 

1848 - Paris'te işçiler ayaklandı. İki yıl boyunca Avrupa'yı altüst edecek işçi devrimleri çığırı açıldı.

 

Monarşist hükümet işçilerin düzenli olarak yaptığı gösteri ve yürüyüşleri 19 Şubat 1848 günü yasakladığını açıkladı. Buna rağmen işçiler 22 Şubat günü yürüyüş yapmaya karar verdiler. Ulusal muhafızların ateşiyle karşılaşan işçiler gün boyunca çatıştılar.

Gece silah dükkanlarını ve karakolları yağmalayarak silahlanan halk, ertesi gün postane, emniyet müdürlükleri ve istasyonlar gibi önemli yerleri ele geçirdi ve çeşitli yerlerde barikatlar kurarak şehri kontrol altına aldı. Bütün şehir kızıl bayraklarla donatılmıştı. Kral önce işçileri yatıştırmak için hükümeti değiştirdi, bu da işe yaramayınca çareyi İngiltere’ye kaçmakta buldu.

Meclisin de işgal edilmesiyle, ayaklanma bir burjuva demokratik devrim halini aldı. Mecliste iki temel parti varı. Biri burjuvazinin partisi, diğeri ise küçük burjuvazinin partisi olan Montaignerler idi. Devrimin gerçek savaşçıları olan Paris işçilerinin henüz kendi siyasal birlikleri bulunmuyordu. İki parti bir hükümet kurup burjuva cumhuriyeti ilan ettiler.

 

1933 - Vagon-Li Olayı'nı başlatacak Naci Bey'e ceza verilmesi.

 

Yataklı ve yemekli vagonları bulunan Fransız demiryolu işletmesi Vagon-Li (Wagons-Lits) şirketinde, 22 Şubat 1933 tarihinde Belçikalı müdür Jannoni, telefonda Türkçe konuşan memur Naci Bey'e şirketin resmi dilinin Fransızca olduğunu bildirerek, 25 kuruş para cezası ve 15 gün işten uzaklaştırma cezası vermiştir.

Bu olay dönemin gazetelerine yansıyınca 25 Şubat 1933 günü aralarında Peyami Safa, Cahit Arf gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu Darülfünun ve Milli Türk Talebe Birliği öğrencileri, toplanıp şirketin Beyoğlu'nda bulunan şirket bürosu önünde protesto gösterileri yapmaya başlamışlar daha sonra olaylar büyümüş, camları kırarak büroya giren öğrenciler, Mustafa Kemal'in duvarda asılı olan resmini aldıktan sonra büroyu tahrip etmişlerdir.

Grup, ellerinde Mustafa Kemal resmi ve Türk bayraklarıyla şirketin Karaköy bürosuna gelmiş, aynı şekilde Mustafa Kemal'in resmini duvardan aldıktan sonra büroyu tahrip etmişlerdir. En sonunda İstanbul Valiliği'nin önüne gelen kalabalık, gazete binalarının önünde bir süre daha gösteriyi devam etmişler ve ellerindeki Mustafa Kemal resimlerini Halkevine teslim ettikten sonra dağılmışlardır.

 

1944 - ABD savaş uçakları, Hollanda kentleri Nijmegen, Arnhem, Enschede ve Deventer'i yanlışlıkla bombaladı; sadece Nijmegen'de 800 kişi öldü.

 

1945 - Elli yıllık evliler için Fatih Halkevi'nde jübile yapıldı.

 

 

1948 - Çekoslovakya devriminin başlangıcı.

 

 

1950 - Yüksek Seçim Kurulu kuruldu.

 

 

1962 - Ankara'da Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir ve arkadaşları, hükümet darbesi yapmak istediler, ancak kalkışma bastırıldı, katılan subaylar emekliye sevk edildi. Bazı üst rütbeli subayların görev yerleri değiştirildi. Hükümet, verdiği söz doğrultusunda darbecileri 30 Nisan'da affetti.

 

 

1988 - Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, cezaevlerinde tek tip elbise giyinme zorunluluğunun kalktığını söyledi.

 

 

2000 - Diyarbakır'da olay çıkardığı gerekçesiyle yargılanan İtalyan gazeteci Dino Giovanni Frisullo ifade vermek için geldiği Türkiye'ye alınmayarak sınır dışı edildi.

 

Editör: TE Bilisim