1493 - Gezgin Kristof Kolomb, Niña adlı gemisiyle Amerika'ya ulaştı.

 

1656 - Vaka-i Vakvakiye: Düşük ayarlı para ve alınamayan maaşlar için ayaklanan askerler, IV. Mehmed'in onayıyla bazı saray ağalarını idam ettirdiler.

 

IV. Mehmet‘in saltanatı sırasında İstanbul’da çıkan ayaklanmadır. 19 Ağustos 1656′ da sadrazam olan Süleyman Paşa, sürüp giden para darlığını gideremedi ve askerin aylığını, ayarı bozuk akçeyle verince askerler, alışverişlerini bu parayla yapmak istediklerinde esnafla aralarında anlaşmazlık ve kavgalar çıktı. Bu arada Girit Savaşı'nın sürmesi ve başarı elde edilememesi hükumet otoritesini sarsmıştı. Paranın değer kaybetmesi iktidarı ellerine geçiren içağaları ve yardımcılarına karşı düşmanlığı arttırmıştır. Görevliler her aksayan işin sorumluluğunu bunlara yüklemekte idiler. Bu sebeple İstanbul'da halk ayaklanmaya hazır bulunuyordu.

29 Şubat 1656 günü Hasan Ağa, Şamlı Mehmed Ağa ile Galata voyvodalarından Karakuş Mehmed Ağa, maaşlarını alamayan sipahiler ve maaşlarını aldıklarında hırpalanmış olan yeniçerileri ayaklandırdılar.

4 Mart 1656 cumartesi günü isteklerini saraya bildirdiler. Asilerin istekleri doğrultusunda yeniçeri ağası, kul kethüdası ve bazı ocak subayları değiştirildi. Nasihat için asilerin toplandıkları Atmeydanı’na (bugün Sultanahmet Meydanı) o gün ve ertesi gün gönderilen görevlilerin çabaları sonuç vermedi.

Ayaklanmanın kolaylıkla bastırılamayacağı anlaşılınca padişah, Alay Köşkü’nde ayaklananların elebaşlarını kabul etti; öldürülmelerini istedikleri 30 asiden bazıları öldürüldü ve cesetleri Atmeydanı’ndaki büyük çınar ağacına asıldığı için olaya Çınar Vakası denildi. Olayın başka bir adı da Vak’a-i Vakvakiye’dir.

Vakvak, söylenceye göre, meyvesi insan başı olan bir cehennem ağacıdır. Çınar ağacına asılan insanlardan ötürü benzetme yapılarak olaya bu ad verildi. Ayaklananlar, 8 Mart 1656 günü, öteki kaçakların bulunup idam edilmeleri koşuluyla dağıldılar, dükkânlar açıldı. Ayaklanmacı elebaşılar bu olaydan sonra meydan ağaları olarak ün salıp büyük etki kazandılarsa da 8 Mayıs 1656′da, Sadrazam Boynuyaralı Mehmet Paşa’yı sarayda toplantı bahanesiyle divana çağrılıp öldürüldüler. Ayaklanmanın öteki ileri gelenleri de kent kapıları iki gün kapatılıp ele geçirilerek öldürüldüler.

 

1923 - Mustafa Kemal Paşa'nın 17 Şubat'taki konuşmasıyla başlayan İzmir İktisat Kongresi sona erdi. Kongrede Misak-ı İktisadî kabul edildi.

 

1924 - Halife Abdülmecit Efendi ve Osmanlı hanedanı mensupları yurt dışına çıkarıldı.

 

1951 - İnönü Ansiklopedisi'ndeki görevine son verilen eğitimci Agâh Sırrı Levent, bu haksız uygulamadan dolayı Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri'yi düelloya davet etti.

 

1967 - Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, kendisine "baba", "beyefendi", "paşam" biçimlerinde hitap edilmesini yasakladı. 1967 yılı bugün Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Kemalettin Gökakın'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın isteği kamuoyuna duyuruldu.

 

1979 - Voyager I'in gönderdiği fotoğraflarda Jüpiter'in halkaları görüldü.

 

1986 - Başbakan Turgut Özal, "1988 seçimlerinden sonra iki buçuk parti kalır, biri biz, biri sol, buçuğunu bilmem" dedi.

 

1997 - ABD başkanı Bill Clinton, insan klonlama araştırmalarını yasakladı.

 

2000 - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Kürt kökenli isimlere ilk kez onay verdi.

Editör: TE Bilisim