ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/SONER İZGİ- Van’da Ajans Asya Fuarcılık tarafından organize edilen 11-14 Nisan tarihleri arasında açık olacak ‘9.Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’ kapılarını ziyaretçilere açtı.

11-14 Nisan tarihleri arasında açık olan 9.Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılışı gerçekleştirildi. 2010 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı tarım hayvancılık ve gıda fuarı olma özelliğini taşıyan fuar, 150 stant,150 firma katılımıyla 300 marka sergilenecek. Fuara, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK başkanları, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreni, protokol tarafından kurdele kesimi ve stantların gezilmesi ile sona erdi.

BİLMEZ: VAN ADINA CİDDİ BİR EKSİKLİK

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, açılışta yaptığı açıklamada, Fuarın kentte bölge ekonomisine ve tarıma olumlu katkı sunmasını temenni ettiğini belirterek, Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta 3 milyon hayvanla ilk sırada olduğunu ifade etti. Bilmez, “1970’lerde burada 7,5 milyon küçükbaş hayvan olduğunu öğrendiğimizde şimdiki rakamın çok yetersiz olduğunu da farkındayız. Yaklaşık 22 bin kilometre karelik bir yüzölçümü sahip olan kentimizin yüz ölçümünün yüzde 60’ı çayırlık ve mera alanı olarak kullanılmakta. Bu potansiyeldeki bir ilde bugünkü tarım aletleri ve teknoloji olmamasına rağmen 1970’lerde 7,5 milyon küçük baş hayvan olan bir kentte 3 milyon bir hayvanın olması bizim için ciddi bir eksiklik.” dedi.

BİLMEZ: İNSANLARA İŞ VE AŞ SUNMAMIZ GEREK

Kentin sürekli göç aldığını ve büyüdüğü belirten Bilmez, “Maalesef aldığımız göçler de kentimize sosyal ve ekonomik alanda katkı sunan değil tam tersine bu umutla gelmiş kentten bir şey bekleyen yoksul diyebileceğimiz kesimi oluşmaktadır. Bu kentte hep birlikte bir şeyler üretmek durumundayız. İşsizlik var. İnsanlara iş ve aş sunmamız gerek. İnsanların iş ve aş bulamadıkları bu kente bir süre sonra çevreden bu kente gelmiş insanlar buradan kaçmak zorunda kalır. Devlete düşen alt yapıyı hazırlamak. Özel sektördeki girişimcilerimize de düşen devletin alt yapısını hazırladığı mekanlarda üretimi gerçekleştirmek. Bugün 9. Sunu düzenlediğimiz bu fuar daha önce çadırlarda halı sahalarda yapılıyordu. Ama bugün kentimizde en modern kentlerde bulunan fuar merkezleri ile yarışabilecek bir fuar alanı var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunun kıymetin bilmemiz lazım.” diye belirtti

“KENTİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Bilmez son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentimizin ekonomisine olumlu katkı sunacak sürekli fuarlar düzenlememiz lazım. Hem fuarları hem festivalleri sosyal ve ekonomik hayatına katkı sunacak her türlü girişimlerin yanındayız. Bizim de ayrım yapmadan bu hizmet yapanı bu kentte taş üstüne taş koyana parti inan aşiret etnik kökenine bakmadan sahip çıkmalıyız. Maalesef kentimizde her olaya ideolojik bakmayı alışkanlık haline getirmiş bir yapı var. Van halkına fayda verecek iş yapana destek vereceğiz. Eğer yapılan iş Van’a, Van’ın geleceğine insanını olumsuz etkiliyorsa buna dur, dememiz lazım. Kentimize sahip çıkmalıyız. Bu kentte tek bir insanı bile istihdam eden kişi bizim için değerlidir. Ama bu kentten bir işadamını kovan kim olursa olsun karşısında durmamız lazım.” dedi.

GÜLER: FUARIMIZ BÖLGENİN BİLİNEN VE BEKLENEN FUARI HALİNE GELDİ

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, açılışta yaptığı açıklamada, Tarım Hayvancılık ve Gıda fuarının bölgenin bilinen ve beklenen fuarı haline geldiğini söyledi. Güler, “Fuar’da 150 stant yer almaktadır. 150 firma katılımıyla 300 marka sergilenmektedir. Fuarımız ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte destek veren herkese, her kuruma ve kuruluşa teşekkür ediyorum. İl içinden ve il dışından katılım sağlayanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

“BU SENE 80 İLA 100 BİN ARASINDA ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ”

Güler, açılış günü olmasına rağmen yoğun bir katılım olduğuna değinerek, “Geçen sene yaklaşık 60 bin kişi fuarımızı ziyaret etmişti. Biz bu sene 80 ila 100 bin arasında ziyaretçi bekliyoruz. Şu anda da öyle görünüyor ki bu sayıyı aşacağız. Ziyaretçilerimiz, fuarımızda tarım, hayvancılık ve gıda ile ilgili her şeyi rahatlıkla bulabiliyorlar. Aynı zamanda Ramazan ayı öncesi olması hesabıyla yöresel ürünleri de ekledik. Renkli ve bereketli bir fuar oluyor.” dedi.

“İLİMİZ VE BÖLGEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİPTİR”

Van Ticaret Borsası (VTB) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Fuarlar, üretici ve tüketicileri bir araya getiren, tüketiciye bol seçenek sunarak, firmalara can suyu olan en önemli tanıtım organizasyonlar olduğunu belirtti. Süer, “Yeni teknolojileri, teknikleri ve gelişmeleri de sektörün içerisinde olan insanlara tanıtan fuarlar, ilimiz ve bölgemiz için büyük bir öneme sahiptir. Tüm zamanların en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılık ülkeyi doyurmakla kalmaz, zenginleşmesine de katkı sağlar.” dedi.

SÜER: BÖLGE OLARAK POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYORUZ

Süer, Van’ın küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldığını anımsatarak, bu potansiyelden diledikleri gibi faydalanmadıklarını belirtti. Süer, “Bölgemizde birçok insana kazanç sağlayan bu sektörlerde eksikliklerin giderilerek, doğru teşvik ve hamlelerle desteklenmesi gerekmektedir. Kış mevsiminin uzun sürmesi, kırsal mera alanlarının kullanımının kısıtlı olması, nakliye masraflarının fazlalığı, insanların gitgide tarımdan uzaklaşması ve benzeri pek çok neden bölge tarım ve hayvancılığını olumsuz etkilemiştir. Bu anlamda hükümetimizden bölge olarak pozitif ayrımcılık bekliyoruz.” diye ifade etti.

“FUARIN VERİMLİ GEÇECEĞİNE İNANIYOR”

Süer son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarz organizasyonlar, üretici ile tüketiciyi buluşturan, firmalara pazarlama ve satış imkanı veren, alıcıya aradığı birden fazla ürünü bir arada sunan organizasyonlardır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce üreticinin katıldığı, binlerce kişinin ziyaret edeceği fuarın verimli geçeceğine inanıyor, firma sahiplerine bol kazançlar diliyorum. Bu vesile ile Ajans Asya Fuar Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Süleyman Güler ve ekibine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN TARIM ELZEMDİR VE VAN’IN GEÇİM KAYNAĞIDIR”

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, Van’ın artık fuarlar kenti olduğuna vurgu yaparak, “Van artık kendisini aşan, tarıma dayalı ihtisas alanları oluşturabilecek düzeye gelen bir ildir. Bizim için tarım elzemdir ve Van’ın geçim kaynağıdır. Tarım ve hayvancılık olmazsa bizde olmayız. Bu fuarlar bizim için çok önemli. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak bu fuarları desteklemekten gurur duyuyoruz” dedi.

ŞAMİLOĞLU: KENTLERİN GELİŞMESİ ADINA FUARLAR BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİPTİR

Kentlerin gelişmesi adına fuarların büyük bir öneme sahip olduğunu anımsatan Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, Van’da yapılan tarım ve gıda fuarlarına ilginin her geçen gün aratarak devam ettiğini belirtti. Şamiloğlu, “Dünya’da fuarlar ekonomik gelişimin, etkileşimin temel araçlarından biridir. İlimizde fuarlara katılım sağlayan firmalar, burada yeni çözüm ortakları bulma, kurumsal imal yaratma, marka değeri oluşturma, ürün ve hizmetler taşıma, teknolojilerle yenileme, yeni iş bağlantıları kurma imkanları bulmaktadırlar. Çiftçilerimize ise; yeni pazarlama alanı, ürünlerin tanıtılması, pazar oluşturulması adına büyük bir fırsattır. Fuarı düzenleyen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum.” diye ifade etti.

Editör: TE Bilisim