Elazığ'ın Ağın ilçesine bağlı Balkayası köyünde önceden merkeple gittikleri tarla ve bahçelerine artık ATV ile ulaşan yaşlılar, görenlerin dikkatini çekiyor.

 

Balkayası köyünde ikamet eden vatandaşlar, köyün hem coğrafi yapısı hem de evlerin birbirine yakın oluşundan dolayı otomobil kullanmakta zorluk yaşıyor. Yakın zamana kadar ulaşım ve yük taşımada eşek kullanan köylüler, artık engebeli arazilere uygun olan ATV'leri tercih ediyor. Genelde eğlence turizminde tercih edilen ATV'leri köyde aralarında kadınların da yer aldığı yaşlıların kullanması, görenleri şaşırtıyor.

 

Uzun yıllar İsviçre'de çalışan ve emekli olduktan sonra köyüne dönen 73 yaşındaki Hüsamettin Ergül, yaptığı açıklamada, köye ilk ATV'yi kendisinin getirdiğini söyledi. ATV'yi İsviçre'de gördüğünü dile getiren Ergül, köye gelince rahat gezebilmek için bu araçtan aldığını, ardından sağladığı kolaylığı gören arkadaşlarının da satın almaya başladığını kaydetti. Kendilerine birçok avantaj sunan ATV sayesinde gündelik işlerini kolay şekilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Ergül, "ATV bize büyük kolaylık sağlıyor. Komşu köye cuma namazına 6, ana yola 10 dakikada gidiyorum." dedi.

 

Köy sakinlerinden İsmet Ekici (74) de eskiden her evde bulunan eşekler aracılığıyla ulaşım ve gündelik işlerini gerçekleştirdiklerini anımsattı. Bahçeye giderken komşusunun ATV kullandığını gördüğünü aktaran Ekici, şunları kaydetti: "İnternetten inceledikten sonra nasıl kullanıldığını öğrendim. Elazığ'da satışını yapan bayiye gittiğimde kaç yaşında olduğumu sordu. O zaman 70 yaşındaydım, satın almak istediğimi söyledim. 'Bisiklet ya da motosiklet kullandın mı?' dediler. Ben de kullanmadığımı söyledim.  'Senin yaşın uygun değil.' dediler. Buna rağmen satın aldım." ATV kullanmaktan memnun olduğunu aktaran Ekici, "İhtiyar adamız sırtımızda bir şey taşıyamıyoruz. Diğer köylere de camiye de bununla gidiyorum." diye konuştu. Nazmi Ercan (75) ise İstanbul'da ikamet eden çocuklarının kendisine de ATV hediye ettiğini, onunla bağa ve bahçeye gidebildiğini söyledi.

 

"HER İŞİMİZDE KULLANIYORUZ"

Şule Erdem de eşeklerin yerine ATV kullandıklarını ifade ederek, "Her işimizde kullanıyoruz. Bütün taşıma işlerini bu araçla yapıyoruz." ifadesini kullandı. 84 yaşındaki anne Fatma Erdem ise yürümekte güçlük çektiğini ifade ederek, bu araçlar sayesinde köy yaşamının daha rahat hale geldiğini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim