Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide SARIEROĞLU taşeron düzenlemesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan SARIEROĞLU Türk Metal Sendikasının düzenlediği törene katıldı. Törende konuşmasının önemli bir bölümü taşeron işçilerin kadro düzenlemesine ayırdı. Taşeronda kapsamlı bir düzenlemeyi geride bıraktıklarını belirterek, pazartesi günü yani bugün sonuçlandırılacağını hatırlattı. İşte 2 Nisan kadrolu taşeron işçiler ile ilgili Bakan Jülide Sarıeroğlu'ndan gelen son dakika açıklama ve detayları..

 

4 ARALIK KRİTERİ NEDEN KONULDU?

 

ÇSPB Jülide SARIEROĞLU, emek dostları ödül töreninde 4 aralık kriteriyle ilgili kadroya geçemeyen işçilerin eleştirilerine de cevap verdi. Bu kriterinin nedeninin mağduriyet yaşanmamasının olduğunu ve 5 Aralık tarihinde taşerondan kadroya geçiş için açıklama yapılmasının ardından bazı durumlarla karşı karşıya kalındığı belirtti.

 

İŞTEN ÇIKARMA RİSKİ GÖRDÜK!

 

5 Aralık tarihinde yapılan taşerondan kadroya geçiş açıklamasının ardından bazı çalışanların işten çıkartılmasını ve başka kişilerin işe alınma riskini olduğunu açıklayan Bakan SARIEROĞLU "İşten çıkarma riski olduğunu gördük, başka kişilerin işe yerleştirilmeleriyle alakalı bir risk durumu söz konusuydu. Bunu engellemek amacıyla iyi niyetli hak kayıplarının yaşanmaması adına konmuş bir kriterdir. Geçmiş dönemlerde taşerona kadroyla ilgili olarak ortaya koyduğumuz seçim beyannamelerimizde ve o dönemde verdiğimiz sözlerden daha ileride bir düzenleme gerçekleştirdik. Asıl iş yardımcı iş ayrımı yapmadık" dedi.

 

İKRAMİYE VERİLECEK

 

Devlet kadrosuna geçen 450 bin işçiye, 52 günlük ilave tediye ücreti (ikramiye) verilecek. Bütün işçilerin asgari ücretten çalıştığı düşünüldüğünde yaklaşık 1 milyar liralık tediye ücreti verilmiş olacak. Ayrıca geçiş süreci nedeniyle 3 aydır askıya alınan toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve farklar da hesaba yatacak. Arşiv taraması gecikenler sonuç beklenmeden akşama kadar kadroya alınacak.


 
KIDEM HAKLARI SAKLI TUTULACAK

 

Kadroya geçişle birlikte kamu kurumlarındaki statü karmaşası son bulurken, kıdem haklarında hiçbir değişiklik olmayacak. Çalışanlar mevcut kıdemleriyle geçiş yaparken, yıllık ücretli izinleri konusundaki hakları da saklı kalacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçişte başarılı çalışmaya imza attıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Süreç bugün nihayete erecek. Geçiş süreci 3 bakanlık tarafından yürütüldü. Kapsamlı bir süreci geride bıraktık. Yüzümüzün akıyla sonuçlandırmış olacağız. Şu anda kamuda taşeron tanımı neyse bunun dışında bıraktığımız hiç kimse yok. Direkt kadroya alındıkları için avantajları çok fazla. Bu düzenlemenin artıları zamanla daha çok ortaya çıkacak."


 
4C'LİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

 

4C'lilerin sözleşmeli personel yani 4B statüsüne geçiş işlemi de tamamlanıyor. Düzenlemeyle 20 binin üzerinde işçiye yüzde 10 ücret artışı yapılırken, izin süreleri de yeniden düzenleniyor.

 

İKİ KARAR DA YÜRÜRLÜKTE

 

Kamu kurumlarında geçici personel statüsünde çalışanların sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesine yönelik düzenleme dün yürürlüğe girdi. Türkiye İstatistik Kurumu ile yükseköğretim kurumlarında, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmetlerde (anketörlük ve canlı modellik) çalıştırılacak sözleşmeli personelin çalışma usul ve esaslarıyla ücret sınırları netleştirildi. Özelleştirmeyle işsiz kalacaklardan hak sahibi olup da istihdam hakkından yararlanmak isteyenler de sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek. Gümrük ile Adalet Bakanlıkları'nın talebi üzerine gümrük muhafaza memuru, muayene memuru, icra takibi görevlerini yürütenler de 4B kapsamına alındı. KPSS sonrası mülakat ve uygulamalı sınav Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşları kapsayacak şekilde sözleşmeli personel alımlarında kullanılacak.

 

FARK İÇİN MALİYE VİZE VERDİ

 

Maliye Bakanlığı da, kadroya geçecek taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesi için vize verdi. Sürekli işçi kadrolarına geçiş işleminden önce ihale sözleşmesiyle sona eren toplu iş sözleşmelerinin uygulanmasına, geçiş işleminin yapıldığı tarihe kadar devam edilecek. İşçiliğe bağlı giderlerde oluşan artışlar kamu kurumlarınca fiyat farkı olarak ödenecek. Bu döneme ilişkin ücrete uygulanacak zamlar, Yüksek Hakem Kurulunca sonuçlandırılan toplu iş sözleşmelerindeki oranlar esas alınacak.

 

İBB, 696 sayılı KHK kapsamında hak sahibi işçilerin belediyenin ilgili şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin sınav sonuçlarını açıkladı. Taşeron sınavına giren adaylar, TC. kimlik numarası ile İBB taşeron sınav sonuçlarını öğrenebilirler. İBB Sınav Kurulu, 696 sayılı KHK kapsamında hak sahibi işçilerin belediyenin ilgili şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin sınav sonuçlarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taşeron personel alımı için yaptığı sınav sonuçlarını açıkladı. aşeron işçiler 2 Nisan itibariyle kadrıya geçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu kadroya geçecek taşeronlara büyük bir müjde verdi.

 

Sarıeroğlu "4 C'den 4 B'ye geçen emekçi kardeşlerimizin geçişini 2 Nisan itibarıyla gerçekleştirmiş olacağız. Ücretlerinde de yüzde 10 artış yapıyoruz. İzin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz" dedi. Bakan Sarıeroğlu'nun açıklamaları şöyle:

 

YÜZDE 10 ÜCRET ARTIŞI: Dün akşam itibariyle 4 C'den 4 B'ye geçecek kardeşlerimizle ilgili de kararnamemiz Resmi Gazetede yayınlanmış durumda. Yüzde 10 ücret artışı ile izin sürelerini düzenleyerek 4 C'den 4 B'ye emekçi kardeşlerimizin geçişi de 2 Nisan itibariyle gerçekleştirmiş olacağız.

 

BAZI DETAYLAR YAZMIYOR

 

Tabi ki söz konusu kararnamede bazı detaylar yazmadığı için böyle sabah itibariyle çalkantı yaşadık. Basın açıklamamızı arkadaşlarımız yapıyorlar.

 

BU KONUYLA İLGİLİ ADIMLARIMIZI ATTIK

 

Ücretlerinde yüzde 10 artış yapıyoruz izin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Dün yaptığımız Kamu Personel Danışma Kurulu'nda bu konularla ilgili adım attık.

 

696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin taşeron personelin belediyenin ilgili şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin düzenlemeler ile 01.01.2018 tarihli uygulama Tebliği uyarınca Tespit Komisyonu, sınava girmeye hak kazanan adayların listesini, sınavın yeri ve zamanını 12.03.2018 tarihi itibariyle Başkanlığımızın resmi internet sitesinde kullanıma açılan sorgulama ekranı üzerinden ilan etmiştir.

 

Öngörülen itiraz sürecinin tamamlanmasından sonra sınava girmeye hak kazanan adaylara yönelik olarak Sınav Kurulu tarafından 20/23 Mart tarihlerinde Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen sınav sonuçları açıklanmış olup sınav sonuçlarına itiraz eden adayların 28/29 Mart tarihlerinde İstanbul Valiliği bünyesinde kurulan Sınav İtiraz Komisyonuna başvurmaları gerekmektedir.

 

Taşeron sınavına giren adaylar, TC. kimlik numaralarıyla sonuçları görebilecek.

 

Sınav Kurulu Başkanlığından da yapılan açıklama şu şekilde:

 

24 Aralık 2017 tarihli ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 01.01.2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama Tebliği uyarınca, 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamındaki alt işveren çalışanlarının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilgili şirketleri bünyesinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin Sınav Kurulu tarafından gerçekleştirilen sınav sonuçları aşağıda yer almaktadır.

 

 Söz konusu Tebliğin “Sınavın gerçekleştirilmesi ve ilanı” başlıklı 39 uncu maddesinin 5 inci fıkrasında; “Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından idarenin veya idarenin şirketinin internet sayfasında ilan edilir. İlan tebligat yerine geçer, ilgililere ayrıca tebligat yapılmaz.’’ denilmektedir. Bu sebeple başvuru sahiplerine ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

 

Sınava girmeye hak kazanan adaylara yönelik olarak Sınav Kurulu tarafından 20/23 Mart tarihlerinde Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen sınav sonuçlarına itiraz eden adayların 28/29 Mart tarihlerinde İstanbul Valiliği bünyesinde kurulan Sınav İtiraz Komisyonuna başvurmaları gerekmektedir.

 

SINAVDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

 

Sınavın uygulanmasının ardından sınav kuruluna itiraz 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanını ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılacak. Bu tarihler tavsiye niteliği taşıdığından değişkenlik gösterebilecek. Tüm bu aşamaların ardından, hak sahipleri 2 Nisan'a kadar topluca işçi kadrolarına geçirilecek.

 

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİŞ SÜRECİ

 

KHK ile yolu açılan taşeron işçiler artık kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilecek. Kadro başvurularının ardından taşeron işçiler geçtiğimiz haftalarda yazılı sınav ve mülakata tabi tutuldular. Taşeron kadro sınav sonuçları açıklanması ile birlikte heyecan gittikçe artı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilere verilecek olan maaş ikramiye tutarını açıkladı. Ayrıca KİT'lerde çalışan 70 bin taşeron işçi kadro müjdesi bekliyor!  Adalet Bakanlığına Bağlı Adli Tıp Kurumu taşeron kadro sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre 136 İşçi kadro hakkı elde etti. Taşeron işçilerin sözlü sınav sonuçları isim listesi haberimizde. Türkiye'nin farklı kurumlarında ve farklı pozisyonlarında istihdam etmekte olan taşeron işçiler için bilindiği üzere hükümet taşeron yasasını çıkardı. Buna göre yüz binlerce taşeron işçiye kadro verilecek. Peki çok kurum kadro alacak taşeron işçilerin isim listelerini yayımladı. Bilindiği üzere taşerona kadro başvuruları yapılmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından kadro alacak taşeron işçilere ek ikramiye ödemesinin yapılacağı belirtilmekteydi. Taşeron işçiler kadroya geçmeleri ile birlikte ne kadarlık ikramiye prim maaş ödemesi alacaklarını merak ederken sonunda konu hakkında açıklama yapıldı.

 

2 NİSAN'A KADAR KADROYA GEÇİRİLECEK

 

2 Nisan'da ise çalışanlar topluca sürekli işçi kadrosuna geçirilecek. İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi'nde taşeronda çalışan işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçiş başvuru sonuçları askıya çıkartıldı. İşçiler, asılan listelere meraklı gözlerle tek tek bakarak isimlerini aradı. Belediye şirketinde kadrolu işçi statüsüne giren personelin sevinçleri renkli görüntülere sahne oldu. Gop Kent A.Ş Genel Müdürü Tarkan Karahasanoğlu, "2 Nisan tarihi itibariyle belediyemiz şirketinde bin 320 personelimizin tamamı istihdam edilecek" diye konuştu.

 

Taşeron işçilerin kadro durumlarına değinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kadro sürecinin tamamlanmasının ardından geçmişte aldıkları maaşlarının bir buçuk katı oranında promosyon almaya hak kazanacağını açıkladı. Bu çerçevede asgari ücretli bir taşeron çalışan göz önünde bulundurulursa 2 bin 404 liralık tazminat alacağı söylenebilir

 

BAKAN İKRAMİYE TUTARINI AÇIKLADI!

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından kamuoyuna açıklama yapıldı ve yapılan açıklama da taşeron işçilerin kadroya geçmeleri ile birlikte aldıkları maaşın 1.5 katını ikramiye olarak alacaklarını belirtti. Buna göre ikramiye tutarları işçiden işçiye değişecek fakat ortalama işçiler maaşlarının 1.5 katını ikramiye olarak alacaktır.

 

Örneğin taşeron olarak istihdam ederken 2 bin lira maaş alan bir işçi bu tutarın 1.5 katını yani ortalama 3 bin liralık bir ikramiye ödemesi alacaktır. Yine diğer işçilerde ne kadarlık ikramiye ücreti alacaklarını hesaplamak için maaşlarını hesap makinesi aracılığı ile 1.5 katıyla çarparak hesaplayabilir.

 

Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp kurumlarında çalışan yüzlerce işti kadroya geçiş yapmak için sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemekteler. Bilindiği gibi 696 sayılı KHK hükümlerince Kamuda hizmet alım sözleşmesi ile görev alan taşeron işçiler kadroya geçiş yapmak ve kadro hakkı elde etmek için girmiş oldukları sözlü sınavdan sonuçlarının açıklanmasını beklemekteydi. Son dakika açıklamasıyla adaylara açıklanan sonuçların ardandan başarılı olan adayların isim listesi belli oldu. Açıklanan sonuçlara göre 137 kişi sınava alındı. 136 kişi kadro hakkı elde etti. Türkiyenin ber çok ilindeki Adli Tıp kurumlarında çalışan güvenlik ve temizlik görevinde bulunan işçilerin sınav sonuç listesi belli oldu.

 

ADLİ TIP KURUMANDAN KADRO AÇIKLAMASI

 

Adli Tıp kurumundan yapılan açıklamaya göre sürekli işçi statüsüne geçiş yapmak isteyen adayların 24 Aralık 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren KHK hükümlerince ve 375 sayılı KHK'nin geçici 23. maddesi ve 24. maddesinin uygulanmasına ilişkin hükümler uyarınca 12 Mart ile 16 Mart tarihleri arasında sözlü sınav yapıldığı açıklanmıştı.

 

2 NİSAN TARİHİNDE KADROYA GEÇİRİLECEKLER

 

12 Mart ile 16 Mart tarihleri arasında yapılan sözlü sınavdan başarılı olan adaylar belli oldu. İsim listesinde isimleri bulunan adaylar 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile kadroya geçirilecekler.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü taşeron olarak çalışan işçiler için yapmış olduğu kadro sınavı sonuçlarını açıkladı. Bilindiği gibi kadro sürecinde son aşamaya gelindi. 2 Ocak tarihinde başlayan başvurularda kadro hakkı bulunan adaylar tespit edilmişti. Adayların en çok tedirginlik yaşadığı sınav aşaması da tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide SARIEROĞLU, kadro sınavlarında adayların zorlanacağı bir sınav olmayacağını belirtilmişti. Başarılı olmak için 50 puan almak yeterli olacağı belirtilen sınavda başarılı olanlar kamu kurumlarına bağlı olarak görevlerine devam edecekler. Emniyet Genel Müdürlüğü yeni yaptığı açıklamada Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkalığında çalışan işçilerin daha önce girmiş oldukları sınav sonuçlarını açıkladı.

 

KADRO SÖZLÜ SINAV SONUÇLARI

 

Taşeron kadro sınavı 696 sayılı KHK kapsamında EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının alt işveren işçilerine yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığının online işlemler sayfasında T.C. kimlik numarası ad, soyad ve güvenlik kodu bilgilerini girilmesi ile sorgulama yapılması halinde sınav sonuçları öğrenilebilecek.

 

KİT'LERDE ÇALIŞAN 70 BİN TAŞERON İŞÇİ KADRO MÜJDESİ BEKLİYOR!

 

Kamu İktisadi Teşekküllerinde çalışan taşeron işçiler kadro bekliyor. 70 Bin KİT çalışanı kadro müjdesinin ne zaman verileceğini merak ederken TÜRK-İş Sendikasından yeni bir açıklama geldi.

 

Kamu İktisadi Teşekküllerinde çalışan binlerce işçi müjdeli bir haber bekliyor. Kadro düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından KİT çalışanları için Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı yeni bir çalışma yaparak Başbakan'a sunmuştu. Taşeron kadro düzenlenmesinde 70 bin KİT işçisinin ne zaman kadroya geçeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Yetmiş bin işçinin kadroya alınması hakkında yeni bir açıklama daha geldi. Açıklama Türk-İş Genel Başkanı Atalay'dan geldi.

 

Türk-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün ATALAY taşerona kadro düzenlemesini olumlu bularak destek verdiklerini belirtti. KİT çalışanlarının kadroya alınması gerektiğini belirtti.

 

Başkan Atalay, kamudaki taşeron işçiler için kadro süreci 2 Nisan'da biteceğini  KİT çalışanlarına kadro için yapılan çalışmanın ne durumda olduğunun bilinmediğini belirterek, hükümet yetkililerin KİT çalışanlarına Hazine kadro vereceği açıklamasına odaklanıldığını açıkladı. Hükümetten kapsama alınmayan KİT çalışanları için müjdeli haber beklediklerini belirtti.

 

Türk-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün ATALAY yaptığı açıklamada " Taşeron işçilere kadro düzenlemesi, KİT'lerde taşeron statüsünde çalışanlar ile kamuda asıl işi yapanların kadro alınmasıyla taçlandırılmalıdır." dedi.

 

4C STATÜSÜNDEN 4B'ye GEÇİŞ DÜZENLEMESİ

 

Çalışma Bakanı Jülide SARIEROĞLU, bu düzenlemenin başarı ile tamamlanması bizim için önemli diyerek yapılan işin gölgelenmemesini istedi. Ayrıca Bakan SARIEROĞLU 4C statüsünde bulunan çalışanlar için 4B statüsüne geçişinde düzenleme hazırlıklarının devam ettiğini aktardı. yakın bir zamanda bu çalışmanın detaylarının ilan edilmesi bekleniyor.

 

KAYNAK: STAR GAZETESİ

Editör: TE Bilisim