İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Başkan Vekilliğine atanan Vali İbrahim Taşyapan Tuşba mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

 

Kısa bir süre önce İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın yerine atanan Vali İbrahim Taşyapan, belediye başkan vekili sıfatı ile mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Tuşpba Belediye Meclisi toplantı salonunda muhtarlarla toplantı yapan Van Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili İbrahim Taşyapan, Van’ın 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra bütün köylerinde otomatikman mahalle olduğunu kaydetti. Taşyapan, “Muhtarlarımıza da eski alışkanlıklardan dolayı köy muhtarı olarak adlandırıyoruz. Daha önce yaptığımız toplantıda bütün köy muhtarlarımızı çağırmamıştık. Ama şimdi Tuşba’nın tüm köy muhtarları burada.” Dedi.  

 

TAŞYAPAN: YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALAR İÇİN TOPLANDIK

Toplanma amaçlarının hem muhtarlarla tanışmak hem de onlarla hasbihâl etmek olduğunu ifade eden Taşyapan, “Hem de onlara yapacağımız çalışmalarla ilgili, onların yapacağı çalışmalarla ilgili bilgiler almak. Bizim yapacağımız çalışmalarda onların tekliflerini değerlendirmek, planlarımızı onlara göre yapmak. Hem de muhtarlarımızın köyün emniyet ve selameti, köyde yaşayanların esenliği ve bu arada yaptığımız terörle mücadele nedeniyle de onlara düşen görevler ve bizim onlardan beklentilerimiz ayrıca onların bize ileteceklerini bir arada değerlendirip bir hasbihâl toplantısı olarak bu toplantıyı değerlendirdik.” İfadelerine yer verdi. Muhtarlarla ilçeler bazında periyodik olarak toplantı yapacaklarını söyleyen Taşyapan şöyle konuştu: “Bazen merkez ilçe muhtarlarımızla yapacağız bazen de köylerimize gidip orada toplanma imkanı bulacağız.  Ayrıca kaymakamlarımızın kendi ilçelerinde de toplantıları olacak. Bende bazen bu toplantılara iştirak edeceğiz. Sürekli aramızda bir etkileşim ve karşılıklı görüş alışverişi olacak.”  

 

“KÖYLERİMİZ 1924 TARİHİNDE ÇIKARILAN BİR KÖY KANUNU İLE YÖNETİLİYORDU”

Muhtarlığın vatandaşların oylarıyla seçilen yönetim birimi olduğuna vurgu yapan Taşyapan, “Köylerimiz 1924 tarihinde çıkarılan bir köy kanunu ile yönetiliyordu. Ve çok demokratik bir kanundu. Köylerin tüm işlerini kendi seçtiği ihtiyar heyeti ile görüşülüp, değerlendirilmesi ve ilgili makamlara iletilmesi için kurulmuş ve Cumhuriyetimizle yaşıt bir kanundur. Burada muhtarlarımız artık köy kanununa tabi değiller. O kanunlara bakıldığında köyün en yetkilisi muhtar olarak görünüyor. Muhtarın yapacağı bir iş yoktur aslında. Yeni çıkan mevzuat muhtarlarımıza yeni görevler yükledi. Tabi bu yükleri başka kurumlarımızda zaman zaman sırtlayarak iyi bir dönüşüm ve paylaşım halinde devam ediyor. Bizim kurumlarımızdan bir tanesi muhtarlıklarımız. Ve benim muhtarlarımızı en çok önemsediğim yönü de halkın oyu ile seçiliyor olmaları. Halkı temsil ediyor olmaları.” İfadelerini kullandı.  

 

TAŞYAPAN: MUHTARLAR TÜM KÖYÜN TEMSİLCİSİDİR

Taşyapan konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Muhtarlar sadece kendisine oy verenlerin değil tüm köyün temsilcisidir aynı zamanda. Dolayısıyla köyü ve mahalleyi temsil eden insanlardır muhtarlar. Dolayısıyla devletimizin en önemli, en alt biriminde görev yapan ve yönetim sistemimizde yer almış durumdalar muhtarlarımız. Kanunlara buradan baktığımız zaman çok çeşitli görevler görünüyor. Dolayısıyla köyün her şeyinden sorumlu olarak görev yapan arkadaşlarımızsınız. Bizde burada sizlerle bunları konuşmak ve köylerimize daha fazla hizmet götürmek için toplandık. Ve birimlerimizin müdürlerini de buraya çağırdık ve sorunları bizzat sizden dinlemek istedik. Burada herkes sorunlarını dile getirebilir. Dile getirmekte sorun yaşayan arkadaşlarımız da yazılı olarak sorunlarını bizim sorumlu olan birimlerime iletmelerini isteriz. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.”  


 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim