HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Gürpınar’da bulunan Gürpınar Lisesi Öğrenci Yurdu’nda yaşanan sorunlar hakkında bir soru önergesi sundu. İlçede bulunan öğrenci yurdunda yaşanan sıkıntılar hakkında Nabi Avcı’dan bilgi isteyen Üçer, bu yurtlarla ilgili çarpıcı iddialarda da bulundu.

“YURTLAR İKTİDARA YAKIN KESİMLERİ ZENGİN ETTİ”

Bakan Avcı’ya sunduğu önergede ilk olarak 2000 yılında faaliyete geçen öğrenci yurdunun sonraki yıllarda da bir türlü aktif olarak kullanılmadığını belirten Üçer, bunun sebibinin de iktidara yakın kesimlerin olduğunu söyledi. Üçer, “Van İli Gürpınar İlçesi’nde 2000 yılında faaliyete geçen Gürpınar Lisesi Öğrenci Yurdu 2011 yılında yaşanan depremlerden önce büyük bir tadilata tabi tutulmuştur. Bu binanın henüz 10. yılını tamamlamadan bu kadar kapsamlı bir tadilata tabi tutulmasının İlçe’de yaratmış olduğu endişeler henüz tazeliğini korurken; depremlerden hemen sonra (herhangi bir hasar durumu olmadığı halde) ismi Van-Et Çok Programlı Liseye dönüştürülen okulun yurdunun yıkıma tabi tutulması var olan endişeleri haklı çıkarmıştır. Söz konusu endişeler, her iki durumda da iktidara yakın bazı kesimlerin zenginleştirildiği yönündedir.” Dedi.

TAZİYE EVLERİ CEMAAT EVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ!

İlçede yurtlarda kalamayan öğrencilerin mecburen taziye evlerinde ve vatandaşın temin ettiği yerlerde kaldığını belirten Üçer, iki önemli iddiada da bulunarak bu evlerin cemaat evlerine dönüştürüldüğünü belirtti. Yine aynı evlerle çarpıcı iddiaya yer veren Üçer, “Üstelik gelişmeler bununla da sınırlı değildir. Yurt yıkıldıktan sonra öğrencilerin barınma için yönlendirildiği yerler; güdülen amacın iktidara yakın kesimlerin sadece ekonomik yönden zenginleşmesine hizmet etmediğini göstermektedir. Bu öğrenciler, birçok mahallede ve köylerde, halkın kendi imkanları ile yaptığı taziye evleri ile yine kısmen müftülük tarafından yapılan taziye evlerine yerleştirilmiştir. Gürpınar da herkes tarafından bilinmektedir ki halkın çok zor şartlarda kendi olanakları ile yaptırdığı bu evler, halkın görüşü ve onayı alınmadan bizzat devlet eliyle cemaat evlerine dönüştürülmüştür. Başta İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere; Okul Müdürü, İlçe Müftüsü ve köy/mahalle cami imamlarının işbirliği içinde yürütmüş olduğu bu yapılanma ile öğrenciler cemaatlere yönlendirilmektedir. Yine diğer önemli bir iddia ise; öğrencilerin yerleştirildiği bu evlere İş-Kur aracılığı ile personel görevlendirmesi yapılmasıdır. Bu personellerin önemli bir kısmı yukarıda ifade edilen kesimlerle akrabalık bağı içinde olan kişilerdir.” Dedi.

BU İŞİN SORUMLUSU KİM?

Son olarak bu iddiaların ardından Bakan Avcı’dan bu yurtlar ve iddiadaki evler hakkında bilgi isteyen Üçer, Avcı’ya şu soruları yöneltti: Söz konusu öğrenci yurdunun henüz 10 yılını tamamlamadan kapsamlı bir tadilata tutulması hangi gerekçeyle açıklanabilir? Bu kadar kısa süre içerisinde böyle bir işleme tabi tutulduysa; binada ne tür yapısal bozukluklar oluşmuştur? Tadilat kararı hangi birim tarafından verilmiştir? Tadilatı zorunlu kılacak etüt çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir? Tadilat işi hangi firmaya hangi fiyatla verilmiştir? İhale yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi usulle yapılmıştır ve ihaleye kaç firma girmiştir? Tadilattan kısa bir süre sonra bina ile ilgili yıkım kararı neden verilmiştir? Yapılan büyük tadilat neden yeterli gelmemiştir? Yıkım kararı hangi birim tarafından verilmiştir? Yıkımı zorunlu kılacak etüt çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir? Yıkım kararı doğru olsa bile; bu işleme başvurma yolu, neden tadilattan önce düşünülmemiştir? Bina boşaltılmadan önce, yurtta kalan öğrenciler için güven içinde kalacakları yer planlaması neden yapılmamış ve öğrenciler taziye evlerinde kalmak zorunda bırakılmıştır? Bu sorumluluk kime aittir? Gürpınar halkı tarafından; ‘‘bunun bilinçli bir politikanın ürünü olduğu’’ şeklinde ifade edilen bu durum hakkında ne düşünmektesiniz? İlçe Milli Eğitim Bürokratlarının görevi; (öğrencilerin okumalarını sağlamaktan ziyade) cemaatlere adam kazandırmak mıdır? Taziye evlerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından (İşkur vasıtasıyla ya da diğer şekillerde) taziye evlerinde personel görevlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu kişiler kimlerdir? Yeni yurt binası ne zaman yapılacaktır? Konu ile ilgili nasıl bir çalışma yürütülmektedir?’ 

Editör: TE Bilisim