Ankara'da büyük bölümü Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 29 kişinin yaşamını şehit olduğu bombalı saldırının faili örgüt mensubu Abdulbaki Sömer için Van'da bir caminin alt katındaki taziye sürerken polis ekipleri sabah erken saatlerinde çeşitli adreslere eş zamanlı operasyon yaptı.

 

Operasyonlarda örgüt mensubu Sömer'in taziyesine katılan 11 kişi gözaltına alındı. Taziyeye katıldığı için eleştirilerin odağında bulunan ve hakkında soruşturma başlatılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer de polisin operasyon yapacağı duyurusu üzerine DBP il binasına geldi.

 

Ankara'da İnönü Bulvarı'nı Dikmen Caddesi'ne bağlayan Merasim Sokağı'nda 17 Şubat akşamı askeri servis araçlarının geçişi sırasında düzenlenen ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı ile ilgili başlatılan soruşturma sürdürülürken, İpekyolu İlçesi'ndeki Hacıbekir Mahallesi Esentepe Sokak'taki Esentepe Camii'nin alt katında bulunan taziyeye gidenlere yönelik de operasyon yapıldı. Soruşturmalar sonucu sabah erken saatlerde çeşitli adreslere operasyon yapan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Milletvekili Hezer'in katıldığı taziyeye gittikleri belirlenen 11 kişiyi gözaltına aldı. Polis, DBP İl Eşbaşkanları Ökkeş Kava ve Caziye Duman'ı evlerinde bulamayınca parti binası önüne geldi.

 

Parti binasında bulundukları belirtilen DBP İl Eşbaşkanları; Kava ve Duman için polis, Kültür Sokağı üzerinde bulunan DBP il binası önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Polis, parti binasının bulunduğu sokağın giriş ve çıkışlarına zırhlı araçlar yerleştirerek operasyon için beklemeye başladı. Parti binasında bulunan ve gözaltına alınacakları ileri sürülen Eşbaşkanlar Kava ile Duman ise parti binasının balkonuna çıkarak 'Zafer işareti' yaptı.

 

HEZER PARTİ BİNASINA GELDİ

Polisin aldığı güvenlik önlemleri sonrası, bombacının taziyesine katıldığı için eleştirilerin odağında bulunan ve dün Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan HDP Van Milletvekili Hezer de parti binasına geldi. Hezer, danışmanı aracılığıyla gazetecilerle görüşmek istemediğini belirtirken açıklamaların genel merkez tarafından yapılacağını iletti.

 

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı DBP il binasında bulunan Eşbaşkanları Ökkeş Kava ve Caziye Duman gözaltına alınmazken, polis de bir süre sonra parti binası önünden ayrıldı. Kava ile Duman ise HDP'li Van Milletvekilleri Tuğba Hezer ve Lezgin Botan'la birlikte parti binasından ayrıldı. Çıkışta da DBP Eşbaşkanı Kava açıklama yaptı. Kava, yürütülen politikalardan korkutmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Değerli halkımız bilindiği üzere özellikle 7 Haziran seçimlerinden buyana AKP Hükümeti ve devlet Kürdistanda askeri ve siyasi soykırımlarını en üst düzeye çıkarmış durumdadır. Bu süreç ile birlikte Kürdistanda devlet şehirleri yıkmakta, sokakları yıkmakta, evleri yıkmakta ve insanları diri diri yakmaktadır. Bununla birlikte siyasi partilerimizin legal derneklerimiz ve çalışan arkadaşlarımız için yoğun bir gözaltı olmaktadır. Ortadoğu’da demokraside model ülke iddiasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve AKP Hükümeti bu savaş ve siyasi soykırım politikaları ile aslında ne kadar gerçek dışı bir iddiada bulunduğunun göstermiştir. Demokraside model oluyoruz iddiasında bulunan hükümet bugün partimize ve yönetici arkadaşlarımıza siyasi bir soykırım uygulamaktadır. Buda demokraside bu ülkenin AKP Hükümetinin nasıl çöktüğünü göstermektedir. Bugün sabah saatleri ile birlikte onlarca eve polis baskın düzenlemiş, baskınlar sonucu onlarca arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Bununla birlikte biz İl Eş Başkanlarının evlerine baskın düzenlenerek, aramalar yapılmaktadır ve bizleri gözaltına almak istemektedirler. Tabi biz biliyoruz ki bu politikalar ile bizlerin çalışmaları engellemek istenmektedir. Bu politikalar gözümüzü korkutmak ve bizlere geri adım attırılmak istenmektedir. Yalnız şunu herkes çok iyi bilsin ki, biz bu politikalar karşısında tek bir adım bile geri atmayacağız. Bu politikalar karşında korkmuyoruz, kaçmıyoruz, saklanmıyoruz. Biz her zaman olduğu gibi buradayız ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Partimizin günlük çalışmaları çerçevesinde çalışmalarımız devam edecektir. Bu sabah itibari ile parti binamız abluka altına alınmıştır."

 

GÖZALTI SAYISI 11 OLDU

Polis'in sabah saatlerinde yaptığı opersyonlarda gözaltına alınanların sayısı ise 11'e yükseldi. Gözaltına alınan 11 kişinin Van Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları ise sürüyor.

 

HEZER DAHA ÖNCE DE PKK'Lİ CENAZESİ TAŞIMIŞTI

Tartışmaların odağında olan Milletvekili Hezer, Tunceli'nin Nazımiye İlçesi'nde 27 Ağustos'ta güvenlik güçleri ile PKK arasından çıkan çatışmada yaşamını yitiren 'Destan Rüstem' kod adlı Sıdıka Yıldız için 2 Eylül 2015'te Van'ın Başkale İlçesi'nde yapılan cenaze törenine katılmıştı. Cenazenin camiden alınıp belediye binasına götürülüşü sırasında tabutunu taşıdığı için de hakkında 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Editör: TE Bilisim