Dünya tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması ile önemli bir pazar haline gelen İran, çevre coğrafyanın en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Van Ticaret ve Sanayi Odası 1-3 Mart tarihleri arasında İran’a düzenlediği programın son durağı Tebriz oldu.

 

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Konsolosu Fahri Çağlar Fahri Çakıralp’ı makamında ziyaret eden heyet, burada yeni göreve atanan Konsolosun yakın ilgisi ile karşılaştı. Tebriz Urumiye Başkonsolosu Fahri Çağlar Çakıralp, yaklaşık 3 aydır göreve atandığını belirterek “Beni resmi olarak ziyaret eden ilk Türk heyeti olan Van TSO heyetine teşekkür ederim. Zamanlaması ve görüşülen konular açısından çok önemli bir ziyaret. Tebriz İran’ın en önemli kentlerinden biridir. Yaklaşık 3000 bin üretim merkezi var. Ayrıca tarih boyunca köklü bir ticaret merkezi olmuştur. Uzun yıllar ambargo altında kalan İran, kendi standartlarını kendi oluşturmuş. Dolayısı ile yeni dönemde en büyük ihtiyaçları teknoloji. Artık onlarda dünyaya açılmak, ülkelerle ticaret yapmak istiyor. Bu nedenle Türkiye İran için çok önemli bir komşu ve ticaret ortağı olabilir. Bu ticaretin gelişmesinde Van kilit rol üstlenmelidir. Bunun için biz de gelen heyete elimizden gelen katkıyı sunacağız” ifadesini kullandı.

 

“VAN İRAN’LA SINIRI EN FAZLA OLAN KENT”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, göreve yeni başlayan Başkonsolos Fahri Çağlar Çakıralp’e hayırlı olsun temennisinde bulunarak “Aslında iki gündür İran’da çok önemli görüşmeler yapmaktayız. Gözlemlerimiz neticesinde çok önemli bir zamanda geldiğimizi düşünüyorum. İranlı dostlarımızla ilişiklerimizin sıcak olması bizleri gelecek adına daha da ümit var kılmaktadır. Buraya daha sık ve daha etkili gelmeliyiz. Aksi takdirde bu büyük pazarda yerimizi almakta zorlanacağız. Van İran’la sınırı en fazla olan kent. Dolayısı ile yeni dönemde ilişkiler gelişecekse bu en çok Van’ın hakkıdır. Biz burada yerimizi alacağız” dedi.

 

VAN İRAN İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLABİLİR

Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Ziyareti ile İran programını sürdüren Van TSO heyeti, burada Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası Başkanı Samed Hasanzade, İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Rıza Kamhi, Dışişleri Bakanlığı Tebriz Temsilicisi, Yabancı Yatırımcılar Dairesi Başkanı, Tebriz Eyaleti Turizm Dairesi Başkanı, Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı, Tebriz Belediyesi Başkan Danışmanı gibi üst düzey yetkililer karşıladı. Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası Yönetim Kurulu’na yeni seçilen Samed Hasanzade, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek “Daha önce Van Oda Başkanı Necdet Takva ile birkaç farklı toplantıda bir araya geldim. Bugün de kendisini Tebriz Odası Başkanı olarak ağırlamaktan onur duyarım. En son Tahran’da yapılan iki ülke arasındaki toplantıda Sayın Necdet Takva’nın yapıcı, çözümden yana, yeni fikirler ortaya atan konuşmasına şahit oldum. Bu nedenle Van Ticaret ve Sanayi Odası heyeti bizim için çok değerlidir. Kendilerini burada ağırlamanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Tebriz Ticaret Odası Başkanı Hasanzade,  Tebriz İran için çok önemli ekonomik ve sosyal bir kenttir. Doğu Azarbaycan Eyaletinin başkentidir. Kendi coğrafyasında önemli bir üretim merkezidir. Ancak biz bu önemli olan özelliğimiz ile artık dünyaya ve yeni pazarlara açılmak istiyoruz. Bunun için önümüzdeki en büyük seçenek Türkiye ve onun doğudaki sınır ili Van’dır. Van İran’ın batıya açılmasında önemli bir merkez olabilecek kenttir. Bunun olmasını çok istiyoruz. Ancak bunun için özellikle kapılarımızda yaşanan sorunlar bir an önce sonlandırılmalı. Ulaştırma ve Lojistik alanında vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunları ortadan kaldırmalıyız şeklinde konuştu.

 

“İRAN’IN TİCARİ PARTNERİ TÜRKİYE OLMALI”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tebriz Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Kent yöneticileri ve özellikle Turizm Temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Meslektaşı Samed Hasanzade’ye yeni görevinde başarılar dilediğini belirterek “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevde oldukları süre içinde İran’a birçok ziyaret gerçekleştirdik. Bu görüşmelerin artık somut sonuçlar ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Van ve Tebriz Ticaret odaları olarak bunun gayret ve çabası içindeyiz. Evet, sınır kapılarımızda birçok sorun var. Bunların giderilmesini ülke yöneticilerimizden bekliyoruz. Bununla birlikte İran’ın yeni dönemde en büyük ticari partnerinin Türkiye olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz Van şehri olarak İran pazarına açılan en önemli merkez olmalıyız. Bu bizim hakkımızdır. Bu bizim haklı talebimizdir” ifadesini kullandı.

 

TEBRİZ 2018 DÜNYA İSLAM KENTLERİ TURİZM BAŞKENTİ

Tebriz’in 2018 Dünya İslam Kentleri Başkenti seçilerek önemli bir misyon üstlendiğini belirten İran Türkiye İş Konseyi Başkanı Rıza Kamhi, bu nedenle Tebriz’in modernizasyonunda Türk firmalarının önemli bir misyon üstlenebileceğini belirterek “Özellikle yabancı yatırımcılar için Eyalet Yönetimimiz çok cazip imkanlar sunmaktadır. 2018 yılına kadar Tebriz de 24 adet 5 yıldızlı otel yapılması planlanıyor. Dolayısı ile bu yeni süreçte Türk firmalarının mutlak suretle yerlerini almasını bekliyoruz ifadesini kullandı.

İran’da yeni dönemde artık turizmin karşılıklı olmasını istiyoruz. Şimdiye kadar sürekli turizm ihraç eden İran, artık turist çeken bir ülke olmak istiyor. Yeni turizm yatırımcılarına her türlü destek sağlanırken, Spor, Sağlık, Kırsal, Kaplıca ve El Sanatları turizmine büyük yatırımlar yapılmıştır. İran kalkınma fonu tarafından bu alanlarda yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara Vergi, Enerji İstihdam alanlarında destek sağlanmaktadır.

Editör: TE Bilisim