İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Türkiye genelinde hasta tutukluların serbest bırakılması için başlattığı imza kampanyasına Van da katıldı. Van'daki standı ziyaret eden İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 644 hasta tutukludan 235'inin durumunun ağır olduğunu ve bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi. Cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla İHD Van Şubesi tarafından basın açıklaması yapılarak, imza kampanyası başlatıldı. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Sanat Sokak'ta yapılan basın açıklamasına İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Van Şube Başkanı Ersin Biricik ve dernek üyeleri katıldı.

 

“HASTA TUTSAKLARIN SAYISI ARTMAKTADIR”

 

Türkdoğan, Türkiye'deki cezaevlerinde birçok hasta tutuklunun öldüğünü belirterek hükümetin bu konuda adım atmamasını eleştirdi. Türkdoğan şu sözlere yer verdi: “İHD Van şubemiz de burada hasta tutsakların tahliye edilmesi amacıyla Van halkının duyarlılık göstermesini bekliyor. Buradan seslenmek istiyorum, cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutsakların bir an önce salıverilmesi için daha fazla duyarlılık gerekiyor. İHD sürekli ağır hasta tutsakların listesini güncelliyor ve sayı maalesef giderek artıyor. Tutuklu olanların tahliye edilmesine rağmen sayı artıyor çünkü çok az insan tahliye ediliyor. Türkiye’deki ceza infaz rejimi, maalesef çürütmeye dayalı bir ceza infaz rejimidir. Bizler bir kez daha çok net bir şekilde ifade ediyoruz. Adli Tıp Kurumu tekel olmaktan çıkarılmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın ve üniversite hastanelerinin ilgili ana bilim dalı başkanlıkları ya da sağlık kurulu heyetleri verecekleri sağlık raporlarıyla hasta tutsakların tahliyesinin yolu açılmalıdır. Sağlık Bankalığı’ndan ya da üniversite hastanelerinden rapor alan hasta tutsaklar, Adli Tıp Kurumu’na gönderilmektedir. Adli Tıp Kurumu bu raporlar yokmuş gibi süreci yeni baştan ele almaktadır. Aylar süren eziyetten sonra ‘cezaevinde kalabilir’ raporu vermektedir. Çok az insana ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilmektedir. Onlar da bu sefer savcı engeline takılıyorlar. ‘Toplum güvenliği bakımından tehlikeliymiş’ diye, bu durumda olup tahliye edilmeyen 7 tutsak var. “

 

“TEDAVİ EDEMİYORSANIZ SALIVERECEKSİNİZ”

 

Hasta tutsaklar ile ilgili herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Türkdoğan, son olarak şunları kaydetti: “Hasta tutsaklar ile ilgili radikal tedbirler, önleyici tedbirler almak gerekir. Bu insanları tedavi edemiyorsanız, o halde bu insanları salıvereceksiniz. Bu insanlar ailelerinin ve sevenlerinin desteği ile dışarıda tedavi olacaklardır. Zaten birçoğu ağır hasta olduklarından maalesef sadece son birkaç ayını ailesiyle geçirebilmektedir. Şimdi böylesi insani bir durum karşısında ne kadar seyirci kalınabilinir? Zaman zaman ağır hasta tutsaklarla ilgili sorunu, aynı zamanda barış ve çözüm süreci olduğuna dair arkadaşlarımızın çeşitli beyanatları oldu ama bir insan hakları savunucusu olarak şunu açıkça ifade ediyorum. Temel hak ve özgürlükler hiçbir şekilde, hiçbir koşulda pazarlık konusu edilemez. İnsan hakları savunucuları önümüzdeki hafta 27 Haziran Cuma günü Ankara’da olacak. Ankara’da siyasal iktidarı bir kez daha uyaracağız, parlamentoyu bir kez daha uyaracağız.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim